Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Nelleke Noordervliet schrijver & verteller
Camerata Trajectina:
Hieke Meppelink sopraan
Nico van der Meel tenor
Arjen Verhage luit & citer
Saskia Coolen blokfluit
Cassandra Luckhardt viola da gamba
Constance Allanic harp

Programma

Muziek van Joost van den Vondel, Constantijn Huygens en tijdgenoten

 

Savannah Bay verzorgt op deze avond boekenverkoop en Nelleke Noordervliet zal na afloop signeren. 

Locatie
Hertz

Nelleke Noordervliet & Camerata Trajectina

Muziek & Literatuur

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Nelleke Noordervliet & Camerata Trajectina, woensdag 23 februari 2022, Hertz


 

Schrijver Nelleke Noordervliet neemt je mee naar de 17e eeuw. In de persoon van Tesselschade Roemers Visscher vertelt zij over deze woelige tijd vol contrasten. De jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden voert oorlog maar heeft ook behoefte aan vrede. Het streven naar voorspoed gaat ten koste van andere volkeren. Terwijl aan de Amsterdamse grachten statige huizen van regentenverrijzen, krioelt het arme volk in de zijstraten en pothuizen. In alle lagen van de bevolking veroorzaken hoogoplopende meningsverschillen over politiek en religie diepe scheuren in families en vriendschappen. Ieder heeft zijn waarom. Het persoonlijke is politiek, politiek is persoonlijk.

Camerata Trajectina, het muzikale geheugen van Nederland, duikt de mooiste muzikale parels op. In dit programma verklanken ze opnieuw de muziek die klonk in en rond het Muiderslot. Liederen van Pc.Hooft, Joost van den Vondel, Bredero, Constantijn Huygens en natuurlijk van Tesselschade zelf. Met hun unieke expertise hebben zij deze liederen gereconstrueerd en klinken zij weer op het podium als nooit tevoren.

Muziek van Joost van den Vondel en Constantijn Huygens
Tesselschade Roemers Visscher is het stralende middelpunt van de Muiderkring waar de lied- en dichtkunst bloeit als nooit tevoren. Een vrouw met een stem als een nachtegaal in een mannenbolwerk. Twee fenomenale dichters vertegenwoordigen twee stromingen: de erudiete virtuoos en protestant Constantijn Huygens is de stem van de verfijnde elite, de katholieke Joost van den Vondel is de felle en compromisloze man uit het volk. De mannen ontmoeten elkaar zo nu en dan. Er is onenigheid en bewondering, verdraagzaamheid en partijdigheid. Maar ze vinden elkaar in de muziek en hun bewondering voor Tesselschade.

Samen met Camerata Trajectina roept Nelleke Noordervliet de sfeer van de Muiderkring en een republiek in zijn puberteit op. Camerata Trajectina geldt als hét ensemble voor oude Nederlandse Muziek.

Hoe klinkt het? Luister naar de inspiratie-playlist.

Bekijk de teaser