woensdag 25 maart 2020

Uprooting Capitalism

afgelast
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

18:45
zaal open
19:30
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
Wired
“A Next Generation Trailblazer”
woensdag 25 maart 2020

Uprooting Capitalism

afgelast

Helaas is dit programma afgelast vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Wij zoeken naar een vervangende datum en hopen die zsm bekend te maken. Kaartkopers ontvangen een mailing met meer informatie. Het statement van de Van Mierlo Stichting lees je hier.

Digitale technologie beloofde wijdverspreide welvaart en politieke vrijheid. Maar ongelijkheid van rijkdom en macht waren het resultaat. Deze oneerlijke verdeling van kansen splijt de samenleving in winnaars en verliezers. Met grote gevolgen voor de toekomst van mensen en bovendien ondermijnend voor het vertrouwen in de liberale democratie. Maar zou het mogelijk zijn deze technologie te benutten om onze economie ten positieve te veranderen?

Dit jaar organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66, haar 10e Marchantlezing Uprooting Capitalism. In deze lezing bepleit Glen Weyl radicale hervorming van de vrije markt voor een eerlijke welvaartsverdeling en een meer representatieve democratie.

Glen Weyl
Weyl, politieke econoom en sociale technoloog bij Microsoft, schreef met Eric Posner het boek Radical Markets – Uprooting Capitalism and Democracy for a Just society (Princeton University Press 2018). Volgens The Economist een van beste boeken uit 2018. Wired noemde Weyl een van de meest bepalende mensen op het gebied van technologie voor de komende 25 jaar. Bloomberg noemde hem een van de meest invloedrijke mensen van 2018.

Technologie-denker Marleen Stikker zal het co-referaat verzorgen. Ze is oprichter van Waag en publiceerde recent Het internet is stuk – maar we kunnen het repareren.

Over de Mr. Hans van Mierlo Stichting
De Mr. Hans van Mierlo Stichting is het onafhankelijke wetenschappelijk bureau van D66. Zij heeft tot doel om het sociaal-liberale gedachtegoed verder te ontwikkelen en te verspreiden. Tijdens de jaarlijkse Marchantlezing nodigt de Van Mierlo Stichting internationaal gerenommeerde gastsprekers uit om een specifiek aspect van het sociaal-liberale gedachtegoed te bespreken.

Bij het aanschaffen van het ticket is het mogelijk een donatie te doen aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Voor meer informatie hierover kun je kijken op hun website.