Zaal open
Aanvang
Locatie
Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine
Attend
Facebook-event
Elles Bailey

Elk nadeel hep ze voordeel, ook in de muziek: de Engelse zangeres Elles Bailey liep als kind een zware longontsteking op en hield daar een ietwat hees stemgeluid aan over dat perfect past bij haar blues, rock en soul. Begin dit jaar verscheen haar derde album Shining In The Half Light, de opvolger van Road I Call Home (2019) en Wildfire (2017). Dat Shining In The Half Light werd gemaakt tijdens de coronapandemie klinkt door in diverse teksten, zoals bij single Cheats And Liars, waarop Bailey het opneemt voor alle artiesten die zich tijdens corona in de kou voelden gezet door de overheid. Hail Bailey!

Tenile Townes

De Canadese countrymuzikante Tenille Townes verhuisde op negentienjarige leeftijd naar muziekmekka Nashville om het te gaan maken – een logische keuze voor iemand met haar talent voor songschrijven en performen. Met het verschijnen van haar volwassen klinkende derde album The Lemonade Stand (2020) staat haar carrière inmiddels stevig in de steigers. Af en toe doet Townes aan Miranda Lambert denken, bij wie ze vier jaar geleden dan ook een hele tour in het voorprogramma stond. Op haar gloednieuwe ep Masquerades laat Townes een meer poppy geluid horen, en ook die jas past haar prima!

VanWyck

VanWyck is de artiestennaam van de Amsterdamse singer-songwriter Christine Oele, maakster van intrigerende alt.folksongs. In 2018 kwam ze met haar debuutalbum An Average Woman, waarbij al vanaf track één duidelijk was dat we hier niet met an average woman te maken hadden. Op haar volgende albums Molten Rock (2019) en God Is In The Detour (2020) bouwde VanWyck verder aan haar verstilde muzikale wereld, en nu is er The Epic Tale Of The Stranded Man (2022), een ambitieus conceptalbum (en haar eerste plaat bij Excelsior Recordings). VanWyck is van internationale allure!

Baptiste W. Hamon

“Americana chansons”, zo zou je de liedjes van Baptiste W. Hamon kunnen noemen. De singer-songwriter uit Parijs maakt authentieke Americana, gezongen in zijn moerstaal. Zijn debuutplaat ‘L’insouciance’, vol prachtige Franstalige countryliedjes, nam hij op in Nashville. Zjn nummer ‘Peut-être Que Nous Serions Heureux’ werd zelfs een enorme hit in thuisland Frankrijk. Het grote voorbeeld van Baptiste W. Hamon is de Amerikaanse folkzanger Townes van Zandt. Tegelijkertijd haalt hij zijn inspiratie ook uit de Franse en Belgische songwriters waar zijn ouders naar luisteren, zoal Jacques Brel en Serge Reggiani.

Boogie Beasts

De Belgische band Boogie Beasts bewijst dat er ook in het klimaat van de lage landen zompige swampbluesrock gemaakt kan worden. Zet hun laatste album Love Me Some (2021) op en je begrijpt wat we bedoelen: vuige gitaarriffs, opzwepende ritmes en een heerlijk jankende mondharmonica nemen je mee naar de broeierige delta van de Mississippi en laten je de koude Schelde vergeten. In het bandgeluid van Boogie Beasts klinken echo’s door van oude bluesmannen als R.L. Burnside en John Lee Hooker, maar ook The Black Keys lijken een inspiratiebron. Dit is ramblin’ & rockin’ roots op zijn best!

Copperhead County

De Nederlandse rockband Copperhead Countydie legt zich volledig toe op het spelen van southern rock. De naam van de band is deels ontleend aan het nummer Copperhead road van Steve Earle en staat synoniem voor een plek waar het leven goed is en men kan genieten van de authentieke southern feeling!

Mercy John

Als je Mercy John voor het eerst hoort, denk je met een gelouterde muzikant uit de Verenigde Staten te maken te hebben. Maar nee, hij komt uit ons eigen Brabant, ook al klinkt hij als Ryan Adams meets The War on Drugs. Na in een punkrockband te hebben gespeeld, vond Mercy John in 2017 zijn stem als singer-songwriter op zijn debuutalbum This Ain’t New York, twee jaar later gevolgd door Let It Go Easy. Op 9 oktober verschijnt Mercy Johns nieuwe album Nights On Fire, dus verwacht veel nieuw werk. Weetje voor de popquiz: Mercy John schreef samen met Danny Vera de evergreen Roller Coaster!

Emma Swift

De Australische singer-songwriter Emma Swift heeft geen gebrek aan lef: haar twee jaar geleden verschenen debuutalbum Blonde On The Tracks is een coveralbum met alleen maar nummers van Bob Dylan. Dat Swift dit bijna heilige repertoire prima aankan en zelfs naar haar hand kan zetten, blijkt al meteen al op openingsnummer Queen Jane Approximately (van het klassieke Dylan-album Highway 61 Revisited). Met muzikale hulp van Robyn Hitchcock (The Soft Boys) en Pat Sansone (Wilco) laat Swift een nieuw licht schijnen op Bob Dylans werk. Haar gevoelvolle, soms breekbare stemgeluid doet de rest!

Shannon McNally

De Amerikaanse singer-songwriter Shannon McNally is gezegend met een krachtige, doorleefde stem en doet met haar aangename mix van country, blues, pop, rock en soul soms denken aan Sheryl Crow. In haar twintigjarige carrière bracht ze al negen albums uit, met als laatste The Waylon Sessions (2021), waarop ze Waylon Jennings covert. Al is ‘coveren’ hier niet het juiste woord: McNally heeft zoveel persoonlijkheid dat ze Jennings’ werk moeiteloos naar zichzelf toe trekt. Tel daarbij de bijdragen op van sterren als Rodney Crowell en Lukas Nelson en je hebt een van de beste countryplaten van het jaar!

PM Warson

Jonge mannen met een oude ziel, we komen ze vaker tegen in het rootslandschap. Ook PM Warson valt in die categorie. Op zijn debuutalbum True Story (2021) is te horen dat de Londenaar in zijn kinderjaren waarschijnlijk in een ketel vol vintage r&b en soul is gevallen: ontspannen maar tegelijkertijd strak groovend legt hij samen met zijn meer dan uitstekende band een aantal moderne klassiekers op de mat, met single (Don’t) Hold Me Down als niet-uit-je-kop-te-krijgen prijsnummer. True Story smaakte naar meer, en dat kregen we gelukkig al snel: opvolger Dig Deep Repeat verscheen in mei van dit jaar!

Dean Owens

De Schotse singer-songwriter Dean Owens zette zijn eerste stappen in de muziek midden jaren negentig met The Felsons, de band waarin hij zijn Schotse americana-sound ontwikkelde, ook wel ‘celtabilly’ genoemd. Inmiddels heeft hij acht soloalbums op zijn naam staan en mag hij schrijver Irvine Welsh tot zijn fans rekenen. Welsh schreef ook de liner notes bij het verzamelalbum The Man From Leith (2020), een prima startpunt voor wanneer je Owens nog niet kent. Over americana gesproken: zijn nieuwe album Sinner’s Shrine (2022) nam Owens op in Tucson, Arizona met Joey Burns en John Convertino van Calexico!

Ags Connolly

Bewapend met een diepe melancholische stem à la John Moreland betovert de Engelse singer songwriter Ags Connolly de laatste jaren elke pub in het Verenigd Koninkrijk met zijn honky tonk shuffles, drinking songs en barroom ballads. Muzikaal bevindt Connolly zich diep in het grensgebied tussen Texas en Mexico met zijn traditionele country met een vleugje Hank Williams en George Jones. Voor zijn nieuwste album Wrong Again (2020), dat door het Britse americana en radio icoon Bob Harris beschreven werd als ”modern day traditionalism of the very, very best kind”  werkte de Engelsman samen met niemand minder dan The Mavericks’ Michael Guerra en bandleden van o.a. Rodney Crowell en Emmylou Harris. Het resultaat? Tien bloedmooie honky tonk/ country songs waarvan we er ongetwijfeld veel van gaan horen in onze Cloud Nine!

The Hello Darlins

Tot het muzikale rootscollectief The Hello Darlins behoren enkele van de meest gevraagde sessiemuzikanten van Canada. Zangeres Candace Lacina en toetsenist Mike Little kwamen elkaar in de wandelgangen van de studio tegen en besloten te gaan samenwerken en sessies op te zetten. Eén voor één haakten de andere leden, ook opzichzelfstaande artiesten, aan en de rest is muzikale geschiedenis. De groep maakt aangename Americanamuziek en met de komst van het album ‘Go By Feel’ tonen ze hun veelzijdigheid door daar ook countryrock, blues, folk en pop bij in te brengen.

Malcolm MacWatt

De Schotse singer-songwriter Malcolm MacWatt houdt niet van stilzitten: hij heeft zijn band The Glass Mountains en houdt er een bloeiende solocarrière op na. MacWatt combineert traditionele Schotse folk met de americana uit de Appalachen zoals weinigen dat kunnen – dat de beste man multi-instrumentalist is (banjo, gitaar, fiddle), helpt natuurlijk ook mee. Op zijn nieuwe album Settlers (2021) bereikt MacWatt grote hoogtes wat betreft songwriting en dan doen ook nog zangeressen Gretchen Peters en Laura Cantrell (op het prachtige The Curse Of Molly McPhee) mee. Roots zoals roots bedoeld is!

Woolf

Het eerste wat opvalt aan het Amsterdamse folktrio Woolf zijn de prachtig uitgewerkte zangharmonieën. Marieke Smit, Mylène Berghs en Ellen Tackenkamp leerden elkaar kennen op het Conservatorium en reisden al tijdens hun studie de hele wereld over om de kneepjes van het muzikantenvak te leren. Woolf doet af en toe denken aan hun Engelse evenknie The Staves, en op hun beste momenten ook aan Crosby, Stills & Nash, aartsvaders van de driestemmige popzang. In 2020 verscheen hun zelfgetitelde debuut-ep, waarna corona een releasetour onmogelijk maakte. Geef ze een uitgesteld applaus!

Jeffrey Halford & The Healers

De Californische gitarist en singer-songwriter Jeffrey Halford maakt samen met zijn band The Healers trefzekere melodieuze bluesy rootsrock. Halford staat bekend om zijn effectieve muziek waarbij melodie en emotie centraal staat. Filmische teksten en messcherpe gitaarlicks maken het geheel compleet tot de ideale soundtrack van een mooie roadmovie. Met het venijnige en tegelijkertijd uitgebalanceerde soul-blues-album Rainmaker en het eenvoudigere en groovy achtste album Lo-Fi Dreams maakte Halford een comeback in de scene. Halford mag grote artiesten met wie hij eerder het podium deelde, zoals Taj Mahal, Los Lobos, Etta James, The Radiators, Robert Earl Keen, John Hammond, Augie Meyers, Dave Alvin en Chuck Prophet tot zijn fans noemen!

Sophie Janna

Sophie Janna werd verliefd op folkmuziek toen ze een tijd in Edinburgh woonde. Als songwriter werd ze gegrepen door de Ierse en Schotse folktradities en muziek van Nick Drake, Ane Brun en Joan Shelley. Met haar fluwelen, heldere stem en onbevangen stijl komen Janna’s persoonlijke teksten recht bij je binnen.

Sean Taylor

De Engelse troubadour Sean Taylor mixt blues, soul, folk, jazz en americana met pittig maatschappelijk commentaar. Afgaande op zijn teksten lijkt Taylor een vat vol tegenstrijdigheden: in spoken word-songs als This Is England van zijn voorlaatste album The Path Into Blue (2019) is hij cynisch over de staat van zijn land, daar tegenover staat dan weer het ontspannen groovende Let Kindness Be Your Guide, een fraai nummer over de waarde van vriendschap, te vinden op zijn laatste album The Beat Goes On (2021). Maar welke waarheid Taylor ook verkondigt, hij doet het altijd met hart en ziel!

Ramblin Roots

Hedendaags americana, blues, country, roots-rockfestival

Geweest

Ramblin' Roots 2022 | zaterdag 22 oktober | TivoliVredenburg

Het jaarlijks terugkerende americana & roots festival Ramblin Roots is terug. Op zaterdag 22 oktober staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van het beste uit de wereld van de americana, blues, roots, altcountry en aanverwante muziekstijlen tijdens de achtste editie van Ramblin Roots!

Gregory Page heeft helaas zijn optreden moeten afzeggen vanwege Corona. We hebben met Sophie Janna een mooie vervanger gevonden!