Kennis & Debat

Regelmatig vinden er in TivoliVredenburg lezingen, talkshows en debatten plaats over actuele onderwerpen. Over politiek, wetenschap, maatschappij en cultuur.

Complotdenkers en fake news

Wat is de invloed van complotdenkers en hun gevecht tegen de ‘mainstream media’ op de Amerikaanse verkiezingen? Hoe ontstaan dergelijke theorieën en waarom lijken ze zich zo snel te verspreiden? Deze vragen beantwoordde Dan Hassler-Forest, cultuur- en mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht, tijdens onze Election Night rondom de Amerikaanse verkiezingen, op 3 november 2020 in de Grote Zaal.

Leiderschap in tijden van crisis

De pandemie kon hét omslagpunt betekenen voor vele langlopende maatschappelijke problemen, zoals marktwerking in de zorg, klimaatverandering en groeiende ongelijkheid. Na corona zouden we het helemaal ánders doen. Maar wat komt er nu daadwerkelijk terecht van grootscheepse verandering na een crisis? En welke rol spelen politieke leiders?

Hoe verder na Black Lives Matter?

De Black Lives Matter-protesten van afgelopen zomer laten zien dat racisme in Nederland een actueel, hardnekkig probleem is dat zich op tal van plekken manifesteert. Hoe gaan we – exact een half jaar en een dag na de start van deze protesten in Nederland – met elkaar verder?

Etische dilemma’s in coronatijd

Medisch ethicus en Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord (Universiteit Utrecht) over ethische dilemma’s tijdens de coronacrisis. Wie heeft er recht op een schaars IC-bed? Wat weegt er zwaarder, de volksgezondheid of de economie? Of, dichter bij huis: jouw eigen plezier of de gezondheid van een kwetsbaar persoon die je niet kent?

Genderrollen in het huishouden

Sociaal wetenschapper Mara Yerkes over de taakverdeling tussen vrouwen en mannen in het huishouden. Want hoewel we anno 2020 denken dat we zeer geëmancipeerd zijn de rollen tradition verdeeld als het om de zorg voor kinderen en het huishouden gaat. Eigen keuze, of schuilt er meer achter?

Bijspijkeren: racisme in Nederland

De dood van George Floyd leidde wereldwijd tot demonstraties tegen politiegeweld en discriminatie. Ook in Nederland gingen historisch veel mensen de straat op uit protest tegen racisme. Hoe ziet racisme in Nederland eruit?

De toekomst van de arbeidsmarkt

Arbeidseconoom Joop Schippers over de effecten van corona op de arbeidsmarkt. De coronacrisis legt bloot hoe kwetsbaar zzp’ers en flexwerkers zijn voor economische tegenslag. Zonder buffers en vangnetten, zijn ze al snel op steun van de overheid aangewezen. Biedt de huidige crisis een kans om structurele problemen aan te pakken?

Hoe gaan we om met toenemende droogte?

Hydroloog Niko Wanders over droogte. Dit voorjaar viel er weinig regen. Hier zijn we slecht op voorbereid. Zorgelijk, want droogte heeft grote gevolgen voor onder meer de landbouw, de natuur en onze drinkwatervoorziening. Dreigt er een natuurramp? En hoe gaan we de toenemende droogte te lijf?

Huidhonger in Coronatijd

Experimenteel psycholoog Anouk Keizer over het belang van aanraking. Hebben we aanraking nodig om ons goed te voelen? Hoe beïnvloedt social distancing onze ‘huidhonger’? En wat kunnen we doen als we momenteel niet zoveel aangeraakt worden als we zouden willen?