Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Rodion Sjtsjedrin De verzegelde engel

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra dirigent
Ana de la Vega dwarsfluit

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Hertz

De verzegelde engel

Nederlands Kamerkoor

Geweest

De verzegelde engel is een monumentaal koorwerk in de stijl van de traditionele koorzang van de Russisch-orthodoxe kerk. Het verhaal van dorpsbewoners die een verzegelde icoon beschermen tegen de grijpgrage handen van de machthebbers nam Rodion Sjtsjedrin als uitgangspunt voor een religieus werk dat aansloot bij een eeuwenoude muzikale traditie.

Een list om een eeuwenoude traditie te kunnen laten voortleven
Rodion Sjtsjedrin presteerde onder het Sovjet-regime iets ongelofelijks: hij zette de religieuze koortraditie van Tsjaikovski (Liturgie van Johannes Chrysostomos) en Rachmaninov (Vespers) voort met goedkeuring van de atheïstische autoriteiten. Daarvoor verzon hij een list: hij nam als basis niet de bijbel maar de novelle De verzegelde engel van de Russische schrijver Nikolaj Leskov en verwerkte dat tot een negendelig koorwerk. Muzikale omlijsting dichtte hij toe aan een dwarsfluit, die als een engel om de zangers heen zweeft. Daarvoor werkt het Nederlands Kamerkoor samen met sterdwarsfluitist Anna de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd alle klassieke hitlijsten domineerde. Het resultaat is een mengeling van oude, Russisch-orthodoxe, liturgische klanken en een welluidend idioom dat aansluit bij de hedendaagse neo-tonaliteit.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.