USConcert: strijden voor vrijheid - TivoliVredenburg
Naar agenda
donderdag 14 december 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

USConcert: strijden voor vrijheid

Het USConcert speelt Sjostakovitsj en Bartók

vanaf 22,-
uitvoerenden

USConcert

programma

Bela Bartok Kossuth
Shostakovich Vierde Symfonie

 

aanvang
20:15
Rang 1
€ 22,-
€ 14,50
€ 14,50

deze prijzen zijn inclusief servicekosten

usconcertbartokgrote zaal

Dit najaar speelt het USConcert Kossuth, van Bela Bartok, en de Vierde symfonie van Shostakovich.

Kossuth, geschreven in 1903, is een symfonisch gedicht dat geinspireerd is door de gelijknamige Hongaar Lajos Kossuth: een politicus uit de 19e eeuw die heeft gestreden voor democratie en vrijheid voor allen, in een tijd dat dat niet vanzelfsprekend was. De Hongaarse invloed is onmiskenbaar verwerkt in het stuk: elementen van Franz Liszts compositiestijl passeren de revue. Kossuth is een prachtig verhalend werk met de muzikale en programmatische drijfkracht van hedendaagse filmmuziek.

Als hoofdwerk staat de Vierde symfonie van Dmitri Shostakovich op het programma.
Shostakovich schreef deze symfonie in een turbulente periode. Zijn publiekelijk imago was praktisch in een oogwenk overgegaan van geliefd en geprezen naar staatsmisdadiger. Plots was zijn muziek niet meer welkom binnen de Sovjetunie: alle uitvoeringen van zijn muziek werden per direct geannuleerd door staatshoofd Stalin, wiens staatsterreur in dezelfde periode begon toe te nemen. Bij het minste of geringste werden mensen zonder gegronde redenen ter dood veroordeeld, zo ook naaste vrienden van Shostakovich. Shostakovich werd dit lot gespaard, omdat hij onder andere met zijn Eerste symfonie al zoveel bekendheid had vergaard in het westen dat het voor Stalin onmogelijk was Shostakovich op een soortgelijke wijze te behandelen.
In deze periode schreef Shostakovich zijn Vierde symfonie. Het stuk kenmerkt zich door wrange samenklanken, spanningen, maar ook grote tegenstellingen. Ondraaglijke somberheid wisselt zich af met klanken die de periode weerspiegelen waarin de componist een gevierd man was. De afsluiting van de symfonie is misschien nog wel het meest fascinerend: in tegenstelling tot zijn eerdere symfonieen eindigt deze symfonie in complete verstilling, na een haast oneindig, etherisch slot.

Wellicht vind je ook interessant

za 30 jun 2018

Tour d’Utrecht Wandelconcerten

Wandelroute: Sonnenborgh - Leeuwenbergh - Bartholomeus Gasthuis

vr 7 jun 2019

Schumann - Szenen aus Goethes Faust

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor & Nationaal Kinderkoor

za 25 mei 2019

Asko|Schönberg - Andriessen 80!

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord