Top 5 klassieke concerten van 2023

Meer dan 160 klassieke concerten, hoe kies je daar je hoogtepunt uit? We vroegen jullie om te stemmen op je favoriete concert van 2023, en dat gebeurde massaal! Zo ontstond er een heuse Klassieke Top 5. Benieuwd welke concerten de top 5 haalden? Lees dan snel verder.

Benieuwd naar de Top 10 van álle concerten van afgelopen jaar? Klik dan hier!

5. Nederlands Blazers Ensemble: Dag van de Vrede

Een gevarieerde concertavond, waarbij pop, klassiek en wereldmuziek onverwachte dwarsverbanden aangaan (21 september

Daphne: “Een prachtige mengeling van muziek uit vele windstreken.”

Ingrid: “Prachtige muziek, beelden, gasten; geestig en vernieuwend. Ik heb hier de kracht van muziek aan de lijve ervaren. Dit concert verbindt mensen.”

Foto’s: Peter Lodder

Ingrid: “Geweldige en betrokken groep musici met altijd een verrassend thema en fantastische gasten. Dit keer musici uit diverse landen die getroffen zijn door oorlog en ander onheil. Zij werden on stage of online in het concert getrokken, wat een verrassend en sfeervol concert opleverde. Extra bijzonder tintje: er waren 450 gasten in de zaal uit diverse AZC’s in Nederland.”

4. Weihnachts-Oratorium

Wat Bachs Matthäus Passion is voor Pasen, is zijn Weihnachts-Oratorium voor de kersttijd, uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en Concerto Köln (20 december)

Maria: “Prachtige, tijdloze muziek. Het verveelt nooit, blijft ontroeren en verbindt. Muziek om ieder jaar weer naar uit te kijken.”

Ingrid: “Adembenemend, enorm van genoten! Geweldige solisten”

Frans: “Unieke uitvoering: prachtig kamerkoor, imponerende solisten. Keulse Barok!”

Foto: Melle Meivogel

3. Festival Oude Muziek

Oude klanken in een nieuw jasje: met spannend repertoire uit de middeleeuwen, renaissance en barok (25 augustus – 3 september)

Paula: “Prachtige zang, sfeervolle choreografie: een kippenvelervaring”

“Wat een zegen dat we in Nederland het Festival Oude Muziek hebben, misschien wel het belangrijkste festival in zijn soort, voor middeleeuws tot en met barok.” ★★★★★ – De Volkskrant

Foto: Marieke Wijntjes

“Met Revival heeft het Festival Oude Muziek Utrecht dit jaar een gouden thema in handen.” – Trouw

“Op het Festival Oude Muziek heeft fantasie de overhand en is ‘authentiek’ passé.” – NRC

2. Fucie - Lucie Horsch & Fuse

Blokfluitist en artist in residence Lucie Horsch presenteert met ensemble Fuse een wervelende ‘clubavond’ vol verrassende muziek met klassieke wortels (11 oktober)

Isabella: “Fantastische musici, soepel switchend in allerlei muzikale genres, naadloos samenspel, ieder met geheel eigen uitstraling en met dat alles samenhangend een eensgezind enthousiast publiek, dus euforische sfeer in de zaal.”

Lia: “Het spelplezier spatte ervanaf. Het was helemaal geweldig.”

Foto’s: Maarten Mooijman

Anneke: “Een heel verrassend concert. Ik keeeg het cadeau en zou er niet zelf op zijn gekomen. Echt prachtig en verrassend blokfluit spel. Lucie Horsch speelde de sterren van de hemel.”

Wouter: “Een heerlijke swingende avond in een cabaret-achtige zaal die ik nog niet kende. Heel fijne avond. Dank daarvoor!”

1. Karina Canellakis: Mahler 1

Karina Canellakis leidt het Radio Filharmonisch orkest in de grootse Eerste symfonie van Mahler (AVROTROS Vrijdagconcert, 1 december)

René: “Indukwekkend concert van het ‘Radio Fil” met onze favoriete dirigent Canellakis in bloedvorm! Hiervoor komen wij naar onze schitterende concertzaal.”

Mark: “Orkest en dirigent lijken wel geboren om samen dit stuk op grote hoogte te brengen. Misschien nog wel meer dan destijds met van Zweden.”

Nicoline: “Fantastisch gespeeld en gedirigeerd. Een avond met een gouden rand!”

“Als Karina Canellakis muziek van Dame Ethel Smyth en Gustav Mahler dirigeert, is dat voor oor én oog opwindend.” ★★★★☆ – De Volkskrant

“Chef-dirigent Karina Canellakis zorgde voor spannende crescendi en zalig gezwier, maar vooral haar timing maakte deze Mahler zo meeslepend. Iedere orkestrale explosie werd magnifiek opgebouwd en precies goed gedoseerde vertragingen deden hunkeren naar de volgende noot.” – NRC

Foto: Maarten Mooijman