Zaal open
Aanvang
Programma

Haytham Safia
Shishani Vranckx
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Muziek en esthetiek in verschillende culturen

Zoveel landen zoveel smaken. Of is er een muzikale esthetiek die al die verschillende culturen overstijgt? 

Geweest

In Nederland komen we steeds meer in aanraking met wereldmuziek. Musici met diverse muzikale achtergronden zoeken elkaar op en werken samen. Hokjes verdwijnen. Ontstaat er een nieuwe ‘mondiale’ muzieksmaak? Hoe meng je verschillende muzikale culturen? Hoe bepalend is je culturele achtergrond voor hoe je luistert?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met Ud-speler Haytham Safia en met singer-songwriter Shishani Vranckx. Zij antwoorden met woorden én met muziek.  Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

Over de musici
Haytham Safia groeide op in Kofir Yaseef, een dorpje dichtbij Nazareth. Hoewel Israël snel wordt geassocieerd met verdeeldheid, leefden in zijn dorp moslims, christenen en joden samen in een gemeenschap. Safia gelooft in de schoonheid van cross-culturele muziek en brengt tegenwoordig in Nederland binnen zijn ensembles verschillende genres samen.

De van origine Belgisch-Namibische singer-songwriter Shishani Vranckx groeide op in Nederland. Ze is onder andere de oprichter van het Namibian Tales quartet, dat in 2017 naar de Kalahari woestijn reisde om daar samen met vier vrouwen van de San-gemeenschap het album Kalahari Encounters op te nemen. Als antropoloog en muziekwetenschapper is Vranckx gespecialiseerd in hedendaagse Namibische muziek.

Over de serie 'Zin in muziek'

Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.