meer informatie over de line-up

Transition Festival 2024
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Terence Blanchard E-Collective with Turtle Island Quartet
Matthew Halsall
Keyon Harrold
Laura Misch
Bobo Stenson Trio
Lux Quartet Melford/Stephens/Colley/Miller
Amsterdam Art Orchestra o.l.v Marike van Dijk feat. Tineke Postma, Jasper Blom & more
Nabou Claerhout Trombone Ensemble
Chris Cheek / Mark Haanstra / Jamie Peet / Rembrandt Frerichs
Harold López-Nussa
Christian Sands
Y-Otis – Sandsjö / Eldh / Nicholls / Peet
John Ghost
Emma Rawicz
Sasha Berliner
Dion Nijland Deon
Philipp Rüttgers Trio
PEAX
NAUSYQA
100% COTTONE
Willem Abelen’s FLUX
DJ Double J
DJ One Finger Snap & Stan van Dijk
DJ Philippona

 

Transition Presents:
Al Di Meola  –  
za 2 maart
Reuben James 
– zo 3 maart
Matt Johnson (Jamiroquai)  – di 5 maart
Lizz Wright – do 7 maart
Transition to Equality – NL Women in Jazzvr 8 maart
Transition Kids
– zo 10 maart

Locatie
TivoliVredenburg

Transition Festival 2024

Staalkaart van hedendaagse jazz

Geweest

Ontdek vooruitstrevende en inspirerende jazzmuzikanten tijdens Transition Festival. Meer informatie over de line-up vind je hier: www.transitionfestival.nl.

Trompet

De trompet speelt bij deze zevende editie een hoofdrol. Vier trompettisten belichten de diversiteit van dit instrument in het genre, ieder vanuit hun totaal eigen perspectief. Terence Blanchard komt met het E-Collective en het Turtle Island Quartet en speelt zijn nieuwe project Absence, waarin klassieke strijkers en traditionele jazz gecombineerd worden. Het spel van Matthew Halsall kenmerkt zich juist door diepe meditatieve invloeden en maakt de weg vrij voor spirituele jazz. Keyon Harrold slaat weer een andere weg in met zijn combinatie van jazz, r&b en hiphop.  

UK Jazz

Naast Matthew Halsall komen er ook nog andere inspirerende musici naar Transition vanuit Engeland. Zo ook de Londense saxofonist Emma Rawicz, die net haar debuutalbum heeft uitgebracht op label ACT Music. Londense saxofonist, producer en singer-songwriter Laura Misch maakt caleidoscopische beelden met muziek. Haar nieuwe album ‘Samples in the Sky’ kwam in oktober uit en is een ode aan de natuur. Of een betoog om beton te vernietigen. Het ontving vele vele lovende kritieken in de pers.

De Lage Landen

Ook zetten we weer een spotlight op muzikanten van de lage landen. De Vlaamse Nabou Claerhout realiseert haar droomproject: Zij toont haar Trombone Ensemble van vijf virtuoze trombonisten en een driekoppige ritmesectie. Een ander bijzonder project is de gloednieuwe Nederlandse bigband van Marike van Dijk, het Amsterdam Art Orchestra. Dit najaar opgericht met klinkende namen zoals Tineke Postma en Jasper Blom, en ook jong talent als Ella Zirina. Van Utrechtse bodem komt Deon van Dion Nijland. En gaan Mark HaanstraJaimie Peet en Rembrandt Frerichs een gloednieuwe samenwerking aan Chris Cheek. Uit België komt ook John Ghost die de zaal zal vullen met jazzy postrock.

Pianisten

Ook heeft het programma een grote rol voor jazzpianisten in zeer verschillende stijlen en subgenres; de Zweedse ECM-legende Bobo Stenson komt voor het eerst naar het festival. Impro icoon uit Amerika, Myra Melford, presenteert haar nieuwe Lux Quartet, met in de gelederen o.a. Artemis slagwerkster Allison Miller. Uit Cuba komt Harold López-Nussa die de vernieuwer van latin-jazz is bestempeld door de Times. Christian Sands, ook uit Amerika, debuteert op het festival met zijn trio. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een drietal albums op het toonaangevende Mack Avenue label.

Ontwikkelingen

De New Yorkse Sascha Berliner speelt jazz met in de hoofdrol de vibrafoon! Het Duitse Y-Otis van Otis Sandsjö is een van de meest vooruitstrevende, genre-overstijgende jazzbands van dit moment en maakt dansbare jazz die tegelijkertijd aanstekelijk en onnavolgbaar is.

 

Concert Kamaal Williams geannuleerd: klik hier voor meer informatie. 

 

Zie ook

Mavis Staples

Legendarische Amerikaanse gospel- en r&b-zangeres