De Top 10 van 2023

Nooit eerder stemden zoveel van jullie op het hoogtepunt van het jaar in TivoliVredenburg. Bedankt voor de massale reacties! In 2023 lag het aantal concerten en evenementen eindelijk weer op het niveau van vóór de coronacrisis, dus was er genoeg moois om uit te kiezen. Wie speelde volgens jullie de allerbeste show van het jaar in onze zalen? Lees snel verder!

10. Danny Vera

Sympathieke Zeeuwse americana-zanger met unieke concerten tússen het publiek, op een podium in het midden van de zaal (5 en 6 december)

Monique: “Bijzonder concert vanuit het midden van de zaal wat zorgt voor een intense beleving. Al 10 jaar fan en dit was weer een nieuwe optreed-vorm! Genoten, op mijn verjaardag.”

Mirjam: “Mijn zus en ik plus onze geliefden werden uitgenodigd door mijn ouders, voor sinterklaasavond. Ik had helemaal niets met Danny Vera, maar hiervoor bedanken vond ik lullig. Het werd een van de beste concerten die ik ooit heb gezien. En om mijn moeder en opvoedvader (beide ruim 70+) zo uit hun dak te zien gaan, maakte het helemaal een avond met een gouden randje.”

Foto: Dorien Hein

“In het Utrechtse TivoliVredenburg begon Danny Vera dinsdag een korte tournee met klein podium midden in de zaal. Beggin’ for Trouble heet de tournee, maar het pakte goed uit.” ★★★★☆ – De Volkskrant

9. Betweter Festival

Wetenschappers en kunstenaars vergroten je wereld in tijden van blikvernauwing – met o.a. zangeres MEROL, econoom en filosoof Ingrid Robeyns en wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack  (29 september)

Mieke: “Dit festival is elk jaar een feestje omdat er, naast heel interessante sprekers en lezingen ook van alles te doen en te beleven is. Dit jaar onder meer een soort blacklightschilderij gemaakt. Leuk!”

Cammy: “Geweldig, gevarieerd en origineel programma waardoor ik op een avond veel heb geleerd over singulariteit (Jan Broersen), Utrechters en hun gezondheid, gelachen heb bij een masterclass beslisbomen, weggedroomd ben bij Meskerem Mees en geshockeerd maar ook geraakt ben door Merol. En nog veel meer! Ik ging geïnspireerd naar huis.”

8. The Haunted Youth

Vlaamse band verkent op bijzondere wijze het muzikale landschap tussen indierock en dreampop, met diepgaande teksten (18 december)

Remco: “Mij tot dan toe eigenlijk onbekend, tickets geboekt op basis van de hype. Geweldig verrast door de show, dat blijven toch de leukste concerten!”

Jet: “Omdat hun kwaliteit óók in een grotere zaal overeind blijft staan (eerste keer zag ik hen in EKKO). En de lichtshow was heel passend, waardoor het optreden intiem bleef.”

Foto: Ward Mevis

“Wát een triomf voor een band die duidelijk aan het begin van een mooie carrière staat. En zouden we al kunnen zeggen dat teen rebel Liebens langzaam maar zeker ook een idool aan het worden is?” – OOR

7. Selda Bağcan

Legendarische Turkse protestzangeres terug in TivoliVredenburg – en relevanter dan ooit (12 maart)

Serhar: “Selda Bağcan is voor veel Turkse Nederlanders een wereldster, vrijwel iedereen kent haar. Dat ik haar in mijn eigen stad op het podium van TivoliVredenburg kan zien is onvergetelijk. Dit geeft mij echt een gevoel van thuiskomen.”

Foto’s: Maarten Mooijman

“In Utrecht laat zij zich door het publiek, grotendeels met een Turkse achtergrond, niet van afstand bewonderen. Ze laat zich na ieder nummer toeschreeuwen en ze geeft iedereen antwoord. Ze neemt bloemen aan, schudt handen. En als ze een Turkse evergreen als Yaz Gazeteci Yaz inzet, een strijdlied tegen de censuur, zingt iedereen mee en voel je oprechte emotie door de zaal trekken.” ★★★★★ – De Volkskrant

6. Karina Canellakis: Mahler 1

Karina Canellakis leidt het Radio Filharmonisch orkest in de grootse Eerste symfonie van Mahler (AVROTROS Vrijdagconcert, 1 december)

René: “Indukwekkend concert van het ‘Radio Fil” met onze favoriete dirigent Canellakis in bloedvorm! Hiervoor komen wij naar onze schitterende concertzaal.”

Nicoline: “Fantastisch gespeeld en gedirigeerd. Een avond met een gouden rand!”

Foto: Maarten Mooijman

“Als Karina Canellakis muziek van Dame Ethel Smyth en Gustav Mahler dirigeert, is dat voor oor én oog opwindend.” ★★★★☆ – De Volkskrant

5. Squid

Manische kruising van Talking Heads, LCD Soundsystem, Black Midi en veertien espresso’s (8 september)

Coen: “Zo’n avond waarvan je hoopt dat die nooit of in elk geval niet snel eindigt. Vernieuwend, vol energie, een spetterende lichtshow en eindelijk eens een band met de drummer vooraan. Jonge honden die hun enthousiasme fantastisch overbrengen op het publiek. En dat in een van de mooiere zalen van Nederland.”

Sander: “Hypnotiserend concert door een uiterst bevlogen band. De roep om “Houseplants” konden ze weerstaan om hun eigen, bijna perfecte pad te kiezen.”

“Geniale muziek, die uitdagend en kunstzinnig is maar vooral overdonderend mooi en zelfs toegankelijk. Dit vertoon van muzikale macht én speelplezier zie je zelden in een popzaal.” ★★★★★ – De Volkskrant

Foto: Dorien Hein

4. DOMi & JD Beck + Metropole Orkest

Virtuoos jazzduo op het label van Anderson .Paak gooit alle jazzconventies overboord (7 november)

Nick: “Waar moet ik beginnen? Ten eerste was ik verbaasd hoe het Metropole Orkest en DOMi & JD Beck met elkaar in één lijn waren. Ze vullen elkaar aan als een oerknal van bloemenmuziek. Ik voelde me alsof ik leefde in het schilderij “The Roses of Heliogabalus” van Sir Lawrence Alma-Tadema. Prachtige dromerige klanken dwaalden door Ronda en maakten mijn ziel week. Een ervaring om nooit te vergeten.”

Esther: “Ze speelden fantastisch!!! samen met het Metropole Orkest was het echt een droom! Heel tof om dit legendarische duo gewoon in mijn eigen stadsie te mogen zien! :)”

Foto: Jelmer de Haas

“Domi & JD Beck spelen even virtuoos als speels hun weelderige muziek, schatplichtig aan zowel de jazzrock van Herbie Hancock en George Duke als aan elektronische vernieuwers als Squarepusher en Aphex Twin.” ★★★★☆ – De Volkskrant

3. ETMAAL

Colin Benders cureert nieuw tweeëndertig uur durend festival, vol elektronica in de breedste zin van het woord en met namen als Overmono, Blawan, Dasha Rush, Rødhåd en Upsammy (​​3 en 4 februari)

Floran: “Je kon door de hele Tivo lopen en overal was iets te doen. Van een plek om naar rustige geluiden te luisteren naar een bloedhete Pandora waar iedereen constant losging. Je kon op avontuur, maar ook de sterren van de hemel dansen. En alsof dat nog niet genoeg was kon je het in de wandelgangen met Colin zelf hebben over het feest, de geweldige line-up en over de set die hij had neergezet. Ontzettend blij dat ik hier bij ben geweest.”

Marjan: “Waanzinnige ontdekkingstocht door elektronische muziek. Divers. Uitdagend. Dansen tot je erbij neerviel. TivoliVredenburg op z’n best.”

“Hoeveel van de 32 uur zou Colin Benders zelf meegemaakt hebben? Zou ie een bedje gehad hebben ergens in de nok of de kelder van TivoliVredenburg, waar ie zich steeds even een halfuurtje op kon krullen? Nog een keer laat hij alles over elkaar heen buitelen, alsof hij de drumcomputer als een emmer omkiepert. Dan is het stil, en de schreeuw van ontlading komt over het gejuich heen.” – VPRO 3voor12

Foto: Paulus van Dorsten

2. Brian Eno & Baltic Sea Philharmonic

Legendarische Engelse muzikant, componist, producer, visual artist en ambient-pionier speelt conceptalbum The Ship in eerste solotournee (28 oktober)

Edith: “Het concert van Brian Eno was een hoogtepunt in het jaar. Intens, ontroerend en verbindend. Geweldig orkest met jonge mensen en een speech van Brian Eno over deze moeilijke tijden kwam rechtstreeks het hart binnen. Daarvoor is cultuur zo belangrijk.”

Peter: “Een betoverend concert van een artiest die zijn stempel op de moderne muziek heeft gedrukt zonder zelf op de voorgrond te staan. Hij treedt zelden op. En nu was hij opeens live in Utrecht te zien. Een wonder!”

Bas: “Dat Eno juist Utrecht aandeed op deze unieke en exclusieve tournee was al bijzonder maar de interpretatie van zijn muziek was boven verwachting indrukwekkend. Memorabele avond.”

Andrea: “The Ship: een overweldigend stuk muziekgeschiedenis waar we met de hele zaal live deel van uitmaakten. Ik moest er af en toe een beetje van huilen. Meester Eno zelf stond bescheiden opgesteld, te midden van het enorme orkest. Een sympathieke en geëngageerde man, die toch al decennialang zo veel invloed heeft.”

“De Engelse componist, zanger, producer en ambientpionier Brian Eno geeft een zeldzaam concert in Utrecht, dat om veel redenen memorabel genoemd mag worden.” ★★★★☆ – De Volkskrant

Foto: Ben Houdijk

1. Feist

Canadese zangeres vindt concertbeleving opnieuw uit (13 september)

Akira: “Na bijna 20 jaar Leslie Feist te hebben gevolgd, was het ein-de-lijk zover; die avond kon ik haar live zien. Het kleine podium toen we Ronda binnenkwamen, riep bij mij wat vragen op. Was het een solo-optreden? Dat stond er in de voorverkoop niet bij, toch? Na één nummer schaamde ik me voor de lichte teleurstelling die door mijn gedachten ging bij het ontbreken van de band. Al snel werd duidelijk dat dit een concert ging worden dat met niets te vergelijken is. En dan dat éne moment, in het nummer ‘I Took All Of My Rings Off’: het doek valt… waaaah, tóch een band! Weer kippenvel als ik daar aan denk. Sowieso mijn concert-hoogtepunt van 2023, maar dat moment ga ik nóóit meer vergeten.”

Sanne: “Geweldige zangeres, maar vooral een fantastische, magische show met visuele effecten zoals ik nog nooit had meegemaakt.”

Foto’s: Ward Mevis

Daan: “Muzikaal is Feist altijd geweldig, maar met deze show werd het performance art. Betoverend en ontroerend en onvergetelijk!”

“Het eerste Nederlandse soloconcert van Feist sinds 2011 blijkt meesterlijk: met haar intieme folkliedjes weet ze ongelooflijk dichtbij te komen, en dat dankzij een razendslim uitgekiende regie vol tovertrucs. Een show waar we het nog jaren over gaan hebben.” VPRO 3voor12

“Wat ze woensdagavond in TivoliVredenburg deed, was historisch. Het leek alsof Feist door een magisch wormgat kwam gekropen en niet gehinderd door vastgeroeste rocktradities opnieuw de betekenis van een intieme clubshow wist uit te vinden.” ★★★★★ – NRC