25 jaar Excelsior Recordings (2021)

Een van Nederlands allerfijnste platenlabels Excelsior Recordings bestaat 25 jaar in 2021! Om dat te vieren is het de hoogste tijd voor de allereerste Excelsior Recordings Podcast waarin de geschiedenis van het label zal worden verteld. Van Daryll-Ann waarmee het allemaal begon via de successen van Johan en Spinvis tot Danny Vera en Tim Knol nemen presentatoren Hanneke Hendrix en Gijsbert Kamer je iedere twee weken naar een ander bijzonder hoofdstuk uit een kwarteeuw Nederlandse popgeschiedenis.

Beluister deze podcast via Spotify, Apple Podcasts of Deezer.

De muziek uit deze podcast kun je terugluisteren via de Spotify playlist.

Afleveringen

#6: Claw Boys Claw

We spreken Peter te Bos, zanger van Claw Boys Claw. Te Bos vertelt hoe de band bij Excelsior terecht is gekomen. Ook blikt hij terug op het prille begin van Claw Boys Claw, hun debuutalbum Shocking Shades of Claw Boys Claw uit 1984 en de jaren die erop volgden.

Beluister

#5: Anne Soldaat (& Clean Pete's Renée)

Op bezoek bij Anne Soldaat in Nijmegen, waar hij met Renée Wijnhoven en hun kersverse baby Addo woont. Anne vertelt over zijn jaren bij Daryll-Ann en zijn solowerk. Ook Renée, die met haar zus Loes Clean Pete vormt, komt aan het woord.

Beluister

#4: Spinvis

In zijn eigen studio aan huis vertelt Erik de Jong over het ontstaan van Spinvis. De muziek waar hij, na een carrière in diverse Utrechtse punk en new wave bands, jarenlang in zijn eentje aan werkte, voordat het in 2002 onder de naam Spinvis door Excelsior zou worden uitgebracht.

Beluister

#3: Johan

Johan wordt algemeen beschouwd als een van de beste gitaarbands die Nederland heeft voortgebracht. Voorman Jacob de Greeuw spreekt over de mislukte Amerikaanse doorbraak, de totstandkoming van het meesterwerk Pergola en andere pieken en dalen in de geschiedenis van de band.

Beluister

#2: Daryll-Ann

Zonder Daryll-Ann geen Excelsior. Tweelingbroers Jelle en Coen Paulusma, die elkaar afwisselden als leadzanger, vertellen hun verhaal over de band. Van de eerste jaren, de mislukte Britse doorbraak, via het Excelsior debuut, Daryll-Ann Weeps, tot aan het toch wat abrupte einde in 2004.

Beluister

#1: Ferry Roseboom

Met oprichter, directeur en 'vijfde wiel aan de wagen' Ferry Roseboom duiken Gijsbert Kamer en Hanneke Hendrix in de prehistorie van Excelsior Recordings. Hoe is het label ontstaan en waarom? En wat waren de drijfveren achter Excelsior Recordings?

Beluister