The Magpie Salute: ''De onmogelijke hereniging''

Rich Robinson en Marc Ford samen on stage en in de studio? Onmogelijk, leek het een paar jaar geleden. De breuken in The Black Crowes waren niet te lijmen. Tot Robinson mijmerend over zijn verleden vaststelde dat hij Ford eigenlijk heel graag weer in de buurt wilde hebben. En zo geschiedde. High Water I het eerste studioalbum van The Magpie Salute. Ze doen deze maand Nederland aan. Reken op alles van de nieuwe en een ruime keus uit de ongeveer 200 songs waarover de sologitaristen Robinson en Ford met hun vier maten beschikken.

Tekst door Paul Stramrood (Popmagazine Heaven)

 

Vier jaar geleden sprak ik Robinson en Ford kort na elkaar, in Hengelo en Nederweert. Beiden ontweken vragen over de ander, ze kwamen niet verder dan de constatering dat die vooral zijn eigen gang moest gaan, en ‘lots of luck’. Ze zouden gescheiden blijven, iets anders kon ik niet vaststellen. Twee jaar later was Robinson op tournee voor zijn album Flux. Tien jaar had hij geleefd met Mark Ford in de bus van The Black Crowes, realiseerde hij zich onderweg. “Je zit zo dicht op elkaar, je ziet de anderen slapen, opstaan, eten, alles, en je kent ze niet. Ik wilde Marc weer zien. Ik belde hem en hij kwam meteen. Die meningsverschillen zaten alleen in ons hoofd, belachelijk.”

Ford miste een vliegtuig en daardoor een oefensessie. “Hij arriveerde de dag daarna midden in onze set, sprong op het podium en speelde briljant. Ik heb altijd geweten dat het zo zou gaan.”

Na een indrukwekkende serie concerten was het tijd voor een plaat. Ze brachten de tienmans podiumformatie terug naar zes: Robinson, Ford, bassist Sven Pipien, drummer Joe Magistro, toetsenist Matt Slocum en zanger John Hogg. In een huurhuis in Nashville schreven Ford, Hogg en Robinson de songs, in wisselende samenstellingen. “We namen ze pas op als iedereen ze goed vond.”

Geen plaats ter wereld met zo veel studio’s als Nashville. Ze kozen Dark Horse, min of meer op intuïtie. “We hebben 29 songs opgenomen in drie weken. Dat vonden we een beetje veel om in één keer uit te brengen. De dertien songs op High Water I passen bij elkaar. High Water II is eigenlijk al klaar, die brengen we begin 2019 uit. Live is het dus goed mogelijk dat The Magpie Salute onuitgebracht werk speelt. High Water I klinkt nieuw en vertrouwd, een uiterst gevarieerde combinatie van rock, fijnzinnig spel, swamp, blues en pop. On stage zal het niet anders zijn.

Dit artikel is afkomstig van Popmagazine Heaven. Meer Popmagazine Heaven? Kijk dan snel op de website: www.popmagazineheaven.nl