dinsdag 29 maart 2016

Vrijheidscollege

Mostafa Hilali en Lodewijk Asscher

geweest
locatie
dinsdag 29 maart 2016

Vrijheidscollege

Mostafa Hilali en Lodewijk Asscher

geweest

Opening van de reeks Vrijheidscolleges 2016. Met Mostafa Hilali [nietmijnislam] en minister Asscher.

Sinds 2013 vinden de Vrijheidscolleges plaats. Colleges door bekende opiniemakers over de Vier Vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 formuleerde: Freedom of Expression, Freedom from Want, Freedom of Religion en Freedom from Fear.

Over die laatste vrijheid spreekt Mostafa Hilali. Hij is naast beroepsmilitair ook een van de oprichters van de Facebookpagina nietmijnislam. Mostafa Hilali zal - na een inleiding door minister Asscher [Sociale Zaken en Werkgelegenheid] - spreken over vrijwaring van angst. In zijn ogen is angst een goede raadgever. Maar een teveel aan angst heeft ook hele slechte kanten - namelijk niets meer kunnen doen, verlamd zijn. Tegenwoordig worden soldaten getraind om hun angsten te herkennen en toch door die angst heen te handelen. Want wie gaat er voor zijn lol een oorlog in? En op precies deze manier - onze angsten niet veronachtzamen, maar er lering uit trekken - zouden we ook de maatschappelijke discussies moeten voeren. De angst bij jezelf en de ander herkennen, en er boven uit stijgen.

Dit is het openingscollege in een reeks van 35 lezingen in negen provincies, die een finale kent op de Bevrijdingsfestivals.

Over Mostafa Hilali
Mostafa Hilali is op 10 november 1973 geboren te Meknes in Marokko. Op drie jarige leeftijd kwam hij samen met zijn ouders, broers en zusters naar Nederland. Na het VWO en een afgebroken studie Engels besloot hij in 1996 de Koninklijke Landmacht te dienen. Hij is een aantal keren op uitzending geweest in het kader van internationale vredesoperaties en was vele jaren werkzaam in het buitenland. Daarnaast is Hilali actief op maatschappelijk gebied, onder andere bij het internet initiatief Nietmijnislam en binnen de Atlantische Commissie. Hilali rondde tussen alle werkzaamheden door een academische studie Geschiedenis en Midden Oosten studies af.

Over de Vrijheidscolleges
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. In samenwerking met negen Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een publiek op de been voor deze fundamenten van onze rechtstaat en democratie. In elke provincie vinden vier lezingen plaats: in de aanloop naar 5 mei, en op 5 mei zelf tijdens het Bevrijdingsfestival. Op www.vrijheidscolleges.nl kan je de colleges van de afgelopen jaren terugvinden, en meer over het programma in 2016 vinden.

Deze avond is gratis toegankelijk. Hiervoor dien je wel een kaart te reserveren via de bestelknop links boven aan deze pagina!