Kennis & Debat

Regelmatig vinden er in TivoliVredenburg colleges, talkshows en debatten plaats over actuele onderwerpen. Over politiek, wetenschap, maatschappij en cultuur. Bekijk hier de actuele Kennis & Debatagenda.

Vriendschap (& corona)

Wat zegt de wetenschap over vriendschap? Met wat voor soort mensen raak je eigenlijk bevriend? Wat is er nodig om vriendschappen levendig en gelijkwaardig te houden? En wat is de invloed van corona op onze vriendschappen, nu we elkaar minder makkelijk kunnen ontmoeten, en het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten? In deze Zweefsessie leert hoogleraar Beate Volker je alles over deze bijzondere band tussen mensen.

De staat van de V.S.

Een betwiste verkiezingsuitslag, een razende pandemie en groeiende tegenstellingen: de uitdagingen voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zijn allesbehalve klein. Amerikanist Markha Valenta (Universiteit Utrecht / NIAS) buigt zich over de vraag of de Amerikanen weer nader tot elkaar kunnen komen en wat Biden kan bieden aan dit tot op het bot verdeelde land.

Coronavaccins

Wat is de status van de coronavaccins? Wat zijn de effecten van inenten op de korte termijn en daarna? Wat is er al bekend over de risico’s en nadelen, en wat weten we nog niet? Heb jij deze of andere prangende vragen? Of wil je een spoedcursus over de werking van vaccins? Tijdens dit college & Q&A door immunoloog en hoogleraar vaccinologie Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) worden vele vragen beantwoord.

Veerkracht

Organisatiepsycholoog Richta IJntema (Universiteit Utrecht) over veerkracht. Want als er íets nuttig is tijdens een pandemie die ons continue verrast, is het het vermogen om terug te komen na een tegenslag. Aan de hand van verschillende voorbeelden legt IJntema precies hoe ons brein met stress omgaat, hoe verschillende mensen daarop reageren en wat dat zegt over hoe veerkrachtig we zijn.

Complotdenkers en fake news

Wat is de invloed van complotdenkers en hun gevecht tegen de ‘mainstream media’ op de Amerikaanse verkiezingen? Hoe ontstaan dergelijke theorieën en waarom lijken ze zich zo snel te verspreiden? Deze vragen beantwoordde Dan Hassler-Forest, cultuur- en mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht, tijdens onze Election Night rondom de Amerikaanse verkiezingen, op 3 november 2020 in de Grote Zaal.

Leiderschap in tijden van crisis

De pandemie kon hét omslagpunt betekenen voor vele langlopende maatschappelijke problemen, zoals marktwerking in de zorg, klimaatverandering en groeiende ongelijkheid. Na corona zouden we het helemaal ánders doen. Maar wat komt er nu daadwerkelijk terecht van grootscheepse verandering na een crisis? En welke rol spelen politieke leiders? Bestuurskundige Marij Swinkels weet het antwoord.

Hoe verder na Black Lives Matter?

De Black Lives Matter-protesten van afgelopen zomer laten zien dat racisme in Nederland een actueel, hardnekkig probleem is dat zich op tal van plekken manifesteert. Hoe gaan we – exact een half jaar en een dag na de start van deze protesten in Nederland – met elkaar verder?

Etische dilemma’s in coronatijd

Medisch ethicus en Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord (Universiteit Utrecht) over ethische dilemma’s tijdens de coronacrisis. Wie heeft er recht op een schaars IC-bed? Wat weegt er zwaarder, de volksgezondheid of de economie? Of, dichter bij huis: jouw eigen plezier of de gezondheid van een kwetsbaar persoon die je niet kent?

Genderrollen in het huishouden

Sociaal wetenschapper Mara Yerkes over de taakverdeling tussen vrouwen en mannen in het huishouden. Want hoewel we anno 2020 denken dat we zeer geëmancipeerd zijn de rollen tradition verdeeld als het om de zorg voor kinderen en het huishouden gaat. Eigen keuze, of schuilt er meer achter?

Bijspijkeren: racisme in Nederland

De dood van George Floyd leidde wereldwijd tot demonstraties tegen politiegeweld en discriminatie. Ook in Nederland gingen historisch veel mensen de straat op uit protest tegen racisme. Hoe ziet racisme in Nederland eruit?

De toekomst van de arbeidsmarkt

Arbeidseconoom Joop Schippers over de effecten van corona op de arbeidsmarkt. De coronacrisis legt bloot hoe kwetsbaar zzp’ers en flexwerkers zijn voor economische tegenslag. Zonder buffers en vangnetten, zijn ze al snel op steun van de overheid aangewezen. Biedt de huidige crisis een kans om structurele problemen aan te pakken?

Hoe gaan we om met toenemende droogte?

Hydroloog Niko Wanders over droogte. Dit voorjaar viel er weinig regen. Hier zijn we slecht op voorbereid. Zorgelijk, want droogte heeft grote gevolgen voor onder meer de landbouw, de natuur en onze drinkwatervoorziening. Dreigt er een natuurramp? En hoe gaan we de toenemende droogte te lijf?

Huidhonger in Coronatijd

Experimenteel psycholoog Anouk Keizer over het belang van aanraking. Hebben we aanraking nodig om ons goed te voelen? Hoe beïnvloedt social distancing onze ‘huidhonger’? En wat kunnen we doen als we momenteel niet zoveel aangeraakt worden als we zouden willen?