Zaal open
Aanvang
Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Selda Bağcan & Boom Pam

Geweest

Vier jaar geleden schitterde de Turkse volksheldin Selda Bağcan voor het laatst in Utrecht, tijdens een onvergetelijke show op Le Guess Who?. Nu keert ze terug voor een optreden met haar band Boom Pam op het ILFU. De legendarische Selda heeft nog altijd een imposante stem, haar protestsongs zijn relevanter dan ooit en haar jonge Israëlische backing band Boom Pam speelt de sterren van de hemel. Voor de fans een van de zeldzame gelegenheden om Selda live te zien, voor wie haar nog niet kent is dit de kans op een ontdekking van wereldformaat.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de studentenopstanden van mei 1968 zich vanuit Parijs over heel Europa verspreidden. In Turkije was Selda Bağcan een van de belangrijkste muzikale stemmen van de protestbeweging. Van meet af aan was ze een van de meest politiek uitgesproken singer-songwriters van Turkije. Ze werd de Bob Dylan van Turkije genoemd en er kwamen vergelijkingen met Joan Baez en Joni Mitchell. In latere jaren experimenteerde ze steeds meer met rock & roll, elektronisch geluid en psychedelica, hoewel haar stijl altijd sterk geworteld bleef in de roots traditie. Recent werd haar muziek gesampled door allerlei internationale artiesten als 2manydjs, Mos Def, Oh No en Dr. Dre.

Haar sociaal-politiek geëngageerde teksten, de psychedelische interpretatie van Turkse folkmuziek en de emotionele voordracht maken haar optredens tot een indrukwekkende ervaring. Ze verkocht miljoenen singles en albums maar belandde ook herhaaldelijk in de gevangenis door haar politiek activisme. Selda Bağcan heeft inmiddels vele internationale bewonderaars en inspireerde artiesten als St. Vincent, tUnE-yArDsen Antony Hegarty.

Inleiding
Voorafgaand aan het concert vindt om 19.15 uur een Nederlandstalige inleiding plaats over Selda’s roerige leven, haar carrière en niet te vergeten haar teksten. Waarom groeide ze uit tot het icoon dat ze vandaag de dag voor velen is, wat was de impact van haar songs vijftig haar geleden en wat maakt haar songs ook vandaag de dag nog heet van de naald? Reserveer je plek voor de inleiding bij het bestellen van je tickets (2,- extra p.p.). De inleiding wordt verzorgd door Turkije-analist Ali Yazgili.
Update: de inleiding is uitverkocht, kaartjes voor het concert zelf zijn nog wel te koop.

Wie Wij Zijn: Turkije
Het concert van Selda Bağcan is onderdeel van het programma Wie Wij Zijn; een thematische tak van het ILFU die niet-Westerse literatuur in de spotlights zet. Dit jaar is dat de Turkstalige literatuur. Naast het optreden van Selda zullen ook diverse auteurs met een Turkse achtergrond als Çiler İlhan, Fatma Aydemir en Kerim Göçmen spreken over hun werk. Tevens verschijnt er een nieuw boek, samengesteld door vertaalster Hanneke van der Heijden, met teksten van onder andere Nazım Hikmet, Yaşar Kemal en Oğuz Atayal, voor iedereen die nader kennis wil maken met de Turkstalige literatuur.

Bij dit concert zijn zowel zit- als staanplaatsen. Er is vrije plaatskeuze.