Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Club Nine

ILFU: De Van Keulen Karavaan

Een avond met Mensje over haar werk

Geweest

Mensje van Keulen schittert doorgaans door bescheidenheid, maar deze avond zetten we haar volop in het licht. Dat doet ook uitgeverij Van Oorschot, die haar dit jaar opneemt in fraaiste literaire eregalerij van Nederland: hun welgevormde dundrukreeks, waar louter onverbiddelijke bestsellericonen hun flinterdun gedrukte troon vinden.

Het past bij de enigmatische Mensje van Keulen dat we dit jaar haar 51-jarige schrijverschap vieren, 50 is zo, tja, gewoontjes. Ze debuteerde vol overgave, in 1972 dus, met de roman Bleekers zomer waarin ze meteen al haar genadeloze en toch compassievolle röntgenblik door de mensheid laat stralen en hoofdpersoon Willem ‘Willie’ Bleeker zijn eigen, nogal kreukelige, ‘Summer of love’ in Amsterdam laat beleven. Van Keulen trakteerde ons daarna op meeslepende romans als Overspel en Engelbert en ontpopte zich als een waarlijke auctrix universalis: ze schreef kinderboeken, korte verhalen, poëzie en satire, publiceerde autobiografische boeken, dagboeken en bekoorlijke verhalen over katten. In 2014 werd haar, terecht, de Constantijn Huygensprijs toebedeeld.

En nu dan een dundruk en een feestavond. We kunnen nog niet te veel verklappen over wat er allemaal te gebeuren staat (want het is óók een verrassingsavond), maar een heerlijk boeket aan sprekers, onder wie de al even enigmatische Maartje Wortel, zal zich op feestelijke wijze uitlaten over de vele facetten van Van Keulens schrijverschap, en over de Mens(je) van Keulen zelf natuurlijk. Andrea van Pol zal de avond presenteren.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 7 oktober 2023, met onder meer het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt,  verschillende Book Talks met internationale schrijvers, YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), en als afsluiting de 40ste Nacht van de Poëzie. Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com

Foto door: Annaleen Louwes