Bekijk alle concerten

Birds of Paradise
Zaal open
Aanvang
Programma

Aanvang 20:30
Zaal open 19:00

David Lang The Little Match Girl Passion
Caroline Shaw Partita for 8 Voices

Uitvoerenden

Roomful of Teeth

Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event
Tip van de programmeur

Een 21ste eeuwse klassieker wordt David Lang’s Little Matchgirl Passion al genoemd. Dat is best knap verworven in slechts 15 jaar. Het werk won kort na de première al de Pulitzer Prize for Music. Op zaterdag 12 maart wordt het ook nog eens uitgevoerd door het Grammy-winnende Amerikaanse vocaal ensemble Roomful of Teeth. Werkelijk zeer de moeite waard om naast een ‘gewone’ passie dit jaar ook eens deze nieuwe prachtige passie te proberen.

Luistersessie met leden van Roomful of Teeth

12 maart, 19:30-20:15 uur, Hertz
Neil Wallace, Artistiek directeur van de Internationale Koorbiënnale Haarlem, gaat in gesprek met leden van Roomful of Teeth naar aanleiding van de playlists die de vocalisten exclusief voor Birds of Paradise hebben samengesteld. Alvast inluisteren? De 10 playlists zijn op de Birds of Paradise website te vinden onder de button A roomful of playlists in de 3D Artist Room van Roomful of Teeth.

Roomful of Teeth

David Lang & Caroline Shaw | Birds of Paradise

Geweest

Roomful of Teeth beheerst zo’n beetje alle denkbare zangtechnieken en combineert dat met grensverleggende hedendaagse zangcomposities. Met hun ‘instrumentale’ gebruik van de zangstem creëert het Amerikaanse gezelschap een nieuw instrument: een vocaal muziekinstrument dat een nieuwe wereld opent voor componisten, zangers en luisteraars.

Geïnspireerd door Bach en de sprookjes van Andersen
Caroline Shaws Partita for 8 voices, dat niet toevallig associaties oproept met een muziekstuk of partita voor viool of piano, vraagt om een perfecte stembeheersing. Voor The Little Match Girl Passion liet David Lang zich inspireren door een curieuze combinatie van het bekende sprookje van Hans Christian Andersen en Bachs Matthäus-Passion. Tim Page van The Washington Post was bij de première in 2007 lovend: ‘I don’t think that I’ve ever been so moved by a new composition as I was by David Lang’s The Little Match Girl Passion, which is unlike any music I know.’ Ook onze eigen programmeur Peter Tra rekent The Little Match Girl Passion tot de eerste klassiekers van deze eeuw.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Thea Derks.
 

Dit concert is onderdeel van Festival Birds of Paradise, van 9 t/m 13 maart. Een combinatie van indiepop, electronica, eigentijds klassiek en moderne dans. Tijdens Birds of Paradise Festival krijgen vijf gerenommeerde multidisciplinaire artiesten een residentie aangeboden voor één dag. Ze krijgen carte blanche om een exclusieve performance te maken en een uitgebreid context programma te cureren: zowel live als online. Klik hier voor meer informatie.