25 jaar Excelsior Recordings

Een van Nederlands allerfijnste platenlabels Excelsior Recordings bestaat 25 jaar! Om dat te vieren is het de hoogste tijd voor de allereerste Excelsior Recordings Podcast waarin de geschiedenis van het label zal worden verteld. Van Daryll-Ann waarmee het allemaal begon via de successen van Johan en Spinvis tot Danny Vera en Tim Knol nemen presentatoren Hanneke Hendrix en Gijsbert Kamer je iedere twee weken naar een ander bijzonder hoofdstuk uit een kwarteeuw Nederlandse popgeschiedenis.

Luister hieronder of via:

Spotify | Apple Podcasts | Deezer

De muziek uit deze podcast kun je terugluisteren via de Spotify Playlist.

#6: Claw Boys Claw

Na een lang zomerreces is de Podcast 25 Jaar Excelsior terug met aflevering 6 waarin we spraken met Peter te Bos. zanger van Claw Boys Claw. We horen jullie denken: Claw Boys Claw is toch geen Excelsior band? Nee, dat waren ze decennia lang niet, maar vorige week verscheen op Excelsior toch echt het nieuwe album Kite van de Amsterdamse gitaarband. Hoe dat zo is gekomen vertelt Te Bos die daarnaast teruggaat naar het prille begin van Claw Boys Claw, hun debuutalbum Shocking Shades of Claw Boys Claw uit 1984 en de jaren die erop volgden.

7-10-2021

#5: Anne Soldaat (& Clean Pete's Renée)

Voor het vijfde deel van de 25 Jaar Excelsior Recordings Podcast, de laatste voor het zomerreces, gingen Hanneke en Gijsbert op bezoek bij Anne Soldaat in Nijmegen waar hij met Renée Wijnhoven en hun kersverse baby Addo woont. Anne vertelt over zijn jaren bij Daryll-Ann en zijn solowerk dat onlangs een hoogtepunt bereikte met het album Facts & Fears. Ook Renée, die met haar zus Loes Clean Pete vormt, komt aan het woord over hoe het is als een van de weinige vrouwen tussen vooral mannen bij Excelsior Recordings te zitten.

29-07-2021

#4: Spinvis

In de vierde aflevering van de 25 Jaar Excelsior Podcast gaan we op bezoek bij Erik de Jong in Nieuwegein. In zijn eigen studio aan huis vertelt hij over het ontstaan van Spinvis. De muziek waar hij na een carrière in diverse Utrechtse punk en new wave bands jaren lang in zijn eentje aan werkte, voordat het in 2002 onder de naam Spinvis door Excelsior zou worden uitgebracht. Hoe vonden Excelsior en Spinvis elkaar en wat zorgde ervoor dat De Jong tot op de dag van vandaag bij Excelsior gebleven is?

#3: JOHAN

In de derde aflevering van de 25 Jaar Excelsior Podcast komt Jacob de Greeuw aan het woord, voorman van Johan, algemeen beschouwd als een van de beste gitaarbands die Nederland heeft voortgebracht. Hij spreekt over de mislukte Amerikaanse doorbraak, de totstandkoming van het meesterwerk Pergola en andere pieken en dalen in de bandgeschiedenis die hopelijk snel een vervolg krijgt met een nieuw album, waarvoor de eerste liedjes al klaar liggen.

01-7-2021

#2: Daryll-Ann

In de eerste aflevering van deze podcast heb je kunnen horen hoe en waarom labelbaas Ferry Roseboom 25 jaar geleden Excelsior Recordings begon. Zonder de band Daryll-Ann geen Excelsior, daarom staat in deze tweede aflevering deze band centraal. De tweelingbroers Jelle en Coen Paulusma die elkaar afwisselden als leadzanger vertellen hun verhaal over de band. Van de eerste jaren, de mislukte Britse doorbraak, via het Excelsior debuut, Daryll-Ann Weeps, tot aan het toch wat abrupte einde in 2004.

16-6-2021

#1: Ferry Roseboom

Met oprichter, directeur en ‘vijfde wiel aan de wagen’ Ferry Roseboom duiken Gijsbert Kamer en Hanneke Hendrix in de prehistorie van Excelsior Recordings. Hoe is het label ontstaan en waarom? En wat waren de drijfveren achter Excelsior Recordings? Dat hoor je allemaal in de eerste aflevering van de 25 Jaar Excelsior Recordings Podcast.

03-6-2021