Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Onze vader was priester

Talkshow over kinderen van uitgetreden priesters en de onstuimige jaren ‘60

Geweest

De vele priesteruittredingen in de jaren zestig staan symbool voor de snelle veranderingen in de katholieke kerk in de deze periode. Tussen 1961 en 1970 traden in Nederland in totaal 1026 ambtsdragers uit. Vaak omdat ze in ‘persoonlijke nood’ verkeerden, in een geloofscrisis verwikkeld waren of niet meer wensten te voldoen aan de celibaatsplicht.

Veel uitgetreden priesters trouwden, kregen kinderen en vonden een nieuwe plek in de maatschappij. Maar hoe gingen ze met hun verleden om en wat gaven ze door aan hun kinderen die nu veertigers, vijftigers en zestigers zijn? Wat delen deze kinderen? Hoe kijken zij terug op hun jeugd en in welke mate heeft dit hun verdere leven beïnvloed? 

In deze talkshow praten verschillende kinderen over hun ervaringen. Ook is er aandacht voor het historische verhaal achter de massale priesteruittredingen. Onder leiding van presentator Lex Bohlmeijer gaan Peter Nissen (emiritus hoogleraar Oecumenica Radboud Universiteit), Koen Wauters (VRT-journalist en auteur Mijn vader was priester, mijn moeder non), Loes Hegger (auteur Villa de Wartburg), Tanja Kootte (conservator van de tentoonstelling Van God los?), Rosan Coppes (dochter van Dolf Coppes, uitgetreden priester en mede-oprichter van de Politieke Partij Radikalen) en Katja Kreukels (auteur van het boek en maker van de gelijknamige podcast Mijn vader was priester) met elkaar in gesprek. 

Ben of ken jij een kind van een uitgetreden priester, of ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Kom dan op zaterdagochtend 23 april naar deze bijzondere talkshow. Na afloop is er ook de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

  • Tickets regulier: €12,50
  • Tickets inclusief lunch na afloop: €19,50

Deze talkshow is een programma van Museum Catharijneconvent en TivoliVredenburg, ter gelegenheid van de tentoonstelling Van God Los ?, van 19 februari tot 28 augustus 2022 te zien in het museum. Het programma is gemaakt in samenwerking met Katja Kreukels.

Foto's: familiearchief Katja Kreukels. Foto 1: De eerste mis van Jo Kreukels in Oirschot (1965);
Foto 2: Jo Kreukels en dochter Katja in IJsland op bezoek bij zijn oude missiepost (2005)