Jack Poels: ''Een wereldburger in America''

Al jaren liep hij met het idee een soloalbum te maken. Jack Poels, zanger en liedschrijver van Rowwen Hèze heeft met Blauwe Vear de daad bij het woord gevoegd en een meesterlijk album afgeleverd dat wijsheid ademt, geschakeerde kleurvelden schildert en getuigt van oprechtheid. De begeleiding is klein gehouden waardoor de poëtische teksten nog meer opgloeien en licht werpen op de soms duistere wegen van het leven. “Het was in een mum opgenomen, terwijl ik over deze liedjes een heel leven heb gedaan.”

 

Tekst door Ludo Diels (Popmagazine Heaven)

 

Blij was hij dat zijn kompanen van Rowwen Hèze zo positief reageerden op zijn voornemen een soloalbum op te nemen. Niet dat het binnen het zestal onbekend was dat de frontman al jaren met het idee speelde. Maar opgelucht was hij niettemin. Poels is een man van het harmoniemodel. Met Voorwaartsch had hij, eerder in 2019, een voortreffelijk bandalbum geschreven dat hem sterkte in zijn voornemen in de vrije tijd na het slotconcert bezig te zijn met zijn eigen project.

De liedjes schreven zichzelf. Muzikaal moest het ingetogen blijven, geen krullendraaierij. Meteen tot de kern komend. Kleine woorden over grote emoties zijn al sinds het debuut van Rowwen Hèze zijn handelsmerk. Zoete melancholie en levenslustige weemoed tekenen zijn liedjes. Dat is op Blauwe Vear niet anders. “Mijn idee was een album met luisterliedjes. Een man met gitaar en een verhaal. Die American Recordings van Johnny Cash zijn nog steeds het toonbeeld van muziek die overweldigt in zijn bescheidenheid. Weinig instrumenten en een man die zingt. Zelfs de breekbaarheid van Cash geeft de muziek een bepaalde zeggingskracht, urgentie. Die sfeer had ik voor ogen. De laatste jaren ben ik steeds meer verslingerd geraakt aan het singer-songwritersgenre. Ik zocht een akoestisch geluid.”

Met de klank van Rowwen Hèze heeft Blauwe Vear niets uit te staan. Op het soloalbum geen dampende stamppot van tex-mex, Ierse folk, walsen, polka’s en ballades. BJ (Bart-Jan) Baartmans was zijn muzikale partner in crime. Baartmans had een keer tegen Rowwen Hèze’s bassist Wladimir Geels laten doorschemeren dat hij wel eens met Poels wilde samenwerken. “We zijn elkaar de afgelopen jaren een paar keer tegengekomen, maar de tijd was nog niet rijp. Toen ik dit album wilde maken, kwam zijn naam meteen bij me op. De samenwerking voelde vanaf het begin goed. Bart-Jan is een fenomenaal gitarist die bovendien als een songwriter kan denken en werken, omdat hij zelf ook behoorlijk wat albums heeft gemaakt. Hij denkt vanuit de muziek en weet wat een liedje nodig heeft. Zijn aanpak is subtiel, organisch.”

Blauwe Vear is een openhartig album van een man die weet wat in de wereld te koop is. Iemand die zichzelf door de jaren heen heeft leren doorgronden. Een man met een beschouwende inborst. Geen kosmopoliet van nature, maar eerder een verstokte dorpeling die er toch regelmatig met het angstzweet in zijn handen op uit trekt. Zijn leven beziet hij, zoals in het liedje Zwaor En Breekbaar, zelfs als een koffer van een man met veel bagage. Elke reis betekent angst voor het onzekere. Poels is een wereldburger in America, Noord-Limburg; een avonturier met heimwee.

Op zondagmiddag 5 januari 2020 staat Jack Poels met o.a. Judy Blank en I Am Oak op de '20 jaar Heaven' jubileum middag in onze Cloud Nine. Tickets & meer info via hier

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.