Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Schubert Wanderer-Fantasie, D.760; Memnon, D.541; Der Wanderer, D.493; Nachtviolen, D.752; Totengräbers Heimwehe, D.842
Bartók In de open lucht, Sz.81
Wolf selectie uit Gedichte von Eduard Mörike

Uitvoerenden

Thomas Oliemans bariton
Hannes Minnaar piano

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Hannes Minnaar en Thomas Oliemans

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

AVROTROS Programmaboekje 231027

Een recital waarin het Duitse lied centraal staat. Bariton Thomas Oliemans zingt liederen van Schubert en Wolf. Aan de piano Hannes Minnaar die ook enkele pianowerken van Schubert en Bartók speelt.

Franz Schubert

Dort, wo du nicht bist, dort ist das Glück’, de beroemde woorden van de Duitse dichter Georg Philipp Schmidt uit zijn gedicht Des Fremdlings Abendlied. Het zou het motto kunnen zijn van de wandelaar die voortdurend verder trekt en achter de horizon zijn geluk zoekt. Schubert zette dit lied als Der Wanderer onnavolgbaar op muziek. Het is in dit concert samen met enkele andere liederen van zijn hand te horen in de interpretatie van Thomas Oliemans. Een zanger die niet alleen op het grote operapodium maar ook in de intimiteit van het lied, dat loopt van klassiek tot Franse chansons, grote waardering geniet.

Hugo Wolf

De bariton wordt begeleid door artist in residence van het AVROTROS Vrijdagconcert Hannes Minnaar. Hij treedt ook op als solist in Schuberts virtuoze maar intense Wanderer-Fantasie, die de componist maakte op basis van zijn beroemde lied. Verder is hij te horen in Bartóks suite voor piano In de open lucht, vijf korte stukken die het Hongaarse landleven schetsen.

Zanger en pianist besluiten het programma met een selectie uit de liederen die Hugo Wolf op tekst van Eduard Mörike maakte. In een vlaag van compositiedrift in 1888 zette Wolf 53 van diens gedichten op muziek. Briljante miniaturen waarin hij alle emoties van Mörikes poëzie in muziek omzet, niet alleen in de zangstem maar ook in de piano, die daarmee een schitterende twee-eenheid vormen.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.