Shelter Stories

Bijzondere verhalen, interviews en interessante achtergrondartikelen over artiesten uit de Shelter From The Storm-concertreeks. Maak kennis met de nieuwste artiesten en verborgen parels in de Americana, blues, roots en aanverwante muziekstijlen.

Jesse Matas: ‘Ik wil steeds nieuwe dingen doen, dingen die je uitdagen’

Hij maakte jarenlang deel uit van The Crooked Brothers. Maar sinds die band op non-actief staat, timmert Jesse Matas solo aan de weg. Binnenkort komt hij naar ons land. Ongetwijfeld klinken er dan songs van zijn prachtalbum Tamarock, dat een eersteklas aanrader is voor iedere liefhebber van roots en folk.

Lees verder

Meer Shelter Stories

Neal Francis: ‘Met een piano heb je het hele bereik van het orkest tot je beschikking’

Neal Francis grijpt duidelijk terug op oude muziek, vooral uit New Orleans. Maar de toetsenist/zanger geeft er wel zijn eigen draai aan. Zijn alcoholverslaving kostte hem bijna zijn leven, maar leverde ook iets moois op.

Bekijk

The Reverend Shawn Amos maakt 'joyful blues'

Hij maakt heerlijke rootsy muziek - veel blues, maar je hoort ook soul, gospel en andere invloeden - is een uitstekende mondharmonicaspeler en een eersteklas entertainer. Maar ook op zakelijk gebied heeft Shawn Amos veel talent.

Bekijk

Buffalo Nichols: ‘Voor mij gaat de blues over verdriet en frustratie’

Soms valt ineens het kwartje. Toen Carl Nichols (geboren in 1991 in Houston, Texas) de soundtrack hoorde van de documentaireserie The Blues van Martin Scorcese, wist hij het: hij zou helemaal gaan voor de blues en proberen vooral ook jongeren en zwarte mensen te overtuigen van de relevantie ervan.

Bekijk

Pokey LaFarge: ‘Ik schrijf niet langer om anderen te pleasen’

Hij deed ervaring op als straatmuzikant, maakt platen sinds 2006 en tovert geregeld een grote grijns op je gezicht. Pokey LaFarge is een sympathieke rasentertainer met een oude ziel, die teruggrijpt op traditionele stijlen maar wel degelijk een muzikale ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Bekijk

Lee Fields: ‘Liefde is wat mensen nodig hebben’

In de jaren tachtig gooide hij bijna het bijltje erbij neer, maar gelukkig is Lee Fields op 73-jarige leeftijd nog steeds actief. Geïnspireerd door James Brown en Sam Cooke houdt hij de soul springlevend. Hij is op zaterdag 21 oktober een van de topacts van het festival Ramblin’ Roots.

Bekijk

Larkin Poe: ‘Pionieren door rijke muziektradities’

Blues en southern rock, voor veel mensen is dat toch een beetje een oudemannenfeestje. Maar die muziek kan ook fris klinken en zelfs sexy. Neem Larkin Poe, de formatie rond Rebecca en Megan Lovell, uit Atlanta Georgia. Of je nou fan bent van The Black Keys, Bonnie Raitt of The Allman Brothers, ze ve

Bekijk

Arlan Feiles: ‘Ik wil de bad guys op hun knieën brengen’

Songs kunnen de meest uiteenlopende effecten hebben op mensen. Sinds Arlan Feiles dit op jonge leeftijd ontdekte, heeft hij een missie: met zijn liedjes wil hij de wereld verbeteren. Zwaar op de hand is hij gelukkig niet, en hij heeft niet alleen tekstueel maar ook muzikaal veel te bieden.

Bekijk

Bonny Light Horseman: oude verhalen die nieuw klinken, nieuwe verhalen die oud klinken

Drie vrienden maakten samen muziek. Justin Vernon (Bon Iver) vond dat ze ermee het podium op moesten. Sindsdien zijn Anaïs Mitchell, Eric D. Johnson en Josh Kaufman bekend als het trio Bonny Light Horseman, dat inmiddels twee albums met intieme, folky songs heeft uitgebracht.

Bekijk

David Eugene Edwards: ‘Nooit een muzikaal thuis’

Hij was de charismatische voorman van Sixteen Horsepower, vervolgde zijn pad met Wovenhand en is tegenwoordig solo actief. Het heilige vuur brandt nog steeds volop bij David Eugene Edwards, voor wie religie een héél belangrijke inspiratiebron is.

Bekijk

Lauren Ruth Ward: ‘Mijn gitaar was mijn therapeut en beste vriend’

Acht jaar lang was ze kapster. Maar toen ging het roer drastisch om. Lauren Ruth Ward koos voor de muziek en heeft inmiddels twee albums uitgebracht. Met teksten die er niet om liegen. De associaties lopen uiteen: van Liz Phair en Kristin Hersh tot Courtney Barnett en zelfs Dolly Parton.

Bekijk

Ben Caplan: 'Ik noem het zelf folkrock met een zigeunerziel'

Een mooie, diepe stem, een gevarieerde verzameling songs, een indrukwekkende baard... de Canadees Ben Caplan onderscheidt zich in meerdere opzichten en heeft terecht zijn eigen plek verworven in de muziekwereld. Singersongwriterliedjes, Tom Waits-achtige rauwheid, Balkanklanken.

Bekijk

Elliott Brood: 'Gewoon een donkere kant van countrymuziek'

Al twintig jaar staat Elliott Brood voor puike altcountry. Hun doel? Fijne muziek maken en veel optreden. En dan hopen dat het publiek dat waardeert en terugkomt.

Bekijk

Bobby Dove: queer country

Haar e-mail ondertekent ze met ‘They/Them’. Nadat ze als tiener moeilijke jaren beleefde toen ze uit de kast kwam als lesbiënne, ondervindt ze/hen nu enige weerstand omdat ze heeft aangegeven non-binair te zijn. Het humeur leidt er niet onder, want Bobby Dove staat ons geanimeerd te woord.

Bekijk

De missie van Mike Farris

Gospel, soul, blues… niemand zingt zoals Mike Farris. Fe-no-me-naal, hij heeft misschien wel de meest soulvolle blanke strot van het noordelijk halfrond. Diepe dalen heeft hij gekend, en bijna kneep hij er tussenuit. Maar gelukkig gaat het nu goed met hem.

Bekijk

Fantastic Negrito: "Ik wil verbinding maken met mensen"

Het auto-ongeluk dat hem ruim twintig jaar geleden overkwam, speelt een belangrijke rol in zijn leven. Xavier Dphrepaulezz werd er een ander mens van, had noodgedwongen een lange sabbatical en ging daarna verder als Fantastic Negrito.

Bekijk

Ordinary Elephant

Mary Gauthier, Tom Paxton, Eliza Gilkyson en vele anderen zijn laaiend enthousiast over het duo Ordinary Elephant. Geen wonder, het echtpaar Pete and Crystal Damore maakt betoverend mooie traditionele folkmuziek, in de geest van Gillian Welch en Dave Rawlings.

Bekijk

Frazey Ford: ''Totaal andere songstructuren''

Ze maakte deel uit van het onvolprezen trio The Be Good Tanyas (uit Vancouver), maar staat al geruime tijd op eigen benen. Frazey Ford wordt meestal ingedeeld bij de americana, maar heeft een veel bredere horizon.

Bekijk

Hoth Brothers ''Moderne muziek met respect voor tradities''

Mooie, warme americana, geworteld in folk en country. Dat is het specialisme van Hoth Brothers uit New Mexico. Boris McCutcheon, Bard Edrington V en Sarah Ferrell maken muziek met respect voor traditie, die tegelijkertijd fris en eigentijds is.

Bekijk

Lera Lynn: “Horen hoe mijn eigen verbeelding klinkt”

T-Bone Burnett gaf haar een duw in de rug en Rodney Crowell is de eerste met wie ze een duet schreef. Maar haar laatste album vol rootsy pop fabriceerde Lera Lynn helemaal in haar uppie.

Bekijk

Leif de Leeuw: ''Naar de bron''

Leif de Leeuw is waar hij niet lijkt te willen zijn. Lijkt, want de jonge gelauwerde gitarist uit Rijswijk zet de omstandigheden soepel naar zijn hand.

Bekijk

Diana Jones: ''traumaverwerking''

Met Song To A Refugee heeft de Amerikaanse singer-songwriter Diana Jones (55) een van de meest invoelende albums van het jaar gemaakt. “Ik voel me in een traditie staan van folksingers die de machtelozen een gezicht geven.”

Bekijk

Ninalynn: ''Americana in de polder''

Hummingbird is het verrassend sterke debuutalbum van NinaLynn, waarmee de jonge vrouw uit Uithoorn gelijk meedoet in de hoogste regionen van de americana.

Bekijk

Ida Mae: “Ontmaskert de clickcultuur als rijtje omvallende dominostenen”

Een tijdje waren man-vrouw duo’s het hipste van het hipste in indieroots-kringen. Ida Mae is de opvallendste nieuwkomer in deze hoek.

Bekijk

Robert Vincent: “Neemt zijn verantwoordelijkheid”

Het belang van Liverpool als muziekstad is goed hoorbaar in de Americana van de Britse folkie Robert Vincent.

Bekijk

Blackberry Smoke: “Laten Georgia horen”

Met iets andere woorden had het eeuwenoude zeemanslied Al Die Willen Te Kaap'ren Varen kunnen slaan op Blackberry Smoke.

Bekijk

The Hold Steady: “Poken het vuur nog hoger op”

Als er één band zich de ongekroonde koning van de livestreams zou mogen noemen, dan The Hold Steady wel.

Bekijk

Parker Millsap: “De tijd van leveren is aangevangen”

Hoelang gaat het nog duren met die doorbraak van singer-songwriter Parker Millsap is de vraag bij elke albumrelease weer.

Bekijk

John Smith: “Muziek als medicijn tegen droefheid”

Muziek kan het medicijn zijn om verdriet te verwerken. De Engelse folkzanger John Smith bewijst dat op zijn zesde album The Fray.

Bekijk

Ashley Monroe: “Wil eens wat anders”

De achternaam Monroe leek te zijn gereserveerd voor enerzijds blondines en anderzijds old school country.

Bekijk

Morgan Wade: “Houdt de gemoederen bezig”

We hebben er een vrouwelijke outlaw bij. Zo was het algemene gevoel bij de eerste kennismaking met Morgan Wade.

Bekijk

Emily Barker: “Beschrijft magische patronen”

Zoals vogelzwermen magische patronen kunnen beschrijven in de lucht, zo doet Emily Barker dat met woorden.

Bekijk

Darlingside: “Omhelst de natuur”

De natuur is een personage op het derde album Fish Pond Fish van indie folkies Darlingside uit Boston.

Bekijk

Lucero: “Blijft zich doorontwikkelen”

De band rond singer-songwriter Ben Nichols maakt op zijn ‘ouwe dag’ een interessante artistieke fase door.

Bekijk

Brent Cobb: “De zeepkist op en afgaan”

Singer-songwriter Brent Cobb beklimt de zeepkist op zijn laatste album Keep 'Em on They Toes.

Bekijk

Dawes: “Toegang”

De Californische rootsrockers oogsten buiten Amerika aanmerkelijk meer lof dan in eigen land met hun zesde album.

Bekijk

Tedeschi Trucks Band: “Perfecte blend”

Optredens van deze twaalfkoppige formatie zijn een even strakke als soepele mix van blues, rock, soul en jazz.

Bekijk

Patty Griffin: “Veel weemoed”

Haar reputatie blijft, om duistere redenen, nog altijd achter bij die van Lucinda Williams en nog wel wat anderen.

Bekijk

Jason Isbell: “In het midden”

Onze nieuwe americana-held. Een singer-songwriter in de huid van een rootsrocker en vice versa.

Bekijk

Eilen Jewell: “Wander-lust”

Zelden klonk melancholie mooier dan op het zevende album van de Amerikaanse singer-songwriter Eilen Jewell.

Bekijk

Josh Ritter: “Frisse wind”

De Amerikaanse singer-songwriter en storyteller komt met zijn nieuwe album gespierder voor de dag dan we gewend zijn.

Bekijk

The Wood Brothers: “Op avontuur”

Meerstemmige harmonieën, muzikale improvisaties en door jazz en funk geïnspireerde ritmes.

Bekijk

Tift Merritt: “Herboren geluk”

Met enigszins hese stem brengt ze ook op haar zesde album gevoelige, persoonlijke countryfolkliedjes.

Bekijk

Drive-By-Truckers: “Uit het zuiden”

De Drive-By Truckers schrikken niet terug voor het tonen van de zo besmeurd geraakte Confederate Flag.

Bekijk

Mandolin Orange: “Viool trouwt mandoline”

De muziek bracht Emily Frantz en Andrew Marlin bij elkaar. Een match made in heaven.

Bekijk

Justin Townes Earle: “Ik ben geen uitzonderlijk geval”

Thunder only happens when it’s raining. In zijn werk is nogal eens sprake van slecht weer.

Bekijk

Steve Earle: “De blues is een remedie”

Steve Earle (60) is een open boek in zijn muziek. Openhartig, ontwapenend en ontroerend.

Bekijk

Courtney Marie Andrews: “De kracht van eenvoud”

Ze wordt vergeleken met Emmylou Harris en Joni Mitchell. Ryan Adams noemde haar een ‘phenomenal songwriter’.

Bekijk

Lukas Nelson & The Promise of the Real: “Missionaris van muzikale integriteit”

Country outlaw Willie’s zoon. Zijn stem klinkt als zijn vader, maar de rest is onvervalste, pure, ongepolijste rock ‘n’ roll.

Bekijk

Lucinda Williams: “Uit de knoop”

Het americana-icoon praat een beetje als een oude hippie, getuige haar ongebroken geloof in vrede en revolutie.

Bekijk

The Jayhawks: “De tijd vertraging”

“Het lijkt wel of ik niet anders kan dan ellende verpakken in lichtvoetige liedjes.”

Bekijk

John Prine: “Losse sleutel”

De gelauwerde en invloedrijke Amerikaanse singer-songwriter (73) heeft hier de status der zeer groten.

Bekijk

The Rails: “Shut up and sing”

Save the planet, Kill yourself. Het duo is niet bang om hun ongenoegen uit te spreken.

Bekijk

Dayna Kurtz: “Ik zoek songs die afgunst oproepen”

Schrijfmateriaal genoeg, en vooral van de zwarte soort. De goden hadden een beetje de pik op Dayna Kurtz, de laatste paar jaar.

Bekijk

I Am Oak: “Innerlijke noodzaak”

Zo’n tien jaar geleden begon Thijs Kuijken (34) met I Am Oak. Een soloproject en toch ook een band.

Bekijk

Jack Poels: “Een wereldburger in America”

Jack Poels, zanger en liedschrijver van Rowwen Hèze, liep al jaren met het idee een soloalbum te maken.

Bekijk

Gretchen Peters: “De dood is het rijkste wat we hebben”

Ze nadert de zestig en ze is op de toppen van haar kunnen, live en in de studio.

Bekijk

Iris DeMent: “Voor de troost”

Na liefst acht jaar kwam Iris DeMent in 2012 voor de dag met een album vol liedjes van eigen hand.

Bekijk

Caroline Spence: “Not just tomatoes in the salad”

De neo-traditionalist wordt niet zelden in een adem genoemd met Emmylou Harris.

Bekijk

Senora May: “Country koppels”

Akoestische gitaar, melancholieke stemmen en vooral ijzersterke teksten; de pure roots van het americana genre.

Bekijk

Drivin N Cryin: “De kracht om door te gaan”

Hardrock, country, folk, punk, psychedelica en vooral heel veel passie.

Bekijk

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen: “Bluegrass bloeit”

Een gesprek over songteksten, liedjes schrijven, opnamekosten, een eigen label en Amerika.

Bekijk

Rosanne Cash: “Uit de schaduw”

Het is de 64-jarige singer-songwriter gelukt uit de schaduw van haar monumentale vader te treden.

Bekijk

Robert Ellis: “Texas Piano Man”

“De Texas Piano Man staat voor alle eigenschappen die ik het liefst zou bezitten.”

Bekijk

Garrett T. Capps: “Een countryheld in wording”

Het tweede album van de Texaan doet een rilling van genot langs de ruggengraat van Nederlandse americana-liefhebbers gaan.

Bekijk

Steve Gunn: “Het onzichtbare zichtbaar”

Muziek en hedendaagse kunst, ze zijn voor Steve Gunn bijna even belangrijk.

Bekijk

William Tyler: “Filmische verbeeldingskracht”

Een filmische verbeeldingskracht door invloeden van klassieke componisten en krautrock.

Bekijk

Wilco: “Breekbaar, maar nooit zonder hoop”

Sommige platen herken je niet onmiddellijk als meesterwerk omdat ze zo extreem klinken.

Bekijk

Lee Fields: “Een zanger van de buitencategorie”

Lee Fields (1951) brak pas in 2009 door met My World, toen ruim beoordeeld als beste soulalbum van dat jaar.

Bekijk

The Devil Makes Three: “Van vele markten thuis”

Een aanstekelijke mix van country, blues, gospel en folk dat even authentiek als aanstekelijk klinkt.

Bekijk

Matthew Logan Vasquez: “Een Texaan in Oslo”

Het gedwongen vertrek uit Texas en een ziek familielid trokken een zware wissel op hem.

Bekijk

Matt Andersen: “Houdt het graag simpel”

Zijn gitaartechniek is ongeëvenaard en zijn vigoureuze warme stem zit vol van soul en klinkt weergaloos.

Bekijk

Treetop Flyers: “Dromen van Amerika”

De muziek van de Treetop Flyers uit Londen roept herinneringen op aan Crosby, Stills, Nash & Young.

Bekijk

Odetta Hartman: “Old rockhounds never die”

Op Old Rockhounds Never Die verzoent de Amerikaanse Odetta Hartman (28) het oude folkgevoel met experimenteerdrang.

Bekijk

Lee Fields: “Een soul survivor”

De kenners lieten er destijds geen twijfel over bestaan: My World was met afstand het beste soulalbum van 2009.

Bekijk

Bishop Gunn: “De nieuwe sensatie”

Na een lange dag werken hakt Travis McCready de knoop door en besluit zijn droom na te jagen door fulltime muzikant te worden.

Bekijk

Nathaniel Rateliff and the Night Sweats: “Drank & veteranen”

Een muzikale hommage aan de overvloed, van een strakke band met genoeg blazers.

Bekijk

Booker T. Jones: “Een levende legende”

Als studiomuzikant van het legendarische Stax-label gaf Booker T. Jones (74) kleur aan de southern soul.

Bekijk

Matt Andersen: “What you see is what you get”

Matt Andersen behoort tot de weinige popmuzikanten die door hun ouders zijn gepusht om van hun hobby hun beroep te maken.

Bekijk

Jesse Dayton: “Buiten de lijntjes kleuren”

Hij kleurde met zijn gitaarwerk de platen van de founding fathers van de outlaw-country zoals Willy Nelson en Johnny Cash.

Bekijk

DeWolff: “Blijven leren”

Rocktrio DeWolff heeft de status arrivé bereikt. Avontuur zoeken en blijven leren is onverminderd hun credo.

Bekijk

The Magpie Salute: “Een onmogelijke hereniging”

Rich Robinson en Marc Ford samen on stage en in de studio? Onmogelijk, leek het een paar jaar geleden.

Bekijk

Robert Finley: “Get it while you can”

De vijfenzestigjarige laatbloeier uit Louisiana releasde zijn debuutplaat pas in 2016.

Bekijk

Israel Nash: “Muziek als onderdak”

Al vanaf zijn debuut New York Town (2009) zet hij trefzekere liedjes neer en wint hij publiek voor zich, zeker in ons land.

Bekijk