Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Berg Adagio Appasionato uit: Drei Stücke für Streichorchester
Hartmann Concerto Funèbre voor viool en strijkorkest
Ullmann Strijkkwartet nr. 3, opus 46 (arr. strijkorkest)
Hindemith Fünf Stücke für Streicher
Sjostakovitsj Kammersinfonie opus 110a

Bij dit concert zijn ook U-Pas tickets verkrijgbaar. 

Uitvoerenden

Ciconia Consort
Dick van Gasteren dirigent
Viviane Hagner viool

Locatie
Hertz

Der blaue Reiter met Viviane Hagner

Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren

Geweest

Het Ciconia Consort verheugt zich in Der blaue Reiter samen te werken met de wereldberoemde Duitse violist Viviane Hagner. Zij soleerde vanaf twaalfjarige leeftijd met alle toonaangevende orkesten in de wereld en treedt voor het eerste sinds vele jaren weer op in Nederland. Mis het niet!

Emoties in kleur
Het Duitse kunstenaarscollectief Der blaue Reiter, met schilders als Macke, Kirchner en Kandinsky, stond begin 20ste eeuw aan de wieg van het expressionisme en de abstracte kunst: München als trait d’union tussen het Wenen van het fin de siècle en het Berlijn van het interbellum. Met emotie als voornaamste creatieve expressiemiddel, werd vooral geprobeerd met kleuren emoties over te brengen.

De expressionistische muziek volgt de beeldende kunst. Na de Eerste Wereldoorlog streven componisten in Duitsland en Oostenrijk naar uiterst expressieve en emotionele muziek. De muziek geeft uitdrukking aan strijd, conflict en innerlijke verscheurdheid. Viktor Ullmann schreef zijn aangrijpende Derde strijkkwartet in Theresienstadt. Hartmann en Sjostakovitsj zijn vrijwel leeftijdgenoten. Hun pathos en onverzettelijkheid tegen een kunsten-vijandig regime creëerde ook lotsverbondenheid. Ook Sjostakovitsj liet zich, binnen de mogelijkheden van censuur en overheidscontrole, met zijn altijd indrukwekkende Kammersinfonie ook inspireren door de lyrische expressionistische stijl van Alban Berg.

Dick van Gasteren zal aan de hand van projectie van enkele typerende expressionistische kunstwerken de dwarsverbanden leggen tussen beeldende kunst en muziek.

Bezoek voor meer informatie over het concert de website van Ciconia Consort.