Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

VROUWEN/STEMMEN

100 jaar vrouwen in de politiek

Geweest

Het is feest! Heel 2019 viert Nederland 100 jaar vrouwenkiesrecht en dit feestjaar begint op 24 januari in TivoliVredenburg. Wat heeft 100 jaar vrouwenkiesrecht betekend voor Nederland, hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici en wanneer krijgen we nou eindelijk eens een vrouwelijke minister-president?

Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof. Na afloop bespreken Kirsten van den Hul (PvdA), Julia Wouters (auteur ‘De Zijkant van de Macht’) en Devika Partiman (Stem op een Vrouw) de huidige stand van zaken. Waarom is gelijke representatie zo belangrijk en hoe krijgen we nog meer vrouwen in de politiek? Samen maken we een strijdplan voor de komende honderd jaar. Want Els Borst zei het al: ‘Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’.  

Programma

Onewomanshow “De Première” - Eveline van Rijswijk
Van een speciale “toiletkamer” in 1918 tot aan plastic rondom een tafelpoot zodat de panty van de eerste vrouwelijke minister tijdens de ministerraad niet stuk ging in 1956: het Binnenhof moest zich duidelijk voorbereiden op de komst van vrouwelijke politici.

Hoe verliep de entree van vrouwen op het Binnenhof? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? In de audiovisuele onewomanshow De Première, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad.

Nagesprek met o.a.

Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid en werkte daarvoor o.a. bij Mama Cash, Women Inc. en als VN vrouwenvertegenwoordiger. Bovendien publiceerde ze in 2013 het boek (S)hevolution, waarin ze pleit dat mannen en vrouwen samen voor een gelijkwaardige samenleving moeten zorgen.*

Julia Wouters was elf jaar lang politiek adviseur van Lodewijk Asscher en publiceerde onlangs het boek ‘De zijkant van de macht’. Hierin zoekt ze naar een verklaring voor het afnemende aantal vrouwen dat politiek actief is. Ook biedt haar boek praktische tips voor vrouwen die politieke ambitie hebben.

Devika Partiman is sociaal activist en oprichter van ‘Stem op een vrouw’. Deze organisatie wil door stemgedrag meer vrouwen in de kamer krijgen. Dit doen ze door campagne te voeren en stemtips te geven. Devika zet zich bovendien als bestuurslid van Stichting Nederland wordt beter in voor een toekomst zonder racisme.

* Kirsten van den Hul is aanwezig onder voorbehoud vanwege de agenda van de Tweede Kamer.

Meer activiteiten in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht? Check dit handige landelijke overzicht