Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Grote Zaal, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine
Attend
Facebook-event
Line-up
Iris DeMent

De Amerikaanse singer-songwriter Iris DeMent is al ruim 30 jaar een unieke stem binnen de rootsmuziek. In 1992 brak ze meteen door met haar debuutalbum Infamous Angel, dat inmiddels wordt beschouwd als een van de belangrijkste countryfolkplaten van de nineties. DeMent mag John Prine, Steve Earle en Emmylou Harris tot haar fans rekenen – met alle drie nam ze ook een of meer duetten op. Begin 2023 verscheen haar zevende album Workin’ On A World (haar eerste plaat sinds acht jaar) waarop ze de zorgwekkende toestand van de wereld te lijf gaat in dertien songs. Muziek als medicijn!

The Sonics

De Amerikaanse garagepunkband The Sonics veroorzaakte in 1965 een oerknal in de rockmuziek met hun debuutalbum Here Are The Sonics. Nog nooit klonk een band zo rauw, smerig en opwindend, en dat allemaal ondanks (of dankzij) het feit dat het album was opgenomen op slechts twee sporen. Nummers als The Witch, Have Love Will Travel en Strychnine behoren inmiddels tot de canon van de punk en inspireerden acts als Nirvana, The White Stripes en The Stooges. In de loop der jaren hebben The Sonics veel bezettingswisselingen gekend, maar de originele saxofonist Rob Lind is er nog steeds bij!

Lee Fields

De Amerikaanse soulzanger Lee Fields wordt ook wel ‘Little JB’ genoemd, en als je zijn stomende singles uit de seventies hoort, begrijp je de vergelijking met James Brown meteen. Na een dipje in de jaren tachtig en negentig gaat het alweer vijfentwintig jaar crescendo met Fields’ carrière: eind jaren negentig werd hij getekend door Desco Records (later Daptone) en sindsdien heeft hij acht albums vol heerlijke vintage-soul uitgebracht, met Sentimental Fool (2022) als laatste wapenfeit. Of hij nu ballads zingt, uptempo of het telefoonboek: met Lee Fields’ machtige stem klinkt alles meeslepend!

Martyn Joseph

Folk/singer-songwriter Martyn Joseph uit Cardiff (Wales) maakt muziek in de stijl van John Prine, Billy Bragg, Luka Bloom, en wordt ook wel de Welsh Springsteen genoemd. Hij heeft in zijn eigen land maar ook in met name Canada en in de US een enorme live reputatie opgebouwd juist omdat hij zich helemaal geeft op het podium. Hij word door velen omschreven als de beste live muziek ervaring uit hun leven. Zijn liedjes  komen recht uit het hart en zijn stuk voor stuk aangrijpende en inspirerende songs die in zijn live shows nog meer indruk maken, zijn gitaarspel is ronduit virtuoos, zijn stem helder en warm. “Seeing is believing” is een omschrijving die men vaak heeft gebruikt om zijn shows te omschrijven en dat klopt ook, ze zijn onvergetelijk.

Jim White

De Amerikaanse singer-songwriter Jim White wordt ook wel ‘The king of country noir’ genoemd. Zijn recept: dromerige en donkere nummers waarin folk, country, Americana, bluegrass en pop worden gecombineerd. White brak in 2003 door met de over hem gemaakte BBC-documentaire Searching For The Wrong-Eyed Jesus, waarin hij reizend door de zuidelijke staten muzikale kompanen ontmoet als 16 Horsepower, The Handsome Family en Johnny Dowd. Op het podium (vanavond met zijn trio) is White niet alleen muzikant, maar ook een humoristische verteller.

Rod Picott

De Amerikaanse singer-songwriter Rod Picott was ooit chauffeur bij een tour van Alison Krauss en mocht ineens zelf het podium op toen Krauss een keer zonder voorprogramma zat. Een anekdote waarover Picott zelf een mooie song zou kunnen schrijven, want aan lyrische kwaliteiten heeft hij geen gebrek. Aan muzikale ook niet: met zijn grofkorrelige stemgeluid bezingt Picott gedreven de tragiek van het mens-zijn in de stijl van Townes van Zandt, Bruce Springsteen tijdens diens Nebraska-periode en Steve Earle. Vorig jaar verscheen Paper Hearts & Broken Arrows, Picotts veertiende album in 21 jaar tijd!

Matthews Southern Comfort

De Engelse folkrockband Matthews Southern Comfort kende in 1970 wereldwijd succes met Woodstock, een nummer van Joni Mitchell over het legendarische popfestival. Niet zo vreemd dus dat de band voor hun nieuwe plaat The Woodstock Album (verschijnt in april 2023) vijftien iconische songs opnam die op Woodstock klonken, waaronder Bad Moon Rising (Creedence Clearwater Revival), Purple Haze (Jimi Hendrix) en Evil Ways (Santana). Matthews Southern Comfort herbergt tegenwoordig drie Nederlandse rootsmuzikanten, aan het hoofd staat nog steeds zanger & oprichter Iain Matthews!

Ordinary Elephant

Ordinary Elephant schrijft pakkende liedjes op het snijpunt van country, bluegrass en folk. Het duo bestaande uit echtpaar Peter & Crystal Damore laat zich inspireren door artiesten als Gillian Welch, Guy Clark en David Rawlings. Hun prachtige samenzang in combinatie met rustige instrumentatie van voornamelijk banjo, mandoline en gitaar geeft een harmonische en verrassende uitkomst: intense en gelaagde nummers die toch makkelijk luisteren. Niet voor niks werd het duo ‘Artist Of The Year’ op de International Folk Music Awards en mogen ze Mary Gauthier tot hun grootste fans rekenen. Met hun laatste album Honest (2019), dat internationaal gezien werd als een van de beste americana albums van het jaar, vestigde het duo zich definitief in de internationale americana wereld. Luister bijvoorbeeld prijsnummer ‘Harriet’ en je snapt waarom.

Lowland Brothers

Bij de bandnaam Lowland Brothers zou je een duo van Nederlandse broers verwachten, maar we hebben het hier over een vijfkoppige, lekker groovende soulbluesformatie uit Frankrijk. Op hun titelloze debuutalbum uit 2021 is te horen dat deze band onder leiding van zanger/gitarist Nico Duportal (voorheen van The Rhythm Dudes) zich graag laat inspireren door The Black Keys. Maar ook invloeden van Curtis Mayfield en – verrassend – Roy Orbison zijn aanwezig, evenals de swampy sound van Creedence Clearwater Revival. Zag je de Lowland Brothers in 2022 op Moulin Blues, dan wil je nu weer!

Bill Kirchen

De Amerikaanse gitarist/zanger Bill Kirchen mag dan 74 jaar oud zijn, hij bespeelt zijn geliefde Telecaster nog steeds alsof de duivel hem op de hielen zit. Eind jaren zestig maakte Kirchen naam in de San Francisco-scene met zijn band Commander Cody and His Lost Planet Airmen, die onder anderen Willie Nelson en The Grateful Dead als fans had. In de jaren daarna ontstond een innige samenwerking met de Engelse muzikant Nick Lowe en (vanaf 1994) een zeer productieve solocarrière. Verwacht een dampende mix van rockabilly, country en honky-tonk, of zoals Kirchen het zelf noemt: dieselbilly!

Good Guy Hank

Het trio Good Guy Hank is een verrassende samenwerking van drie muzikanten uit Schotland en Australië: zanger/gitarist Donny McElligott van de Schotse americanaband The New Madrids, violiste Pepi Emmerichs van de Australische indiepopband Oh Pep! en bassist Theo Barnard van de Schotse bluegrassband Wire & Wool. Als Good Guy Hank (vernoemd naar Hank Williams) maken ze verzorgde roots op het snijvlak van bluegrass en country, met fraaie driestemmige zang. Hoe kan het ook anders met inspiratiebronnen die gaan van Stanley Brothers via Gillian Welch tot Drive-by Truckers!

Geraint Watkins

Geraint Watkins is een zanger, songwriter, rock-‘n-rollpianist en accordeonist uit Wales. Hij heeft met veel artiesten gespeeld, waaronder Nick Lowe, Dave Edmunds, Van Morrison, Mark Knopfler en Paul McCartney.

Ramblin Roots

Hedendaags americana, blues, country, roots-rockfestival

incl. servicekosten

Het jaarlijks terugkerende americana & roots festival Ramblin Roots is terug. Op zaterdag 21 oktober staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van het beste uit de wereld van de americana, blues, roots, altcountry en aanverwante muziekstijlen tijdens de negende editie van Ramblin Roots!

De eerste twaalf namen zijn bekend: Iris Dement, The Sonics, Lee Fields, Martyn Joseph, Jim White, Matthews Southern Comfort, Rod Picott, Lowland Brothers, Ordinary Elephant, Bill Kirchen en Good Guy Hank.

Zie ook

Steve Earle

Solo & acoustic show van americana legende

Ariel Posen

Moderne rootsy guitar hero | in De Helling

The White Buffalo

Rootsrock, country en folk met precies de juiste grofkorrelige stem