talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Film + nagesprek

Locatie
Club Nine
Sprekers
Milou Gevers

Milou Gevers maakt documentaires over ouder-kind relaties. Ze kaart thema’s aan als lastige loyaliteitsgevoelens, je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders en de mythe van het moederschap. Milou studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? die onder andere werd bekroond met een studenten Oscar. In de film stelt Milou vier kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding de vragen die niemand haar durfte te stellen toen zij haar moeder op dezelfde manier verloor. Milou maakte ook de jeugddocumentaire Zomer zonder jou (2022), over een eerste vakantie gescheiden ouders. In haar meest recente film Spijtmoeders (2024) onderzoekt Milou de vraag: wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder? Milou werkt naast haar eigen films als freelance documentaire regisseur voor verschillende (jeugd)programma’s. 

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit (1974) is schrijver, journalist en trainer. In 2019 verscheen haar tweede boek Echte vrouwen krijgen een kind – de stille revolutie van de niet-moeder, waarin ze beschrijft hoe het is om geen kinderen te hebben in een wereld waarin dat de maatschappelijke norm lijkt te zijn.

Mirjam Meek

Mirjam Meek is klinisch psycholoog en voormalig verloskundige en eigenaar van MeJa, centrum voor zwangerschap en psyche in Groningen. Daarnaast tevens founder van @dewereldvanmeja: een platform waar preventieve zorg wordt geboden met oa een mentale zwangerschapscursus. Mirjam is auteur van het boek ‘de verwachting voorbij’.

Lotte Houwink ten Cate

Lotte Houwink ten Cate is als historicus werkzaam in Londen. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft ze regelmatig voor het opiniekatern van NRC. Haar essays zijn verschenen in De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. In oktober 2024 verschijnt haar boek De mythe van het gezin bij Uitgeverij Pluim.

Spijtmoeders

Wat als je ongelukkig bent in je rol als moeder?

incl. servicekosten

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt.

Dit roept belangrijke sociaal-politieke vragen op: is spijt van het moederschap een individueel probleem, of is het een groter maatschappelijk vraagstuk? En zijn vrouwen wel zo vrij als we denken in de keus of ze wel of geen kinderen willen? We kijken de documentaire en gaan daarna in gesprek met onder andere maker Milou Gevers, schrijfster Liesbeth Smit, historicus Lotte Houwink ten Cate en klinisch psycholoog Mirjam Meek. De moderatie is in handen van Yanti Danoekoesoemo.

Over de film Spijtmoeders:
De angst voor oordelen van anderen is groot bij de vrouwen in de documentaire Spijtmoeders: wat als mensen denken dat ze geen goede moeder zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? Ouderschap is hard werken, en het beeld dat het moederschap voor elke vrouw de ultieme ‘lotsbestemming’ is en haar ‘natuurlijk’ of ‘intuïtief’ af zou moeten gaan levert veel druk op.  Voor veel vrouwen is het ouderschap de eerste ervaring met ongelijkheid. Nog steeds ligt het grootste deel van de zorg bij de moeder. Door het verlies van werk, vrije tijd en hobby’s ervaren veel van hen een vorm van identiteitsverlies rondom het moederschap, en moeten zij opnieuw uitvinden wie zij zijn. De documentaire houdt de kijker een spiegel voor en zet aan tot denken over eigen aannames over genderrollen en het moederschap.

De organisatie is in handen van TivoliVredenburg in samenwerking met Stepping Stone.

De film Spijtmoeders is geproduceerd door Stepping Stone in samenwerking met de VPRO en tot stand gekomen met de steun van het NPO Fonds en het CoBO Fonds.

Zie ook

Club Cinema | Hormonaal

Welke invloed hebben hormonen op onze mentale gesteldheid?