Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Sílvia Lanao Ein Glück ohne Ruh
Mahler Symfonie nr. 5

Uitvoerenden

Nederlands Studenten Orkest
Frans-Aert Burghgraef dirigent
Lilian Farahani sopraan

Locatie
Grote Zaal
Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Nederlands Studenten Orkest

Laat je horen!

Geweest

Het jonge, gedreven Nederlands Studenten Orkest zal onder leiding van maestro Frans-Aert Burghgraef de prachtige klanken van Gustav Mahlers Vijfde symfonie en een opdrachtcompositie van Sílvia Lanao ten gehore brengen. Lilian Farahani soleert in Lanaos compositie en zal ook liederen van Alma Mahler laten horen!

Laat je horen!
‘Laat je horen!’ is een aansporing om je uit te spreken; en dat in de overtuiging dat jouw geluid gehoord mag worden. Dat kan met woorden, met stem, maar juist ook met muziek. Helaas is dit niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Zo hebben vrouwen binnen de klassieke muziek steevast een achtergestelde positie gehad. NSO 2024 geeft hier klank aan en staat dit jaar in het teken van ‘Laat je horen!’

Alma Schindler
Alma Schindler was een muzikale, ambitieuze, jonge vrouw die zich op haar 18e afvroeg waarom vrouwen niets hadden gepresteerd in de muziek. Zij zou daar verandering in brengen. Maar toen Gustav Mahler om haar hand vroeg, verbood hij haar nog te componeren. Ze stemde in en stopte haar muzikale carrière. Alma liet zich toen het zwijgen opleggen, terwijl de opdrachtcomponist van NSO 2024, Sílvia Lanao, haar muziek nu wel laat horen.

De Vijfde van Mahler
Het thema ‘Laat je horen!’ heeft tevens betrekking op de vijfde symfonie van Mahler. Hoewel het na het ‘liefdescontract’ tussen Gustav en Alma lastig te geloven is, koesterden de twee kunstenaars een grote liefde voor elkaar. Het vierde deel van Mahlers vijfde symfonie, het adagietto, is een uiting van zijn liefde. De legende gaat dat Mahler dit stuk als liefdesbrief aan Alma schreef. Hij kon zijn liefde voor haar niet vatten in woorden, hij kon het alleen in muziek laten horen.

Over het NSO
Het NSO is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Elk jaar geeft het NSO in de maand februari concerten door heel Nederland.

Foto: Veerle Bastiaansen