za 26 aug 2017

TivoliVredenburg heeft een eigen orgel

Sinds 25 augustus heeft TivoliVredenburg een eigen orgel in de Grote Zaal. Met een overwegend barokkarakter is het instrument vooral geschikt als begeleidingsinstrument en als solo-instrument in orgelconcerten. Ook krijgt het een hoofdrol als volwaardig continuo-orgel de geliefde cantates en passies Bach. Een dergelijk uitgebreid en op barokke leest geschoeid begeleidingsinstrument is een unicum en betekent een wereldprimeur in de concertzalen. De orgelmakers Van Vulpen in Utrecht zijn momenteel bezig met de bouw van het instrument.

Interview Leo van Doeselaar
Leo van Doeselaar is organist bij de Nederlandse Bachvereniging en begeleidde talloze concerten en Bach-Passies, ook in TivoliVredenburg. Zijn repertoire als solo-organist is grenzeloos en hij is een groot kenner van barokmuziek. Hij was een van de adviseurs voor het muzikale ontwerp van het orgel in de Grote Zaal. Vrijdag 29 september is hij solist in een AVROTROS Vrijdagconcert waarbij het nieuwe orgel volop in de schijnwerpers wordt gezet. Lees hier het gehele interview.

Interview Jos van Veldhoven
Het orgel in de Grote Zaal krijgt een hoofdrol als begeleidingsinstrument bij uitvoeringen van Bach-cantates en -passies, missen van Haydn en Mozart, en diverse oratoria. Niemand die daar meer over weet dan Jos van Veldhoven, artistiek leider en dirigent bij de Nederlandse Bachvereniging. Hij vertelt over de unieke mogelijkheden van het nieuwe instrument. Lees hier het gehele interview.

Beeldmateriaal

Tijdens het bouwproces van het TivoliVredenburg-orgel zijn twee verschillende opnames gemaakt:

Klik hier om het fragment over het schetsproces van het orgel te bekijken.

Klik hier voor het fragment over het metaalgieten en de maak van de orgelpijpen.

Een kijkje in het orgel:

Interviews en documenten

Interview Peter van Dijk, orgeldeskundige