Bijzondere verhalen, interviews en interessante achtergrondartikelen over artiesten uit de Shelter From The Storm-concertreeks. Maak kennis met de nieuwste artiesten en verborgen parels in de Americana, blues, roots en aanverwante muziekstijlen.
The Bones Of J.R. Jones: ‘Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn optredens een ervaring zijn’
Hij begon met de piano. Daarna de trombone. Maar uiteindelijk koos hij voor de gitaar. En de banjo, want zijn muziek is rootsy en gevarieerd. Jonathan Linaberry, alias The Bones of J.R. Jones, laat zich onder anderen inspireren door Blind Lemon Jefferson en Bruce Springsteen.
JJ Grey & Mofro: lekkere rootsy muziek vol soul, blues en funk
Al zo’n twintig jaar maakt de Amerikaan JJ Grey heerlijke rootsy muziek, en hij is een uitstekende zanger. Maar liefst negen jaar heeft het geduurd voordat hij nieuw werk uitbracht. Maar het wachten is beloond, en in februari komt JJ Grey met zijn band Mofro naar ons land.
Heather Little: “Mijn muziek verbindt en geeft mensen soms het gevoel niet alleen te staan”
De Texaanse Heather Little schrijft al twintig jaar muziek en maakte vooral naam met songs die ze schreef voor of met collega’s als Miranda Lambert. Miranda Lambert, Kacey Musgraves en Sunny Sweeney.
Matt Andersen: veelzijdig en hard werkend Canadees rootstalent
Hij staat bekend als een van de hardst werkende muzikanten uit Canada. Niet zonder reden, want Matt Andersen heeft al duizenden optredens gegeven. Lekkere, gevarieerde, rootsy muziek, dat is zijn specialiteit, en binnenkort treedt hij op tijdens Ramblin Roots.
Mike Zito: ‘De beste nummers komen meestal uit het niets’
Mike Zito maakt stevige bluesrock, maar gaat ook een ballad niet uit de weg en is zeker geen bluespurist. Het overlijden van zijn vrouw was een grote klap, maar hij putte er ook inspiratie uit. En na dertig jaar is hij nog lang niet uitgeblust.
Katherine Priddy maakt wonderschone folk... ‘maar ik probeer ook mijn teen in andere wateren te steken’
Niemand minder dan Richard Thompson (Fairport Convention) was al heel snel diep onder de indruk van het werk van Katherine Priddy. Inmiddels is haar naam gevestigd en heeft ze met haar tweede album bewezen een blijver te zijn. Dit najaar treedt ze op tijdens de tiende editie van Ramblin Roots.
Jesse Matas: ‘Ik wil steeds nieuwe dingen doen, dingen die je uitdagen’
Hij maakte jarenlang deel uit van The Crooked Brothers. Maar sinds die band op non-actief staat, timmert Jesse Matas solo aan de weg. Binnenkort komt hij naar ons land. Ongetwijfeld klinken er dan songs van zijn prachtalbum Tamarock, dat een eersteklas aanrader is voor iedere liefhebber van roots.
Neal Francis: ‘Met een piano heb je het hele bereik van het orkest tot je beschikking’
Neal Francis grijpt duidelijk terug op oude muziek, vooral uit New Orleans. Maar de toetsenist/zanger geeft er wel zijn eigen draai aan. Zijn alcoholverslaving kostte hem bijna zijn leven, maar leverde ook iets moois op.
Hij maakt heerlijke rootsy muziek - veel blues, maar je hoort ook soul, gospel en andere invloeden - is een uitstekende mondharmonicaspeler en een eersteklas entertainer. Maar ook op zakelijk gebied heeft Shawn Amos veel talent.
Buffalo Nichols: ‘Voor mij gaat de blues over verdriet en frustratie’
Soms valt ineens het kwartje. Toen Carl Nichols (geboren in 1991 in Houston, Texas) de soundtrack hoorde van de documentaireserie The Blues van Martin Scorcese, wist hij het: hij zou helemaal gaan voor de blues en proberen vooral ook jongeren en zwarte mensen te overtuigen van de relevantie ervan.
Pokey LaFarge: ‘Ik schrijf niet langer om anderen te pleasen’
Hij deed ervaring op als straatmuzikant, maakt platen sinds 2006 en tovert geregeld een grote grijns op je gezicht. Pokey LaFarge is een sympathieke rasentertainer met een oude ziel, die teruggrijpt op traditionele stijlen maar wel degelijk een muzikale ontwikkeling heeft doorgemaakt.
In de jaren tachtig gooide hij bijna het bijltje erbij neer, maar gelukkig is Lee Fields op 73-jarige leeftijd nog steeds actief. Geïnspireerd door James Brown en Sam Cooke houdt hij de soul springlevend. Hij is op zaterdag 21 oktober een van de topacts van het festival Ramblin’ Roots.
Larkin Poe: ‘Pionieren door rijke muziektradities’
Blues en southern rock, voor veel mensen is dat toch een beetje een oudemannenfeestje. Maar die muziek kan ook fris klinken en zelfs sexy. Neem Larkin Poe, de formatie rond Rebecca en Megan Lovell, uit Atlanta Georgia. Of je nou fan bent van The Black Keys, Bonnie Raitt of The Allman Brothers, ze ve
Arlan Feiles: ‘Ik wil de bad guys op hun knieën brengen’
Songs kunnen de meest uiteenlopende effecten hebben op mensen. Sinds Arlan Feiles dit op jonge leeftijd ontdekte, heeft hij een missie: met zijn liedjes wil hij de wereld verbeteren. Zwaar op de hand is hij gelukkig niet, en hij heeft niet alleen tekstueel maar ook muzikaal veel te bieden.
Bonny Light Horseman: oude verhalen die nieuw klinken, nieuwe verhalen die oud klinken
Drie vrienden maakten samen muziek. Justin Vernon (Bon Iver) vond dat ze ermee het podium op moesten. Sindsdien zijn Anaïs Mitchell, Eric D. Johnson en Josh Kaufman bekend als het trio Bonny Light Horseman, dat inmiddels twee albums met intieme, folky songs heeft uitgebracht.
Hij was de charismatische voorman van Sixteen Horsepower, vervolgde zijn pad met Wovenhand en is tegenwoordig solo actief. Het heilige vuur brandt nog steeds volop bij David Eugene Edwards, voor wie religie een héél belangrijke inspiratiebron is.
Lauren Ruth Ward: ‘Mijn gitaar was mijn therapeut en beste vriend’
Acht jaar lang was ze kapster. Maar toen ging het roer drastisch om. Lauren Ruth Ward koos voor de muziek en heeft inmiddels twee albums uitgebracht. Met teksten die er niet om liegen. De associaties lopen uiteen: van Liz Phair en Kristin Hersh tot Courtney Barnett en zelfs Dolly Parton.
Ben Caplan: 'Ik noem het zelf folkrock met een zigeunerziel'
Een mooie, diepe stem, een gevarieerde verzameling songs, een indrukwekkende baard... de Canadees Ben Caplan onderscheidt zich in meerdere opzichten en heeft terecht zijn eigen plek verworven in de muziekwereld. Singersongwriterliedjes, Tom Waits-achtige rauwheid, Balkanklanken.
Elliott Brood: 'Gewoon een donkere kant van countrymuziek'
Al twintig jaar staat Elliott Brood voor puike altcountry. Hun doel? Fijne muziek maken en veel optreden. En dan hopen dat het publiek dat waardeert en terugkomt.
Haar e-mail ondertekent ze met ‘They/Them’. Nadat ze als tiener moeilijke jaren beleefde toen ze uit de kast kwam als lesbiënne, ondervindt ze/hen nu enige weerstand omdat ze heeft aangegeven non-binair te zijn. Het humeur leidt er niet onder, want Bobby Dove staat ons geanimeerd te woord.
Gospel, soul, blues… niemand zingt zoals Mike Farris. Fe-no-me-naal, hij heeft misschien wel de meest soulvolle blanke strot van het noordelijk halfrond. Diepe dalen heeft hij gekend, en bijna kneep hij er tussenuit. Maar gelukkig gaat het nu goed met hem.
Fantastic Negrito: "Ik wil verbinding maken met mensen"
Het auto-ongeluk dat hem ruim twintig jaar geleden overkwam, speelt een belangrijke rol in zijn leven. Xavier Dphrepaulezz werd er een ander mens van, had noodgedwongen een lange sabbatical en ging daarna verder als Fantastic Negrito.
Mary Gauthier, Tom Paxton, Eliza Gilkyson en vele anderen zijn laaiend enthousiast over het duo Ordinary Elephant. Geen wonder, het echtpaar Pete and Crystal Damore maakt betoverend mooie traditionele folkmuziek, in de geest van Gillian Welch en Dave Rawlings.
Ze maakte deel uit van het onvolprezen trio The Be Good Tanyas (uit Vancouver), maar staat al geruime tijd op eigen benen. Frazey Ford wordt meestal ingedeeld bij de americana, maar heeft een veel bredere horizon.
Hoth Brothers ''Moderne muziek met respect voor tradities''
Mooie, warme americana, geworteld in folk en country. Dat is het specialisme van Hoth Brothers uit New Mexico. Boris McCutcheon, Bard Edrington V en Sarah Ferrell maken muziek met respect voor traditie, die tegelijkertijd fris en eigentijds is.
Lera Lynn: “Horen hoe mijn eigen verbeelding klinkt”
T-Bone Burnett gaf haar een duw in de rug en Rodney Crowell is de eerste met wie ze een duet schreef. Maar haar laatste album vol rootsy pop fabriceerde Lera Lynn helemaal in haar uppie.
Leif de Leeuw is waar hij niet lijkt te willen zijn. Lijkt, want de jonge gelauwerde gitarist uit Rijswijk zet de omstandigheden soepel naar zijn hand.
Met Song To A Refugee heeft de Amerikaanse singer-songwriter Diana Jones (55) een van de meest invoelende albums van het jaar gemaakt. “Ik voel me in een traditie staan van folksingers die de machtelozen een gezicht geven.”
Hummingbird is het verrassend sterke debuutalbum van NinaLynn, waarmee de jonge vrouw uit Uithoorn gelijk meedoet in de hoogste regionen van de americana.