Parker Millsap: 'De tijd van leveren is aangevangen’

Hoelang gaat het nog duren met die doorbraak van singer-songwriter Parker Millsap is de vraag bij elke albumrelease weer. Nu met album nummer 5 in de rij zien de kansen er beter uit dan ooit. Gaat hij met Be Here Instead de belofte eindelijk eens inlossen? Het zou zo maar kunnen. Het vrijblijvende lijkt er nu wel zo’n beetje af te zijn. Het is hem menens. Met die stoere baard op de hoes heeft hij het imago van heilig boontje met een jeugd in de Pinkstergemeente wel definitief van zich afgeschud. Hij vloekt zelfs op de single Dammit, die een haast punky urgentie kent. Ook zo benieuwd hoe hij zich gaat tonen op de ‘Storytellers presents’ livestream op de Shelter From The Storm-Facebookpagina op donderdag 13 mei?

Tekst door Robbert Tilli

Crossover appeal
Van alle singer-songwriters in deze Americana- en rootsconcertserie is Parker Millsap degene die het meest een ‘crossover appeal’ lijkt te hebben. Dat is al jaren zo. Tijd dat het er ook eens uit gaat komen denk je dan onwillekeurig. Het is een beetje als de topsporter waar eeuwig het predicaat ‘talent’ opgeplakt wordt. Maar er komt een tijd van leveren. Dat lijkt nu ten langen leste met zijn vijfde album Be Here Instead te kunnen gaan gebeuren.

De nummers zijn beter, de vertolkingen overtuigender. De variatie is groot. Er is eigenlijk niets dat een Paolo Nutini-achtige carrière schurkend tegen de mainstream aan in de weg zit. Daarmee bedoel ik optredens in de wat grotere zalen. Alleen moet het wel nog gaan gebeuren. En dat weet je natuurlijk nooit. Maar de voorwaarden lijken te zijn geschapen. Bovendien heeft hij live bij eerdere optredens in ons land al aangetoond dat het in hem zit. Hij kan een publiek vrij eenvoudig naar zijn hand zetten.

Dammit!
Bij zijn vorige album Other Arrangements uit 2018 heeft hij al flinke stappen gezet. Het hiaat tussen twee albums is best lang, maar dat kan door corona komen. Op het nieuwe album heeft hij de uitdaging nóg serieuzer opgevat om een gevarieerde popplaat te maken in plaats van de zoveelste dertien uit een dozijn rootsplaat. Al jaren wordt hij vergeleken met Bruce Springsteen. Dat is wat overdreven en komt louter voort uit napraterij van elkaar in de media en het onvoldoende kennen van het werk van The Boss.

Het is ook gauw gezegd dat de ene op de andere artiest lijkt. Het gemak dient de mens. Maar met Dammit, de huidige single, klopt het eindelijk eens, maar echt alleen daar. Dit heeft dat directe dat het werk van de grote meester kenmerkt. Hij schreeuwt het uit. Sterk nummer.

Er slingert op YouTube een video rond waarop Millsap (zónder baard!) de ‘making of’ van die single uit de doeken doet. Het blijkt een op instigatie van producer John Agnello tot rocker omgeturnde ballad te gaan. Wel, heb je ooit! Heel apart, want meestal gaat het andersom. De geinige door Monica Murray geregisseerde muziekvideo ‘starring’ zijn eigen hond tot de kat van de buren, de kippen in het hok, de paarden in de wei, en de hagedissen op de toetsen van zijn piano, brengt toch de ‘kerkelijke Parker’ even terug. Het lijkt wel of we zitten te kijken naar Sint Franciscus van Assisi, de beschermheilige der dieren. Leuk gevonden, je kunt zeggen wat je wilt.

Gepassioneerd
Er zijn al vroeg enkele tracks van het album dat is uitgekomen op 9 april (Okrahoma Records/Thirty Tigers) losgelaten op het publiek. Vulnerable, de titel zegt het al, laat een heel andere Parker zien dan op die single. Het is een gepassioneerd gezongen midtempo ballad die qua opbouw meer heeft van een Todd Rundgren-song zonder diens grote productie. Hij houdt het liever wat kleiner en dat werkt goed.

Het moet echt zijn
Nog zo’n in een vroeg stadium al vrijgegeven album track was The Real Thing. Als er één track zijn artistieke groei laat zien, dan dit nummer wel, poppy folkrock op zijn best met een mooi meezingbaar refrein. In de coupletten wordt de spanning goed opgebouwd. Het arrangement met viool is subliem. Ook hiervan bestaat een verklarende video. Daar zegt hij dat er technisch nu zoveel mogelijk is tegenwoordig. Als visueel voorbeeld geeft hij gitaarspelen op een iPad. Maar wat de mensen willen voelen aldus Parker is wat hij aanduidt als ‘human connection’, iets echts, iets menselijks.

Veel moois te ontdekken
Wie het album Be Here Instead een beetje de tijd gunt zal daar veel moois ontdekken. Parker Millsap heeft de volgende stap gezet. Nu maar eens kijken of hij daarmee een groter publiek kan bereiken.

Op donderdag 13 mei 2021 is er om 20:30 uur een gratis livestream van Parker Millsap op de Shelter From The Storm-Facebookpagina, aangeboden door Thirty Tigers en Storytellers Presents. Meer Parker Millsap? Check zijn nieuwe album Be Here Instead via deze link.