Zaal open
Aanvang
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

The Future of Work III

De rol van sekse-stereotypen op de werkvloer

Geweest

Zijn vrouwen beter in zorgen en mannen beter in leidinggeven? Zijn alle vrouwelijke leidinggevenden bitches? Of zijn dit slechts achterhaalde stereotypes?

Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie Belle Derks legt tijdens de Future of Work III uit welke rol deze stereotypen op de werkvloer spelen, en hoe deze maatschappelijke verwachtingen de uitkomsten van mannen en vrouwen - thuis en op het werk - beïnvloeden. Wat zijn de manieren om deze stereotypen te bestrijden? En vraagt de toekomstige arbeidsmarkt wellicht om andere rollen en vaardigheden?

Na afloop van haar lezing gaat Derks onder leiding van Daniëlle Arets in gesprek met Jens van Tricht, oprichter van Emancipator, en Suzan Steeman van Women Inc. Het Utrechtse centrum voor documentairefotografie Fotodok verzorgt een intermezzo op basis van hun tentoonstelling Why Work.

Over de sprekers
Belle Derks is hoogleraar Psychological perspectives on organisational behaviour within institutions bij de vakgroep Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de psychologische, fysiologische en neurologische gevolgen van de negatieve stereotypering van vrouwen en etnische minderheden in werk- en opleidingssituaties. In januari 2018 is Derks benoemd tot voorzitter van De Jonge Akademie van de KNAW.

Jens van Tricht studeerde vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in ‘mannen en mannelijkheid’. Jens is oprichter en directeur-bestuurder van Emancipator, een organisatie die mannenemancipatie bevordert. In april 2018 verschijnt zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen bij Uitgeverij Atlas Contact.

Suzan Steeman werkt als redacteur bij WOMEN Inc. een netwerkorganisatie die pleit voor een samenleving waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een vrouw of een man bent. Ze is gespecialiseerd in de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en houdt zich bezig met thema's als vaderschapsverlof, werk-zorgverdeling en het loonverschil.

The Future of Work III is een programma van de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg, genoemd naar het gelijknamige onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht. In de twee voorgaande edities deelden de hoogleraren Joop Schippers (Arbeidseconomie) en Paul Boselie (Strategisch HRM) hun visie.

Foto door rawpixel via Unsplash.