Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Mendelssohn-Bartholdy Elias

Uitvoerenden

Het Promenade Orkest
Toonkunstkoor Utrecht
Jos Vermunt dirigent
Jeannette van Schaik sopraan
Rosanne van Sandwijk alt
Jan-Willem Schaafsma tenor
Mattijs van de Woerd bas

Locatie
Grote Zaal

Mendelssohn - Elias

Toonkunstkoor Utrecht

Geweest

In 1829 dirigeerde Felix Mendelssohn de Matthäus-Passion van Bach voor een enthousiast publiek. Het werd het begin van een Bach-renaissance. Geïnspireerd door Bach, en met name de Matthäus-Passion, componeerde Mendelssohn zelf de oratoria Paulus en Elias. Elias ging in 1846 in het Engelse Birmingham in première.

Het Bijbelverhaal over de profeet Elia bood de componist talrijke mogelijkheden tot dramatiek. Bijbelse gebeurtenissen rond droogte, vuur, regen en directe manifestaties van het opperwezen werden door Mendelssohn in pakkende muzikale vormen omgezet. Hij hechtte grote waarde aan de dramatische voortgang en maakte geen gebruik van een verteller. Alle gebeurtenissen komen tot ons vanuit de activiteiten van de deelnemers.

De wereldpremière op het Birmingham Festival was een groot succes. The Times schreef: “Nooit eerder beleefde een kunstenaar zo’n grote triomf - en nooit eerder werd een kunstwerk zo snel en zo volkomen begrepen”. De muziek komt overeen met het grillige en opvliegende karakter van de profeet Elia: soms opzwepend en woedend, maar ook ‘als door engelenvleugels gedragen’, kalm en berustend. Critici spraken van ‘het grootste oratorium van de negentiende eeuw.

Voor meer informatie: abonneer u op de nieuwsbrief of bekijk de website van Toonkunstkoor Utrecht.