Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 19 mei 2020

Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis

€ 10,-

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets
talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
Vrije plaatskeuze
€ 10,-
€ 5,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

locatie
dinsdag 19 mei 2020

Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis

€ 10,-

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets

In de prehistorie leefden mensen in kleine groepen van enkele honderden individuen; vandaag tellen samenlevingen vaak miljoenen mensen, soms zelfs honderden miljoenen. Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? En heeft deze het leven van de mens ten goede of ten kwade beïnvloed? Hoogleraar Annelien de Dijn bespreekt tijdens Big History #4 de rol van machthebbers en geweld in de totstandkoming van samenlevingen door de geschiedenis heen. Historicus Arend Jan Boekestijn reageert.

De sprekers
Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de historie van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu.

Arend Jan Boekestijn is docent-onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij regelmatig te vinden in de media als politiek commentator. Met Rob de Wijk  presenteert hij 'Boekestijn en de Wijk' op BNR en met Tim de Wit (NOS) maakt hij 'Brexit, de podcast'.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Met onze blik op onze Twitter-feeds en nieuwswebsites zitten we bovenop het nieuws. Dagelijks stromen er honderden berichten onze kant op, over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om uit te zoomen en de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Wel behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boeken Homo Sapiens en Homo Deus kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Zie ook

di 7 apr 2020

De natuur als vijand en partner

Jan Luiten van Zanden over hoe de mens de natuur ontdekte

di 26 mei 2020

Het Grote Noord-Korea College

Remco Breuker over Kim Jong-un en meer

di 25 feb 2020

Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Sarah Carmichael over de positie van vrouwen door de eeuwen