Bekijk het klassieke seizoen

Meer Kamermuziek Specials
Zaal open
Aanvang
Uitvoerenden

Nederlands Blazers Ensemble

Locatie
Hertz
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Nederlands Blazers Ensemble

Sjostakovitsj+

Geweest

Het Achtste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj geldt als onbetwist meesterwerk. Achter de vurige noten gaat een hoogstpersoonlijke compositie schuil. Muziek waarmee Sjostakovitsj al zijn hoop en wanhoop tot klinken bracht. Artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, Bart Schneemann, is verzot op het werk en hij vertelt het verhaal achter deze aangrijpende kwartetmuziek.

Intiem dagboek
De vijftien strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj vormen een intiem dagboek. Zijn persoonlijkste ontboezemingen en levenstwijfels kon de Russische meester kwijt in het strijkkwartet. Centraal in deze imposante cyclus staat het Achtste strijkkwartet uit 1960. Het kwartet kreeg als opdracht mee: ‘Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog’. Tijdens een bezoek aan het platgebombardeerde Dresden raakte Sjostakovitsj diep onder de indruk.

Barbaarse schoonheid
In zijn Achtste strijkkwartet hoor je pijn en vertwijfeling. Bovendien heeft het werk een sterke persoonlijke tint. Thema’s uit eerdere composities duiken op, en het DSCH-notenmotief keert herhaaldelijk terug. Bittere ironie, barbaarse schoonheid en stille hoop houden elkaar perfect in evenwicht. Het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Schneemann brengen een ode aan een van de markantste strijkkwartetten ooit geschreven.

Er is bij dit concert geen inleiding.