talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Talkshow TRUUS

Een feministische talkshow over... activisme

Geweest

Truus wordt vaak als excuus gebruikt. Maar wij zetten Truus centraal. Wie is deze Truus eigenlijk? In Talkshow TRUUS kijken we vanuit feministisch oogpunt naar actualiteit, (online) cultuur en levensvragen. We onderzoeken waar we tegenaan lopen en hoe we elkaar kunnen steunen met analyse, advies, praktische tips en dromen. We spreken allerlei Truzen. Niet als excuus, maar juist omdat we hen dolgraag aan het woord laten. 

Tijdens de eerste editie bespreken we activisme. We hebben de afgelopen honderd jaar veel bereikt: stemrecht voor vrouwen, meer vrouwen op de universiteit dan ooit en het taboe rondom de pil is doorbroken. Toch spraken we ook in 2019 van seksisme, antifeminisme en de #metoo maakte pijnlijk duidelijk dat we nog lang niet in een gelijke samenleving leven. 

Hoe strijden wij tegenwoordig voor onze rechten? Hoe maken we iedere vrouw zichtbaar? Hoe vinden we verbinding? Want uiteindelijk begint alle sociale verandering zo: in gesprek met elkaar, met overtuigingen die langzaam kunnen groeien en zo het vuur verder verspreiden. Op 19 februari spreken we met spraakmakende activisten.

V.l.n.r.: Devika Partiman, Santi van den Toorn, Emma Herman, Yakari Gabriel, Naomie Pieter

Devika Partiman is een feminist met een missie: meer vrouwen in de politiek. In 2017 richtte zij daarom de stichting Stem op een Vrouw op. Hiermee roept ze iedereen op om op een vrouw te stemmen die lager op de lijst staat zodat ze alsnog verkozen wordt door voorkeursstemmen. “Iedereen verdient iemand in de politiek die voor hen opkomt.”

Santi van den Toorn is maatschappijkritisch en weet met haar strijdvaardigheid een beweging op gang te brengen. Als oprichter van De Bovengrondse was ze onder andere verantwoordelijk voor de acties meer vrouwen op straat en abortusbuddies. Daarnaast is Van den Toorn werkzaam bij Bureau Clara Wichmann. Deze stichting streeft ernaar middels het recht de maatschappelijke en juridische positie van de vrouw verbeteren

Emma Herman is Senior Officer for Special Projects bij Mama Cash, een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert.

De hosts van de podcast Fufu & Dadels  zij drie millennialvrouwen van kleur. Ze weten als geen ander kritische vragen te stellen over intercultureel zusterschap, opgroeien als vrouw van kleur buiten de randstad, islamofobie en racisme.

Yakari Gabriel doet een literaire bijdage, gecureerd door Uitgeverij Chaos

Naomie Pieter is queer- en anti-racisme activist. Als initiatiefnemer van Pride of Color en organisator van het dancehall feest 'Pon di Pride' zet zij zich in voor het creëren van veilige en inclusieve plekken voor de gekleurde lhbti-gemeenschap.

Talkshow Truus is een programma van Mensen Zeggen Dingen en TivoliVredenburg.

Artwork Nastia Cistakova