wo 29 apr 2020

Tips voor thuis van jazzprogammeur Guy van Hulst

Ik mis live concerten. Ik mis het publiek, de sfeer, de geur, de warmte, de spanning, de musici, alles. Afgelopen vrijdag was ik jarig, een vreemde gewaarwording in deze tijd. Een feestje zit er nu niet in, maar het brengt ook weer leuke dingen met zich mee: tijdens de TivoliVredenburg-Zoom-borrel werd ik digitaal toegezongen door ruim honderd collega’s.

Vorige maand annuleerden we Transition festival; het jaarlijkse feest rondom nieuwe en actuele jazz. We zouden veel nieuws gehoord hebben. Ik wil bij dezen een paar tips delen, mocht je ze gemist hebben. Want veel is in ieder geval al wel te beluisteren.

 

Live

Op Facebook is het een wirwar van vaak toffe musici en muziek. Chick Corea moest zijn concert bij ons annuleren, maar heeft bijna iedere dag een livestream met een korte set op Facebook. Leuk om bij te zijn, of terug te kijken.

Morgen is het International Jazz Day met allerlei creatieve initiatieven. Voor alle saxofonisten bijvoorbeeld deze met Ben van Gelder: www.worldwidesaxalliance.com.

Als je de suggestie van ‘live’ zoekt, koop dan de nieuwe uitgave van het memorabele concert van Keith Jarrett, Warschau in 1985. (Ook op Spotify en (deels op) Youtube trouwens).

 

Films & documentaires

Voor de Netflix abonnees:
Kijk eens “Chasing Trane” (volgt drie fases in de carrière van John Coltrane), of “What Happened, Miss Simone?” (heerlijk om haar ‘live’ te horen en zien optreden), of (ook een traktatie) "Miles Davis: Birth Of The Cool".

Voor wie geen streamingdiensten wil of heeft:
1959, The Year That Changed Jazz”, een heerlijke documentaire rondom vier platen die precies staan voor dat uitzonderlijke jaar: Kind of Blue; Time Out; Mingus Ah Um en The Shape of Jazz to Come. Of via hetzelfde kanaal “A Brother with Perfect Timing” over de Afrikaanse pianist Abdullah Ibrahim als banneling in New York. Of recenter een bekroonde documentaire over de pianist Fred Hersch.

 

Opnames

Twee aanraders: de nieuwe singles van Portico Quartet en GoGo Penguin.

Een cadeau dat ik kreeg (herstel, zelf kocht) was het album van Matteo Myderwyk. Aan de voorkant een heerlijk akoestische uitvoering die op de plaat bijna live aandoet. Je hoort het pedaal, de hamers en dempers ‘werken’ onder de handen van de pianist. De B-side is elektronisch. Een aanrader! Sowieso; als je draagkrachtig genoeg bent, koop dan nu platen en cd’s (al dan niet rechtstreeks) van musici. Ze hebben het nodig, maar wij ook. Met alle gemak van streaming en online, en het ontbreken van live, zou je kunnen vergeten hoe mooi (en anders) een ‘echte’ plaat of andere geluidsdrager klinkt. Ga er deze dagen eens voor zitten.

 

Er valt nog zo veel te kijken en te ontdekken, en er komt ook iedere week gelukkig weer veel moois bij. Ik hoop er weer snel ‘samen & live’ van te genieten.

Hartelijks, Guy van Hulst