Toni Morrison Nobelprijs-speech 1993
“We die. That may be the meaning of life. But we do language. That may be the measure of our lives”
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Toni Morrison

Grote Denkers on tour - met o.a. Sylvana Simons

Geweest

Tijdens een avond vol taal en muziek onderzoeken Sylvana Simons en Etchica Voorn de literaire en politieke kracht van Toni Morrison. Artiesten Jeannine Valeriano en Pink Oculus brengen een ode aan haar werk.

Met haar debuutroman The Bluest Eye (1970) zette Toni Morrison zich direct op de kaart als een van de meest belangrijke en uitzonderlijke schrijvers ter wereld. Als geen ander wist ze woorden te vinden voor de onderdrukking, het verlies en de zoektocht naar identiteit binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In 1993 werd ze als eerste zwarte vrouw onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur en groeide uit tot het ‘geweten van intellectueel Amerika’. Op 5 augustus overleed ze op 88-jarige leeftijd.

Met:

Sylvana Simons is fractievoorzitter van Bij1 in de Amsterdamse gemeenteraad. Na een carrière voor radio en televisie, maakte ze in 2006 de overgang naar de politiek.

Pink Oculus (Esperanza Denswil) is artiest, producer en actrice. In 2016 kwam haar EP Delicious uit bij het label Top Notch.

Etchica Voorn is schrijfster. In 2017 kwam haar debuut Dubbelbloed uit, een autobiografische zoektocht naar haar eigen identiteit, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs.

Jeannine Valeriano is spoken word artiest, schrijver en zangeres. Ze is de initiator van Spoken Beat Night: avonden met muziek, poëzie, voordrachten en live animatie.


Over Grote Denkers
Grote Denkers is een programmaserie van De Balie. In Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. Eerdere afleveringen stonden Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Anais Nin centraal.

Voor meer informatie en het programma van de Balie zie de website.

Boekverkoop door Savannah Bay
In de webshop van boekwinkel Savannah Bay kun je vast boeken van Toni Morrison bestellen. Kies bij het bestellen voor de optie 'afhalen in de winkel' en vermeld bij de opmerkingen dat je het boek afhaalt tijdens het evenement in TivoliVredenburg op 9 december. Je kunt het dan ophalen bij de boekenstand tijdens het evenement. Uiteraard zijn de boeken ook tijdens de avond zelf te koop. Je kunt ter plekke cash en met pin betalen.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.