zondag 12 december 2021

Orchestre Philharmonique du Luxembourg

Afgelast

afgelast
14:00
zaal open
15:00
aanvang
16:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Gustavo Gimeno dirigent
Gerhild Romberger alt
Wiener Singverein Frauenchor
Nationaal Jongenskoor

programma

Mahler Symfonie nr. 3

locatie
zondag 12 december 2021

Orchestre Philharmonique du Luxembourg

Afgelast

afgelast

Dit concert is afgelast vanwege corona, het is helaas niet gelukt een vervangende datum te vinden. Er is een e-mail met meer informatie verstuurd naar de ticketkopers.

Mahlers Derde Symfonie is een lofzang op de natuur. Die bestond voor Mahler uit meer dan kabbelende beekjes, fladderende vlinders en een lokaal onweersbuitje. Ook angstaanjagende oerkrachten maken er deel van uit. Die dreiging krijgt in deze symfonie – zijn langste – alle ruimte. Maar gelukkig komen in Mahlers geliefde berglandschap ook vrolijke deuntjes, boerenkapelletjes en lichtvoetige marsen voorbij. Of een lieflijk deel met de poëtische titel ‘Wat de bloemen mij vertellen’. Uiteindelijk daalt de rust neer, dankzij een alt, een vrouwenkoor en een kinderkoor. Uit het jonge huwelijk tussen het Orchestre Philharmonique du Luxembourg en zijn ambitieuze chef-dirigent Gustavo Gimeno kwamen in TivoliVredenburg al eerder mooie dingen voort. Eind 2017 tekenden dirigent en orkest voor een bejubelde uitvoering van Mahlers Tweede Symfonie. Dat houdt een belofte in voor het logische vervolg op dat succes. De componist zelf meende destijds: ‘Mijn Derde Symfonie wordt iets wat de wereld nog nooit heeft gehoord! De hele natuur krijgt er een stem in en vertelt zulke diepe geheimen dat men zich wellicht in een droom waant!’

  • Tip van de Programmeur (week 46)

    Peter Tra tipt Orchestre Philharmonique du Luxembourg

    Mahlers Derde is fenomenaal. Hij is veel minder vaak live te horen dan zijn Eerste, of Vierde of Vijfde, maar dat komt vooral door zijn gigantische, kostbare bezetting. Dus grijp nog vlug je kans op zondagmiddag 12 dec. In hedendaagse ‘framing’ zou je zeggen dat de symfonie een ecologische footprint heeft. Het is een ode aan de natuur en het leven. Mahler schildert koele bossen, geurige bloemenweiden, de zinderende middagzon en een nog onschuldige mensheid. In vervolg op zijn bejubeld Mahler-Twee-concert van vier jaar geleden komt dirigent Gustavo Gimeno terug met zijn eigen Philharmonique du Luxembourg deze vroege Kerstmatinee ’21 spelen. Mét ons eigen Nationaal Kinderkoor!

Zie ook

vr 1 apr 2022

Nationale Koren zingen Hänsel und Gretel

Een sprookjesopera voor de hele familie

za 30 apr 2022

De cellisten van het Koninklijk Concertgebouworkest

Wagner, Mahler en Rossini