Zaal open
Aanvang
Regulier
Regulier
€ 32,-
Jongere t/m 27
€ 12,50
Kind t/m 12
€ 5,50
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Berg Adagio Appasionato uit: Drei Stücke für Streichorchester
Hartmann Concerto Funèbre voor viool en strijkorkest
Ullmann Strijkkwartet nr. 3, opus 46 (arr. strijkorkest)
Hindemith Fünf Stücke für Streicher
Sjostakovitsj Kammersinfonie opus 110a

Uitvoerenden

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Viviane Hagner viool

Locatie
Hertz
Biografieën
Violist Viviane Hagner

Viviane Hagner maakte haar internationale concertdebuut op 12-jarige leeftijd en trad een jaar later op als solist in Tel Aviv in een gezamenlijk optreden van de Berliner Philharmoniker en het Israëlisch Orkest onder leiding van Zubin Metha. Sinds haar debuut is Hagner een graag geziene solist geweest bij toonaangevende orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, Gewandhaus Orchester Leipzig, Cleveland en Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic en BBC Symphony Orchestra, in samenwerking met topdirigenten als Daniel Baremboim, Claudio Abbado, Zubin Metha, Vladimir Ashkenazy, Pinchas Zukerman en Kent Nagano.

Viviane Hagner is daarnaast een fervent pleitbezorger van nieuwe en onontdekte muziek van componisten als Sofia Goebaidoelina, Karl Amadeus Hartmann en Witold Lutoslawski. Ze speelde o.a. wereldpremières van Unsuk Chin’s Vioolconcert en Christian Jost’s Vioolconcert “TiefenRausch”.

Viviane Hagner, een toegewijd kamermusicus, speelde op internationale festivals met musici als Yo-Yo Ma, Pinchas Zukerman, Yuri Bashmet en Julia Fischer. Ze geeft ook regelmatig recitals met haar zus, pianist Nicole Hagner. Recitals brachten haar naar enkele van ’s werelds grootste podia, waaronder Berliner Philharmonie, Wigmore Hall London, Châtelet Paris en Salzburg Mozarteum, Het Concertgebouw in Amsterdam, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en met pianist Mitsuko Uchida in Tokyo’s Suntory Hall.

Hagner wijdt zich ook aan outreach-activiteiten voor publiek van alle leeftijden. Ze is een van de oprichters en artistiek directeur van Krzyżowa-Music, een ambitieus festival dat de uitwisseling van ideeën en cultuur bevordert en tegelijkertijd jonge musici de kans geeft om te repeteren en op te treden met internationaal gerenommeerde artiesten.

Viviane Hagner was van 2009–2013 professor aan de Berlin University of the Arts. Sinds 2013 bekleedt ze dezelfde functie aan het Mannheim Conservatory of Music and Performing Arts.

Zij bespeelt de Sasserno Stradivarius, gebouwd in 1717, in bruikleen van de Nippon Music Foundation.

Dirigent Dick van Gasteren

Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het Ciconia Consort. In 2014 kwam Van Gasteren op uitnodiging van José Antonio Abreu naar Venezuela, waar hij tot 2021 vaste gastdirigent was bij de Venezolaanse orkesten van El Sistema zoals het Teresa Carreño, Francisco de Miranda en Juan José Landaeta. Het fameuze Orquesta Simón Bolívar leidde hij in onder andere symfonieën van Schumann, Bruckner en Mahler. Ook was hij in deze periode als docent verbonden aan het Conservatorio Inocente Careño de Venezuela, waar hij directielessen en masterclasses gaf aan talentvolle jonge dirigenten van El Sistema.

Van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechten. Hij studeerde cello bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en orkestdirectie bij Jan Stulen, gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Van Gasteren was laureaat bij de dirigentenmasterclass Accademia Musicale Chigiana in Siena onder leiding van Ferdinand Leitner en de Wiener Meisterkurs. Bij het Mahlerfestival Amsterdam in 1995, assisteerde hij Haitink in uitvoeringen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Concertprogramma’s dirigeerde hij onder andere bij het Limburgs Symfonie Orkest, Nürnberger Symphoniker en Wiener Klangforum Orchester en opera’s aan het Oldenburgisches Staatstheater (Othello, Don Pasquale en Die Fledermaus). In de Koninklijke Schouwburg Den Haag dirigeerde hij de Nederlands-Indische opera Attima van Constant van de Wall.

Van Gasteren was te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma Het Klokhuis over het beroep dirigent. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren. Het boek is vertaald in het Spaans en geldt als lesmateriaal voor dirigenten van El Sistema Venezuela. In Oktober 2022 verscheen bij uitgeverij Prominent ‘La Musica Notturna delle Strade di Madrid’ van Luigi Boccherini. Persoonlijke getuigenis of sociaal politieke boodschap?

Strijkorkest Ciconia Consort

Het Haagse strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van 20 jonge topmusici en viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Het orkest wil niet alleen een concert bieden maar ook een echte avond of middag uit. Daarbij worden concertprogramma’s vaak gecombineerd met andere disciplines zoals theater, literatuur en wetenschap. Met verrassende programma’s die regelmatig inspelen op maatschappelijk actuele thema’s,  kan Ciconia zich met recht een eigentijds klassiek ensemble noemen.

Ciconia profileert zich daarnaast als orkest met grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Zo weet het orkest steeds nieuw publiek van alle sociale klassen, leeftijden of culturele achtergrond te enthousiasmeren voor klassieke muziek. Rondom de projecten van Ciconia Consort worden vaak educatieve activiteiten aangeboden, zoals masterclasses, workshops of speel-mee-met projecten in samenwerking met plaatselijke muziekscholen, scholen, jeugd- of amateurorkesten.

Ciconia Consort heeft een breed repertoire opgebouwd en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laatromantische en moderne muziek. Naast het spelen van de grote strijkerswerken, speurt het orkest steeds naar onbekende meesterwerken. Zo speelde Ciconia in 2019 de wereldpremière van Sinfonia voor strijkorkest van Willem Mengelberg (CD: Ciconia Consort live in concert).

Ciconia Consort werkte samen met solisten als Lavinia Meijer, Isabelle van Keulen, Pieter Wispelwey, Paolo Giacometti, Karin Strobos, Peter Gijsbertsen en wetenschappers en schrijvers als Pieter Waterdrinker, Maarten van Rossem, Rosita Steenbeek en Willem Otterspeer.

Inmiddels bracht het ensemble vier cd’s uit bij het label Brilliant Classics die allen internationaal lovend zijn ontvangen en regelmatig zijn te horen op de internationale radiostations als ABC Classic (Australië), BBC3 en SWR2.
In het voorjaar van 2021 werd een live concert ‘De weg naar Hollywood’ opgenomen door de NTR en inmiddels negenmaal uitgezonden op de televisiezender NPO2 Extra. Het orkest is regelmatig te horen op Radio 4 in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en te zien op televisie bij Podium Klassiek.

Der blaue Reiter met Viviane Hagner

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

Het Ciconia Consort verheugt zich in Der blaue Reiter samen te werken met de wereldberoemde Duitse violist Viviane Hagner. Zij soleerde vanaf twaalfjarige leeftijd met alle toonaangevende orkesten in de wereld en treedt voor het eerste sinds vele jaren weer op in Nederland. Mis het niet!

Emoties in kleur
Het Duitse kunstenaarscollectief Der blaue Reiter, met schilders als Macke, Kirchner en Kandinsky, stond begin 20ste eeuw aan de wieg van het expressionisme en de abstracte kunst: München als trait d’union tussen het Wenen van het fin de siècle en het Berlijn van het interbellum. Met emotie als voornaamste creatieve expressiemiddel, werd vooral geprobeerd met kleuren emoties over te brengen.

De expressionistische muziek volgt de beeldende kunst. Na de Eerste Wereldoorlog streven componisten in Duitsland en Oostenrijk naar uiterst expressieve en emotionele muziek. De muziek geeft uitdrukking aan strijd, conflict en innerlijke verscheurdheid. Viktor Ullmann schreef zijn aangrijpende Derde strijkkwartet in Theresienstadt. Hartmann en Sjostakovitsj zijn vrijwel leeftijdgenoten. Hun pathos en onverzettelijkheid tegen een kunsten-vijandig regime creëerde ook lotsverbondenheid. Ook Sjostakovitsj liet zich, binnen de mogelijkheden van censuur en overheidscontrole, met zijn altijd indrukwekkende Kammersinfonie ook inspireren door de lyrische expressionistische stijl van Alban Berg.

Dick van Gasteren zal aan de hand van projectie van enkele typerende expressionistische kunstwerken de dwarsverbanden leggen tussen beeldende kunst en muziek.

Bezoek voor meer informatie over het concert de website van Ciconia Consort.

Zie ook

Amsterdam Sinfonietta met Fazıl Say

AVROTROS Vrijdagconcert

Maria Milstein & Concertgebouw Kamerorkest

Absolute wereldtop

Noord Nederlands Orkest speelt Fadael

Wereldpremière