Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zondag 8 december 2019

Young Adult @ ILFU

International Literature Festival Utrecht

geweest
aanvang
13:30
uitvoerenden

Met o.a. Becky Albertalli

locatie
zondag 23 september 2018

Young Adult @ ILFU

International Literature Festival Utrecht

geweest

Dit programma is onderdeel van het International Literature Festival Utrecht / www.ilfu.nl

Literatuur is overal. In boeken, Netflixseries, muziek, theater en ook in film. Dat een boek een perfect uitgangspunt vormt voor een film, bewijst Becky Albertalli (1982). Zij debuteerde in 2015 met Simon vs de verwachtingen van de wereld (Blossom Books), dat dit jaar succesvol werd verfilmd als Love, Simon. Vandaag treedt Becky Albertalli op tijdens het ILFU in een programma met verschillende Young Adultschrijvers, creatieve (boeken)kraampjes en natuurlijk ontvang je een goedgevulde goodiebag met wel 2 boeken!

Becky Albertalli’s verhaal over Simon Spier en hoe hij uit de kast kwam werd het gesprek van de dag. Zonder enige twijfel is Simon een van de meest invloedrijke YA-boeken van de afgelopen jaren. Na Simon vs de verwachtingen van de wereld volgde boek twee: De voordelen van onbeantwoorde liefde (Blossom Books, 2017). Het onlangs verschenen De eigenzinnigheden van Leah Burke (Blossom Books, 2018) vormt het derde – en ook laatste – deel in het universum dat het Simonverse heet.

Becky Albertalli had er moeite mee dat ze afscheid moet nemen van de personages: ‘Ik ben er kapot van dat dit het einde van dit verhaal is’. Des te meer reden om nog een keer in Utrecht voor het ILFU een waar Simonverse te creëren met Simon, Nick, Blue en Leah in de hoofdrol.

Ook de populaire schrijvende piloot Buddy Tegenbosch is aanwezig bij het YALFU. Hij schreef de succesvolle jeugdromans Pokerface (Van Goor, 2012), Oog om oog (Van Goor, 2015) en Livestream (Van Goor, 2017). In alle drie spelen jongens de hoofdrol en voor twee van de boeken maakte hij bijzondere trailers; voor Pokerface met Marieke Wijnen en voor Livestream met Martijn van de Griendt. Voor deze laatste gingen zij zelf het avontuur aan waar de hoofdpersonen ook in belandden: exact 20 uur in het New Yorkse Manhattan.

Tiny Fischer en Sophie Pluim staan op het podium met de moderne romanversie van Romeo en Julia. Shakespeares wereldberoemde klassieker is door Tiny Fischer in duidelijke en begrijpelijke taal vertaald: ‘Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn.’ Sophie Pluim maakte prachtige illustraties bij het liefdesverhaal, in toepasselijke klassieke stijl.

Onze vijfde gast is Erna Sassen. Dit jaar werd haar Young Adult roman Dit is geen dagboek (Leopold, 2009) bewerkt voor het theater door Frank Groothof én werd haar nieuwste boek Er is geen vorm waarin ik pas (Leopold, 2016) genomineerd voor de Gouden Lijst 2018! NRC over deze roman: ‘het boek begint alsof Tessel tegelijk haar mond en haar ziel opentrekt, ongericht begint te praten. Dat doet ze in puberale typografie, met hoofdletters, korte alinea’s, uitroeptekens, regelafbrekingen. En dat is zó goed getroffen dat je geregeld vergeet dat een volwassen schrijfster dit heeft zitten opschrijven’.

Speciaal uit Groot-Brittannië komt Hayley Barker langs, schrijfster van het immens populaire Showstopper (De Fontein, 2018) en zelf ook een groot fan van het Young Adult-genre. De gevaarlijke circuswereld die ze in haar boek heeft gecreëerd doet denken aan de bestsellende Hongerspelen-serie. Op het vervolg hoeven we niet lang te wachten, al dit najaar verschijnt Showstealer!

Last, but not least: Margje Woodrow. Jarenlang juf van groep 8, en nu gevierd auteur van al vier jeugdthrillers, met de vijfde op komst. Haar laatste publicatie, Snitch (De Fontein, 2018), gaat over een jarenlange vriendschap die is stukgelopen. Kun je een vriendin vergeven die je heeft verraden? En wie is er allemaal te vertrouwen? Margje Woodrow zet al haar zintuigen op scherp als ze schrijft en laat zich inspireren door verdrietige, grappige en aandoenlijke situaties uit haar eigen leven.

De presentatie van het YALFU is in handen van niemand anders dan Edward van de Vendel.

Deze middag vind je naast de auteurs allerlei kraampjes in de foyer van de zaal. Aanwezig zijn Till & Dil, Dutch Venture Publishing, Juni Jars, Proud BookJunk, Romemadecandles, Godijn Publishing, Hebban, Boox en Letters & Lights.

Zie ook