dinsdag 14 januari 2020

Muziek en betekenis

Hoe luister je naar muziek die een verhaal uitdrukt?

geweest
talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Jan Willem Baljet
TOEAC
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

locatie
dinsdag 14 januari 2020

Muziek en betekenis

Hoe luister je naar muziek die een verhaal uitdrukt?

geweest

In opera, muziektheater, film: soms vertelt muziek een concreet verhaal. Moeten we die verhalen kennen om de muziek te kunnen waarderen? Kan muziek een (politieke) boodschap overbrengen? En maakt het uit voor het luisteren welke drijfveer een componist heeft: gelovig, communist, nazi-aanhanger?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met bariton Jan Willem Baljet en met accordeonduo TOEAC. Zij antwoorden met woorden én met muziek.  Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

Over de musici
De Nederlandse bariton Jan Willem Baljet vertolkt regelmatig operarollen, onder andere bij De Nationale Opera. Daarnaast maakt hij deel uit van de zingende herenformatie Frommermann en verzorgt hij voor de stichting Diva Dichtbij optredens voor ouderen met dementie. Zingt hij anders voor deze laatste groep dan voor het publiek bij De Nationale Opera? Welke invloed heeft de betekenis van de tekst op het zingen? Dient de muziek de tekst? Of andersom?

Renée Beckers en Pieternel Berkers vormen samen het accordeonduo TOEAC. Ze geven concerten als duo en werken samen met diverse musici en componisten. Bovendien zoekt TOEAC kunstenaars op uit andere disciplines zoals dans, film, circus en theater, om een breder publiek te bereiken. Het duo werkte bijvoorbeeld mee aan verschillende kindervoorstellingen. Luisteren kinderen anders dan volwassenen? Hoe bepalend is de ‘setting’ voor je luistervermogens?

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.
Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners: