Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Jörgen Tjon A Fong regie
Sara Bergen regie-assitent
Corien Baart dramaturgie
José Montoya, Viktor Griffioen, Noah Blindenburg, Myrthe Huber spel
Gianni Noten, Timothy Bennet, Djuwney muziek
Koen Stegers decorontwerp
Tess Ellis decor uitvoering
Jantine Kraaijeveld kostuums
Coen van der Hoeven lichtontwerp
Diablo Mense, Finn van Woensel techniek
Megan Alter Photography & KochxBos Studio beeldontwerp
KochxBosStudio.nl grafisch ontwerp
Urban Myth, Theater De Krakeling, STIP theaterproducties producent

Locatie
Hertz
Extra informatie
Over de makers

Martin Luther King is een coproductie van Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP theaterproducties.

Coproductie
Kees Blijleven, directeur van Theater De Krakeling te Amsterdam, voelde de urgentie om kinderen te inspireren met actuele verhalen. Verhalen die spelen in de samenleving van nu waarin ze zich kunnen herkennen en mee kunnen identificeren. Na het zien van Urban Myth’s We hadden Liefde, We hadden Wapens -een voorstelling over de burgerrechtenbeweging- benaderde Blijleven regisseur Jörgen Tjon A Fong en vroeg hem een jeugdvoorstelling te maken over Martin Luther King. Met STIP theaterproducties erbij vormen zij een sterk coproducenten trio dat voor deze eerste coproductie direct beloond werd met de Gouden Krekel voor “meest indrukwekkende jeugdproductie van 2019.”

Over De Krakeling
De Krakeling daagt kinderen en jongeren uit met een theaterervaring die hun wereld groter maakt. Voorstellingen waarin ze kennis maken met nieuwe werelden, uiteenlopende meningen en andere perspectieven. Gevestigd in Cultuurdorp Westergas is De Krakeling hét Amsterdamse theater waar kinderen en jongeren kunnen genieten van toptheatervoorstellingen.

Over STIP theaterproducties
STIP theaterproducties speelt al ruim dertig jaar een belangrijke rol in het Nederlandse jeugdtheater. STIP een impresariaat gespecialiseerd in de tourneeplanning van de beste jeugdtheatergezelschappen in Nederland en produceert voorstellingen van aanstormend jonge en talentvolle jeugdtheatermakers.

Over Urban Myth
Urban Myth maakt sinds 2001 interdisciplinaire theatervoorstellingen voor de grote- en kleine zaal onder leiding van regisseur Jörgen Tjon A Fong. De afgelopen 18 jaar maakten ze als vast theatergezelschap van ITA (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) ook eigenzinnig en diverse programmering, variërend van talkshows tot een alternatieve Nachtmis.

Adviesleeftijd

Bij onze familieconcerten hanteren we een minimumleeftijd. Dat doen we om je een richtlijn te geven. De adviesleeftijd (voor kinderen van 8 jaar en ouder) is gebaseerd op de inhoud en/of de stijl van een voorstelling. Maak je eigen inschatting. We wensen je veel plezier!

Martin Luther King (8+)

Muziektheater | Hoe ver ga jij voor je dromen?

Geweest

Martin Luther King is een veelgeprezen muziektheatervoorstelling die in 2019 de Gouden Krekel won voor meest indrukwekkende theaterproductie. Iedereen kent het begin van Martin Luther Kings beroemde speech: ‘I have a dream...’ Die droom en zijn gevoel voor rechtvaardigheid stammen uit zijn jeugd, toen hij zag dat op zijn school alleen zwarte kinderen welkom waren. 

We gaan terug naar 1937, de tijd dat de jonge Martin Luther King onbezorgd met z’n vriendjes uit de buurt speelt en kleur voor hem nog geen issue is. Totdat hij naar school gaat. Martin mag niet naar de school waar zijn vriendjes heen gaan, want hij is niet wit. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Zijn vader probeert hem uit te leggen dat zwarte mensen niet alles mogen. Maar dat hij de wereld kan veranderen. Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en wakkert een vuurtje aan dat niet meer te doven is. Er ontstaat een droom. Dat de verschillen verdwijnen. Dat op een dag iedereen in harmonie met elkaar kan samenleven. Hoe ver is Martin bereid te gaan?

Trailer:

Martin Luther King wordt mede mogelijk gemaakt door Internationaal Theater Amsterdam, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Het Fonds Podiumkunsten, VSBfonds en Fonds21.