Programma

Kamaal Williams
Avishai Cohen (Trumpet) Quartet
Matthew Halsall
Bobo Stenson Trio
Lux Quartet Melford/Stephens/Colley/Miller
Amsterdam Art Orchestra o.l.v Marike van Dijk feat. Tineke Postma, Jasper Blom & more
Nabou Claerhout Trombone Ensemble
Chris Cheek / Mark Haanstra / Jamie Peet / Rembrandt Frerichs
Harold López-Nussa 
Christian Sands
Otis Sandsjö Y-Otis 
John Ghost
Emma Rawicz
Sasha Berliner
Dion Nijland Deon

Locatie
TivoliVredenburg

Transition Festival 2024

Staalkaart van hedendaagse jazz

incl. servicekosten

Ontdek vooruitstrevende en inspirerende jazzmuzikanten tijdens Transition Festival. De eerste namen zijn net bekend. Meer informatie over de line-up vind je hier: www.transitionfestival.nl.

Trompet

Dit jaar speelt de trompet een hoofdrol in het programma. Trompettist Avishai Cohen maakt muziek die knisperend vers klinkt: zijn kwartet repeteerde slechts één keer voordat het de studio in dook. Kunst in het moment dus, een uiting van de zoektocht die de muzikanten in TivoliVredenburg opnieuw met elkaar aangaan. De Britse trompettist, producer en componist Matthew Halsall maakt met zijn muziek en eigen label, Gondwana Records, de weg vrij voor de spirituele jazz van de toekomst. De toevoeging van sample-gedreven elektronica geeft zijn werk een moderne jas.

UK Jazz

Naast Matthew Halsall komen er ook nog andere inspirerende musici naar Transition. Zo ook de Londense saxofonist Emma Rawicz, die net haar debuutalbum heeft uitgebracht op label ACT Music. Kamaal Williams presenteert het nieuwe album ‘Stings’, dat is ontstaan tijdens de pandemie vanuit lange solosessies op de piano. Een diepere verkenning van jazz, melodie en harmonie.

De Lage Landen

Ook zetten we weer een spotlight op muzikanten van de lage landen. De Vlaamse Nabou Claerhout realiseert haar droomproject: Zij toont haar Trombone Ensemble van vijf virtuoze trombonisten en een driekoppige ritmesectie. Een ander bijzonder project is de gloednieuwe Nederlandse bigband van Marike van Dijk, het Amsterdam Art Orchestra. Dit najaar opgericht met klinkende namen zoals Tineke Postma en Jasper Blom, en ook jong talent als Ella Zirina. Van Utrechtse bodem komt Deon van Dion Nijland. En gaan Mark HaanstraJaimie Peet en Rembrandt Frerichs een gloednieuwe samenwerking aan Chris Cheek. Uit België komt ook John Ghost die de zaal zal vullen met jazzy postrock.

Pianisten

Ook heeft het programma een grote rol voor jazzpianisten in zeer verschillende stijlen en subgenres; de Zweedse ECM-legende Bobo Stenson komt voor het eerst naar het festival. Impro icoon uit Amerika, Myra Melford, presenteert haar nieuwe Lux Quartet, met in de gelederen o.a. Artemis slagwerkster Allison Miller. Uit Cuba komt Harold López-Nussa die de vernieuwer van latin-jazz is bestempeld door de Times. Christian Sands, ook uit Amerika, debuteert op het festival met zijn trio. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een drietal albums op het toonaangevende Mack Avenue label.

Ontwikkelingen

De New Yorkse Sascha Berliner speelt jazz met in de hoofdrol de vibrafoon! Het Duitse Y-Otis van Otis Sandsjö is een van de meest vooruitstrevende, genre-overstijgende jazzbands van dit moment en maakt dansbare jazz die tegelijkertijd aanstekelijk en onnavolgbaar is.

Ben je 29 jaar of jonger? Dan krijg je 10 euro korting op een ticket.

De dag na Transition festival, organiseren we Transition Kids! Een festival voor jonge muziekliefhebbers, geschikt voor het hele gezin. 

Zie ook

Al Di Meola

Transition presents

Transition Kids (6+)

Jazz voor de toekomstige generatie

Lizz Wright

Transition presents