Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 42,-
Scholier 8-18 jaar
€ 33,60
Rang 2
Regulier
€ 35,-
Scholier 8-18 jaar
€ 28,-
Rang 3
Regulier
€ 30,50
Scholier 8-18 jaar
€ 24,40
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Wantenaar Ballade (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Sibelius Vioolconcert
Nielsen Vijfde symfonie

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Hannu Lintu dirigent
Alina Ibragimova viool

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Nielsen & Sibelius

AVROTROS Vrijdagconcert

v.a. € 30,50

Bestel tickets

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

De Finse dirigent Hannu Lintu staat voor het Radio Filharmonisch Orkest in Nielsens Vijfde Symfonie en begeleidt Alina Ibragimova in het Vioolconcert van Sibelius. Als opening een geheel nieuw werk van Mathilde Wantenaar.

Bergketens, oneindige meren en onverwoestbaar natuurschoon. Al die Scandinavische pracht vloeit terug in onsterfelijke muziekpartituren. Scandinavische componisten kunnen als geen ander serene melodieën en kolkende harmonieën samenvoegen. De sfeerrijke muziek van Carl Nielsen en Jean Sibelius is diep verankerd in de volksmuziek.

Violiste Alina Ibramigova speelt Sibelius

‘Als je reist gaat er een nieuwe wereld voor je open; zo is het ook als je de concertzaal binnenstapt’, aldus Malthilde Wantenaar. Zij stapt dit concert dan ook binnen met een nieuwe compositie, geschreven in opdracht van AVROTROS. Daarna is het woord aan de Brits-Russische violiste Alina Ibragimova, die haar carrière als zesjarige begon bij het Bolshoi Orkest in Moskou en nog steeds een van de meest vooraanstaande violisten van onze tijd is. Zij soleert in het uiterst virtuoze Vioolconcert van Sibelius, dat bij de wereldpremière in 1904 nog bijna onspeelbaar werd geacht, maar dat tegenwoordig op het repertoire van elke sterviolist staat.

Hannu Lintu dirigeert Nielsens Vijfde Symfonie

‘Als ik reis van de ene concertzaal naar de andere kan ik even uitrusten van alle hectiek van het podium’, zegt de Finse dirigent Hannu Lintu, die vorig seizoen zijn verrassende debuut bij het New York Philharmonic Orchestra maakte. Hij dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest in de Vijfde Symfonie van Nielsen. In de twee delen die het werk telt, neemt de componist je mee op een reis van grote contrasten. Hij omschreef het zelf als ‘de scheiding tussen licht en duister, de strijd tussen goed en kwaad’. Op de partituur schreef hij de cryptische zin ‘donkere stille krachten, actieve krachten’. Een symfonie die je niet gauw vergeet.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Zie ook

Pynarello: Jubileumconcert

AVROTROS Vrijdagconcert

Lucie Horsch, LUDWIG en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

AVROTROS Vrijdagconcert