Transmission

TRANSITION FESTIVAL ONLINE

Onder de noemer Transmission presenteerde Transition festival een driedaags online programma op 26, 27 en 28 maart. Tijdens Transmission stonden vijftien verschillende formaties, een hoop premières en enkele interviews op het programma. De drie festivaluitzendingen werden gepresenteerd door Rolf Delfos (Artvark, Dutch Jazz podcast) & Coen Witteveen (Typhoon, KOSMIK). 

Kijk terug: Metropole Orkest & Solisten

Het Metropole Orkest bracht samen met verschillende solisten een ode aan de jazzlegende Charles Mingus. Hier hoor je het nummer ‘Weird Nightmare’, uitgevoerd door het Metropole Orkest samen met zangeres Ntjam Rosie en basklarinettist Joris Roelofs.

Kijk terug: Under the Surface

In Under The Surface vinden drie generaties van unieke Nederlandse musici elkaar om vrij benaderde muziek te maken, zonder vaste kaders. Het resultaat is sfeervolle, bijna trance-achtige muziek met dromerige melodieën. Tijdens dit optreden op Transmission, Transition Festival Online liet het improvisatietrio een voorproefje horen op hun nieuwe album.

Line-up vrijdag 26 maart

 • Brad Mehldau Quartet feat. Jorge Rossy, Clemens van der Feen & Joris Roelofs

  De Amerikaan Brad Mehldau is een van de belangrijkste pianisten in de moderne jazz. Met zijn ragfijne toucher en natuurlijk gevoel voor harmonie springt hij moeiteloos van het ene subgenre naar het andere. Brad Mehldau speelde in maart vorig jaar een van de laatste concerten in TivoliVredenburg voor het land de lockdown in ging. Sindsdien verblijft hij voornamelijk in Nederland en is hij vooral druk bezig geweest met componeren. Een van deze wapenfeiten, het prachtige soloalbum Suite: April 2020, verscheen afgelopen jaar. Op uitnodiging van Transition heeft hij een kwartet samengesteld waarmee hij nog niet eerder op de bühne heeft gestaan. De Spaanse drummer Jorge Rossy is een bekend gezicht uit het Brad Mehldau Trio, en wordt aangevuld met twee Nederlanders: bassist Clemens van der Feen en basklarinettist Joris Roelofs.

  Brad Mehldau – piano
  Joris Roelofs – basklarinet
  Clemens van der Feen – bas
  Jorge Rossy – drums

 • Under the Surface - Sanne Rambags, Joost Lijbaart, Bram Stadhouders

  In Under The Surface vinden drie generaties van unieke Nederlandse musici elkaar om vrij benaderde muziek te maken, zonder vaste kaders. Het resultaat is prachtige sfeervolle, bijna meditatieve trance- achtige muziek met dromerige melodieën. De improvisaties zijn verre van abstract en klinken als doordachte composities; Sanne Rambags stem fluistert, dicht en zingt over de melodielijnen van Bram Stadhouders en de subtiele percussie van Joost Lijbaart. De uit stilte opgetrokken atmosfeer legt de puurheid van de zielsverwantschap tussen de musici bloot. In april verschijnt hun derde album, waarvan tijdens deze online editie van Transition alvast een voorproefje.

  Sanne Rambags – zang
  Bram Stadhouders – gitaar
  Joost Lijbaart – drums

 • Sun-Mi Hong, José Soares, Harmen Fraanje

  Transition presenteert tijdens deze online editie een gloednieuw trio van de Zuid-Koreaanse drummer Sun-Mi Hong, die afgelopen jaar veel furore maakte met haar album A Self-Strewn Portrait. In dit nieuwe trio bundelt ze de krachten met de van origine Portugese (maar woonachtig in Nederland) saxofonist José Soares. Samen behoren ze tot de meest innovatieve hedendaagse muzikanten in de scene. Hun individuele visies kunnen door dezelfde lens gezien worden, waardoor een caleidoscoop van intrigerende, tedere en elegante geluiden ontstaat. Pianist Harmen Fraanje (Arve Henriksen, Eric Vloeimans, Kenny Wheeler) maakt deze nieuwe samenstelling compleet.

  José Soares – sax
  Harmen Fraanje – piano
  Sun-Mi Hong – drums

 • Jasper Blom, Jamie Peet, Niels Broos

  Tenorsaxofonist en bandleider Jasper Blom is een van de meest harmonisch vernieuwende en veelzijdige instrumentalisten in de Nederlandse jazzscene. Hij won tweemaal de European Jazz Award, speelde met sterren als Lee Konitz, Chet Baker, George Duke en Randy Crawford, en toerde met zijn kwartet over de hele wereld. Twee jaar geleden won Jasper Blom de Buma Boy Edgar Prijs, de meest prestigieuze jazzprijs in Nederland. De winnaars worden uitgedaagd om met bijzondere bezettingen door het land te toeren. Voor de (geannuleerde) editie van Transition festival vorig jaar bedacht Jasper Blom een gelegenheidstrio met drummer Jamie Peet en toetsenist Niels Broos. Dit duo is geen vreemde op Transition; in 2018 hielden ze met hun duoset de Club Nine in hun greep. Wat in het vat zit verzuurt niet, want een jaar later kan deze bijzondere bezetting gelukkig toch aan publiek gepresenteerd worden.

  Jasper Blom – sax
  Niels Broos – toetsen
  Jamie Peet – drums

 

 

Line-up zaterdag 27 maart

 • Benjamin Herman Quintet feat. Ack van Rooyen

  Voor dit concert nodigt Benjamin Herman een speciale gast uit met wie hij juist nog nooit eerder heeft samengewerkt: de legendarische trompettist-flügelhornspeler Ack van Rooyen. Van Rooyen deelde het podium met de grootsten der aarde onder wie Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie en Steve Gadd. Onlangs vierde hij zijn negentigste verjaardag en won de prestigieuze Buma Boy Edgarprijs, die gevierd werd in TivoliVredenburg met een concert met Metropole Orkest. Benjamin Herman – altsax Ack van Rooyen – flügelhorn Timothy Banchet – piano Steve Zwanink – bas Joost Patočka – drums  
 • Tineke Postma – Freya

  Saxofonist en componist Tineke Postma toert sinds 2003 internationaal als bandleider, en werkte als gast met prominente musici zoals Kenny Barron, Esperanza Spalding, Dianne Reeves, Wayne Shorter, Richard Bona en Herbie Hancock. Haar nieuwe album Freya verscheen begin vorig jaar en bevat een internationale top line-up met Kris Davis, Ralph Alessi, Matt Brewer en Dan Weiss. Gelukkig heeft ze in coronatijd een ijzersterke Nederlandse line-up bij elkaar weten te krijgen om Freya toch live ten gehore te brengen: Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (drums) uit het Tineke Postma Trio en basklarinettist Joris Roelofs.

  Tineke Postma – sax
  Joris Roelofs – basklarinet
  Clemens van der Feen – bas
  Tristan Renfrow – drums

 • Pynarello & Kika Sprangers

  In 2019 maakte Kika Sprangers voor het Grachtenfestival een juichend besproken compositie met het thema Schatten van Vrouwen, over de verbinding tussen man en vrouw. Nu de focus vaak op de positie van vrouwen ligt, voelen mannen zich gauw buitengesloten. Sprangers zoekt verzoening. Karakter moet voorop staan, gender komt daarna. Of doet het er misschien niet toe? Op uitnodiging van TivoliVredenburg kwam er afgelopen december een reprise van dit stuk én veel nieuw werk én weer met de strijkers van Pynarello en de ritmesectie Thomas Pol (bas), Wolfert Brederode (piano) en Jasper Van Hulten (drums). Er stond een korte tournee gepland, maar door de nieuwe lockdown maatregelen kon alleen het concert in TivoliVredenburg doorgaan voor 2x 30 bezoekers, kort voordat de zalen weer dicht moesten voor publiek. Om dit bijzondere project toch aan zoveel mogelijk mensen te laten horen zijn er tijdens dit concert opnames  gemaakt die tijdens Transition in première gaan.

  Pynarello
  Kika Sprangers 
  – sax
  Thomas Pol – bas
  Wolfert Brederode – piano
  Jasper van Hulten – drums

 • Yuri Honing Acoustic Quartet - Bluebeard

  Voor zijn vorige album Goldbrun sleepte Yuri Honing de Edison Jazz Award 2018 in de wacht. ‘Met een duidelijke focus op de West-Europese klassieke muziektraditie creëert Honing een heel eigen opvatting over wat jazz kan zijn’, aldus de Edisonjury. Op zijn nieuwe album geeft Yuri Honing met Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (bas) en Joost Lijbaart (drums) een muzikaal kijkje in het hoofd van Blauwbaard, de hoofdfiguur (en tiran) uit een Frans sprookje uit de 17e eeuw. De topmusici leiden je door zijn catacomben, als in een oneindig doolhof waarin je geblinddoekt ronddwaalt en je wordt ondergedompeld in fonteinen van muziek en geheime melodieën in verborgen kamers.

  Yuri Honing – sax
  Wolfert Brederode – piano
  Gulli Gudmundsson – bas
  Joost Lijbaart – drums

 • New Cool Collective Speakeasy

  New Cool Collective, het piekfijn geklede achtkoppige jazzdance-monster van Benjamin Herman, toerde al over de hele wereld en maakt daarbij geen onderscheid tussen jazz- of rockfestivals. North Sea Jazz of Roskilde – NCC krijg elk publiek mee met hun unieke mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo. In coronatijd ontwikkelden ze een nieuw programma, Speakeasy, een begrip ontleend uit de drooglegging in de Verenigde Staten tussen 1920 en 1933. Met het verbod op de verkoop en productie van alcohol verschenen er langzaam maar zeker geheime bars waar de mensen toch samenkwamen. De samenkomst zal dit keer virtueel gaan, maar zorgt er toch voor dat je je even waant in een verborgen nachtclub uit het begin van de 20ste eeuw.

  Benjamin Herman – sax
  Rory Ronde – gitaar
  Joost Kroon – drums
  Frank van Dok – percussie
  Jos de Haas – percussie
  Willem Friede – piano
  Leslie Lopez – bas
  David Rockefeller – trompet

 

Line-up zondag 28 maart

 • Metropole Orkest & solisten – A Tribute To Charles Mingus

  Het Metropole Orkest brengt samen met verschillende solisten een ode aan de jazzlegende Charles Mingus. De Amerikaanse contrabassist, componist en orkestleider Charles Mingus was een van de meest toonaangevende artiesten in de jazz in de jaren ’50 en ’60. Zijn muziek inspireert ook nu nog een hoop artiesten, ook buiten de jazzwereld. Om het leven en de muziek van deze legendarische artiest te vieren, speelt het orkest o.a. Mingus’ favorieten als Better Get It In Your Soul, Moanin’ en Goodbye Pork Pie Hat. Naast het voltallige orkest blazen Pablo Martinez (trombone),  Angelo Verploegen (trompet), Joris Roelofs (basklarinet) en Ntjam Rosie (zang) de tijdloze stukken van Mingus nieuw leven in.

  Metropole Orkest o.l.v. Jochen Neuffer
  solisten:
  Pablo Martinez – 
  trombone
  Angelo Verploegen – 
  trompet
  Joris Roelofs – 
  basklarinet
  Ntjam Rosie – zang

 • Eric Vloeimans & Phion Koperblazers

  Eric Vloeimans is een graag geziene gast op de podia van TivoliVredenburg en liet de afgelopen jaren zijn composities horen in diverse unieke samenstellingen zoals met de rietblazers van Calefax, met Holland Baroque Society en zijn eigen band Gatecrash. Zoals we van de trompettist inmiddels gewend zijn heeft hij weer een bijzondere samenstelling bij elkaar weten te krijgen. Samen met zeven koperblazers van Phion (orkest van Gelderland & Overijssel) speelt Vloeimans een aantal van zijn bekende stukken en een aantal gloednieuwe, voor dit project geschreven werken. Het hoge en het lage koper voegen aan de  Vloeimans composities een hele nieuwe dimensie toe.   Phion Koperblazers Eric Vloeimans – trompet  
 • Het Orgel Trio & Brass – Reflections of Duke

  Het Orgel Trio (de Utrechtse klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland, samen met Nicolaï-organist Berry van Berkum) verwelkomt in dit project de sprankeling van het jonge trompettalent Ruben Drenth en de gloedvolle improvisaties van trombonist en Ellington-kenner Joost Buis. De formatie ontleedt de vroege, inmiddels alweer honderd jaar oude stukken van Duke Ellington, om ze vervolgens op een eigentijdse manier weer in elkaar te zetten. Bijzonder is dat voor dit (online) concert ook het barokorgel van onze Grote Zaal gebruikt wordt.

  Steven Kamperman – klarinet
  Dion Nijland – bas
  Berry van Berkum – orgel
  Ruben Drenth – trompet
  Joost Buis – trombone

 • Corrie van Binsbergen Playstation

  Recentelijk heeft Corrie van Binsbergen aangekondigd te gaan stoppen met optreden om zich volledig te concentreren op het componeren. Maar niet voordat er op een waardige manier afscheid genomen kan worden van de Nederlandse Frank Zappa, zoals de gitariste vaak genoemd wordt. Daarom een ereplaats voor een van haar succesformaties Playstation op de Transition line-up, een grote formatie waarin haar kenmerkende gitaargeluid knettert en schuurt met de andere instrumentatie. ‘De vier blazers zorgen voor vuurwerk, terwijl Van Binsbergen de ene zinderende en zingende solo na de andere uit haar gitaar tovert’ (Draaiomjeoren).

  Corrie van Binsbergen – gitaar
  Dion Nijland – bas
  Yonga Sun – drums
  Miguel Boelens – altsax/sopraansax
  Mete Erker – tenorsax/basklarinet
  Morris Kliphuis – hoorn/trompet
  Joost Buis – trombone/lapsteel
  Albert van Veenendaal – (prepared) piano

 • SMANDEM.

  De naam Smandem is een samenvoeging van het Jamaicaanse woord Mandem (vriendengroep) en de “S” die in hun lijstje helden steeds terugkomt: Chris Dave, Marcus Miller, John Scofield en Shai Maestro. Voeg aan die invloeden een voorliefde voor urban en hiphop toe en je krijgt de sound van het jonge Amsterdamse collectief Smandem. Hun toekomstvisie is Amsterdam een sound te geven zoals de broeiende scene Londen dat bijvoorbeeld heeft met namen Yussef Dayes, vertellen ze onlangs in een interview met Jazzism. Het kwartet brengt kort na deze online editie hun eerste self titled ep uit op Super Sonic Jazz, tijdens Transition alvast een voorproefje!

  Kick Woudstra - drums
  Aäron Bouwman - bas
  David Nino van der Grinten - keys
  Rafael Devante Sinay - gitaar

 • Jan van Duikeren's JVD4 & Metropole Orkest Strings & special guest: Marcel Veenendaal

  Trompettist Jan Van Duikeren (Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Di-Rect, Candy Dulfer, Gare Du Nord) brengt een ode aan de onverwoestbare kracht van de jazzballad. Samen met de strijkers van het Metropole Orkest heeft Van Duikeren een plaat met gloednieuwe composities opgenomen die in mei verschijnt op Zennez Records. Tijdens deze online editie van Transition komt de hele club samen voor een voorproefje op het album, samen met special guest Marcel Veenendaal! Veenendaal is al ruim tien jaar zanger van de band Di-Rect, waarin Jan van Duikeren de blazerssectie aanvoert.   Jan Van Duikeren – trompet Marcel Veenendaal – zang Metropole Orkest Strings  

Impressies

Brad Mehldau Quartet
SMANDEM.
Het Orgel Trio & Brass
Sun-Mi Hong, José Soares, Harmen Fraanje
Eric Vloeimans & Phion Koperblazers
Kika Sprangers & Pynarello