Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
woensdag 17 april 2019

Queer Matters #2 | Born this way?

De wetenschap achter seksuele diversiteit

geweest
zaal open
19:30
aanvang
20:00
verwachte eindtijd
21:30

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
woensdag 17 april 2019

Queer Matters #2 | Born this way?

De wetenschap achter seksuele diversiteit

geweest

Hoe komt het dat je valt op wie je valt? Wetenschappers zoeken al jaren naar ‘gay genes’ om verschillende seksuele oriëntaties te kunnen verklaren. Dick Swaab concludeerde in een omstreden onderzoek uit de jaren ’70 dat homoseksualiteit aan de hersenen kan worden afgemeten. Andere wetenschappers stellen echter dat je seksualiteit zich pas vormt in de vroege jeugd en benadrukken sociale factoren. En is seksualiteit überhaupt wel zo ‘vast’? In andere culturen en vroegere tijden blijkt een binair verschil tussen ‘homo’ en ‘hetero’ namelijk toch wat complexer te liggen. Ben je daadwerkelijk born this way?

Tijdens de tweede editie van Queer Matters gaan seksuologen, historici, biologen en ervaringsdeskundigen in gesprek over de brandende vraag: wat kan wetenschap ons nou écht leren over seksualiteit?

Met o.a.:
Naomie Pieter (activist en kunstenaar)
Geertje Mak (Bijzonder hoogleraar gendergeschiedenis, Radboud Universiteit)
Linda Duits (onafhankelijk media- en jeugdcultuuronderzoeker)
Mattias Duyves (docent sociologie van gender en seksualiteit, Universiteit van Amsterdam)
De presentatie is in handen van Lisa Weeda (journalist, schrijver en host bij o.a. literatuurprogramma Mooie Woorden en de literaire podcast 'Ondercast').

Queer Matters
Dit programma is onderdeel van de reeks: Queer Matters. Tijdens deze reeks bespreken we ‘roze’ onderwerpen voor iedereen, homo, hetero en alle andere LHBTQI+++’en. Iedereen heeft immers een seksuele- en genderidentiteit. Voelen queers zich dagelijks gehoord, gezien, een deel van de samenleving? Zien ze zichzelf terug in het straatbeeld, op televisie, in het klaslokaal, de kerk? Hoe kijken niet-queers aan tegen de LHBTQI-emancipatiestrijd? Queer Matters zoekt naar antwoorden.

 

Queer Matters wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden Nederland.

 

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Zie ook