talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Jens van Tricht

Jens van Tricht (1969) studeerde vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in ‘mannen en mannelijkheid’; academisch, persoonlijk, activistisch en professioneel. Hij is oprichter en directeur-bestuurder van Emancipator, een organisatie die mannenemancipatie bevordert.

Mariëtte Hamer

Mariëtte Hamer is sinds april 2022 Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. In die rol adviseert zij het kabinet gevraagd en ongevraagd over wat er nodig is om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Ook is zij het boegbeeld van het gesprek dat in de samenleving nodig is om te komen tot een cultuurverandering. Hiervoor was zij onder meer voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, fractievoorzitter en Kamerlid voor de PvdA, beleidsmaker bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en directeur van een instelling voor volwasseneneducatie.

Foto door: Manon van der Zwaal

Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt (1945), schrijfster, politica, activiste en feministe van het eerste uur, is al vanaf het begin van de Tweede Golf geinteresseerd in hoe het met mannen gaat, en of we, ondanks het verschillende startpunt, niet samen kunnen werken aan een gemeenschappelijk doel: echte gelijkwaardigheid. Eerlijk delen, en niet slaan.

Sjoerd van Capelleveen / Bovenste Knoopje Open

Sjoerd van Capelleveen is de frontman van cabaretgezelschap Bovenste Knoopje Open. Met ruim 400 speelbeurten op zijn naam en hun Nederlandstalige muziek die al ruim een half miljoen keer beluisterd werd is hij met ontwapenend plezier aan de weg aan het timmeren. Sjoerd stond meermaals in het voorprogramma van Lucky Fonz III en speelde menig theater en vrijwel alle StuKaFesten van Nederland plat. De Theaterkrant noemt hem ‘een belofte’ en schreef: ‘Bovenste Knoopje Open luidt met Tijd Zat een nieuw tijdperk in voor de geëngageerde cabaretier.’ Over zijn laatste voorstelling schreven ze: ‘Vertrouwelijk spreekt hij tegen de zaal, reageert ad rem op het publiek, persifleert ontspannen de uiteenlopendste personages, van seksist tot deftige huisdichter.

Kevin Groen

Kevin Groen is een gedragsverandering expert en spoken word artiest die de confrontatie opzoekt met ongemakkelijke thema’s. Als geadopteerde Zuid-Koreaanse jongen is ‘identiteit’ altijd een belangrijk vraagstuk geweest die vooral leidde tot meer vragen dan antwoorden. Tegenwoordig gebruikt hij zijn stem en vaardigheden om zijn cliënten te helpen met gedragsverandering, en publiek te confronteren met vooroordelen waarvan je nog niet eens wist dat je ze had.

Foto door: Gabriella Gonçalves

Haroon Ali

Haroon Ali (1983) is journalist, columnist en schrijver van het boek Half. Daarin onderzocht hij zijn botsende identiteiten, als Pakistaans-Nederlandse queer ex-moslim. Zijn tweede boek, over de kleurrijke LHBTIQA+ gemeenschap, zal eind 2023 verschijnen. Daarnaast is Ali co-host van de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten. Ook maakte hij de documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit binnen de islam, waarvoor hij een Tegel won.

Foto door: Nosh Neneh

Milio van de Kamp

Milio van de Kamp is schrijver van het boek ‘Misschien moet je iets lager mikken’ en socioloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Dounia Jari

Dounia Jari is moderator en trainer. Ze is gespecialiseerd in onderwerpen zoals seksuele- en genderdiversiteit en intersectionaliteit. Ze bevecht onrecht op verschillende manieren binnen haar functies en daarbuiten.

Foto door: Coco Olakunle

Man, Oh Man

Wat is mannelijkheid anno 2023?

Geweest

Als het over mannen en mannelijkheid gaat de laatste jaren, dan lijkt voorop te staan wat allemaal niet meer zou mogen - en toch nog steeds gebeurt. Mannelijkheid krijgt soms het label ‘toxisch’, en influencers zoals Andrew Tate propageren dat mannen zich moeten afzetten tegen een maatschappij die hen ‘geen man meer laat zijn’. Maar wat betekent man-zijn anno 2023? In wat voor wereld willen we eigenlijk leven? En wat betekent dat voor mannen en mannelijkheid? 

Aan de hand van de vragen ‘Wat voor man wil jij zijn?’, en ‘Wat voor mannen willen we zien in de wereld?’ gaan we met elkaar in gesprek over de veranderende rol van jongens, mannen en mannelijkheid in de wereld. 

Auteur Jens van Tricht geeft een korte lezing over waarom mannen en feminisme elkaar nodig hebben, Anja Meulenbelt schetst hoe en waarom het voor íedereen belangrijk is dat mannen emanciperen, Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, vertelt over de bijdrage die mannen kunnen leveren, kleinkunstenaar ‘Bovenste Knoopje Open’ en woordkunstenaar Kevin Groen delen hun gedachten en ervaringen met het thema, én panelleden Haroon Ali, Milio van de Kamp gaan met elkaar in gesprek over wat dit alles betekent voor henzelf en voor de verschillende soorten mannen en mannelijkheden in de samenleving. De avond wordt gemodereerd door Dounia Jari.

Deze avond wordt georganiseerd door TivoliVredenburg, Emancipator en Uitgeverij AtlasContact naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Wat voor man wil jij zijn?’

Boekhandel Savannah Bay verzorgt deze avond de boekverkoop. Wil je je alvast inlezen? Bezoek dan de webshop.