dinsdag 7 juli 2020

Science Session #3 | De arbeidsmarkt van de toekomst

Interview met arbeidseconoom Joop Schippers over de veranderende arbeidsmarkt

dinsdag 7 juli 2020

Science Session #3 | De arbeidsmarkt van de toekomst

Interview met arbeidseconoom Joop Schippers over de veranderende arbeidsmarkt

Bekijk deze sessie live om 20:00 uur op de Facebook-pagina van TivoliVredenburg of hieronder:

 
Ondanks de coronacrisis, staat de wetenschap niet stil. Onze behoefte aan kennis is misschien wel groter dan ooit. Nieuwe kwesties komen aan het licht, terwijl andere juist onderbelicht raken. Wat houdt wetenschappers momenteel bezig? Beïnvloedt de huidige situatie hoe ze naar de wereld kijken? En welke vragen moeten juist nu worden gesteld? Vanuit onze Pandora Foyer spreekt Erwin Maas, programmamaker bij Studium Generale van de Universiteit Utrecht, de komende tijd drie wetenschappers over kwesties die ons allemaal aangaan.

Editie #3 | De arbeidssmarkt van de toekomst
De coronacrisis legt bloot hoe kwetsbaar zzp'ers en flexwerkers zijn voor economische tegenslag. Arbeidseconoom Joop Schippers onderzoekt de toekomst van de arbeidsmarkt. Biedt de huidige crisis een kans om structurele problemen aan te pakken?

Veel flexwerkers en zzp’ers zijn hard getroffen in de coronatijd. De regering tast diep in de buidel om bedrijven en banen te redden. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Volgens arbeidseconoom prof. dr. Joop Schippers (UU) legt de crisis bestaande pijnpunten bloot. De ooit bejubelde flexibele arbeidsmarkt heeft een schaduwzijde: steeds meer mensen vallen als zzp’er buiten het sociale vangnet. De zzp’er in 2020 is bovendien steeds vaker geen vrije ondernemer, maar een postbode of horecamedewerker, die weinig kans heeft om buffers op te bouwen. Hoe organiseren we de arbeidsmarkt op een duurzame manier?