talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz

Utrechtse Nacht van de Filosofie

Moeten we de chaos omarmen of bedwingen?

Geweest

We delen de natuur op in overzichtelijke hokjes, maken regels en wetten, ordenen onze gedachten en laten het liefst niks aan het toeval over. We proberen met alle macht grip te krijgen op de chaos om ons heen en in onszelf. Tijdens de Utrechtse Nacht van de Filosofie laten we de touwtjes vieren. Wat is chaos eigenlijk? En wat als we haar zouden omarmen in plaats van bestrijden?

Met filosofen uit Utrecht en omstreken onderzoeken we in een wervelende show de chaos om ons heen en in onszelf. Dr. Niels van Miltenburg (UU) vraagt zich af of filosofie ons kan helpen om orde in de chaos te scheppen (of juist niet), we gaan in gesprek met prof. Joel Anderson (UU) en prof. Sanneke de Haan (UU) over hoe je binnenwereld zich verhoudt tot de buitenwereld, en dr. Niels Martens (UU) ontrafelt (een stukje van) het universum: volgt de wereld de wetten van de natuur? Verder op het programma: dr. Jeroen Hopster (UU) over toeval, prof. Kiene Brillenburg Wurth (UU) over de Zhuangzi en het Taoïsme, muziek van singer-songwriter Tim Koehoorn, en toneelschrijver Jibbe Willems sluit af met een ultieme poging een rode draad in de avond te ontdekken.

De Utrechtse Nacht van de Filosofie is een programma van Studium Generale, het Descartes Centre en het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website van Studium Generale.

FOTO DOOR: WARD MEVIS