ontdek avontuurlijke muziek

meer dan klassiek
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Philips Symfonie Orkest
Jules van Hessen dirigent & gastheer

Programma

Berlioz Symphonie Fantastique

Locatie
Grote Zaal

Maestro Jules onthult

Symphonie Fantastique van Berlioz

Geweest

Op één avond alles te weten komen over een absoluut meesterwerk? Dat kan tijdens een avond Maestro Jules. Vóór de pauze ontrafelt Jules als een stand-up dirigent analytisch en anekdotisch het werk en speelt het orkest cruciale fragmenten, bijzondere solo’s en spannende overgangen. Na de pauze wordt het werk volledig uitgevoerd door het orkest.

Symfonie fantastique van Berlioz
Met Hector Berlioz heeft Maestro Jules een van de sterkere persoonlijkheden uit de muziekgeschiedenis te pakken. Een componist die in zijn ogen mindere goden tot hun enkels kon affakkelen, maar ook iemand die mateloos kon bewonderen. Hij liet zijn gedachten en gevoelens de vrije loop. Cherchez la femme, zeggen de Fransen, wanneer ze iemands diepst verborgen bedoelingen willen achterhalen. In de Symfonie fantastique hoef je daar niet lang naar te zoeken. Berlioz wilde er de vrouw mee behagen voor wie hij als een blok was gevallen: Harriet Smithson, een Ierse actrice die met haar theatergezelschap Parijs had veroverd. Aanvankelijk ging ze niet op zijn avances in, wat de muziek natuurlijk alleen maar ten goede kwam. Uiteindelijk trouwden ze toch, waarna een miserabel huwelijk volgde. In de symfonie rijgt Berlioz, als iemand die lijdt aan een amour fou, de ene briljante inval aan de andere. In zijn eigen woorden: ‘Een jonge musicus met een ziekelijke overgevoeligheid en een brandende verbeeldingskracht vergiftigt zich in een aanval van liefdeswanhoop met opium.’ Rest de vraag: zou Berlioz het Me Too-tijdperk hebben overleefd?

Met de hele familie naar een concert? Een avond Maestro Jules Onthult is ook geschikt voor kinderen (10+). Met de speelse aanpak van maestro Jules van Hessen raak je vertrouwd met klassieke meesterwerken. Maak kennis met de keuken van het symfonieorkest.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de volgende fondsen: Elise Mathilde, Fonds 21, Fonds Podium Kunsten, KF Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds

Bekijk hier de foto's van de vorige Maestro Jules Onthult in TivoliVredenburg

Fotograaf: Juri Hiensch

Maestro Jules | woensdag 9 februari 2022 | Grote Zaal


 

Teaser video: Maestro Jules onthult Symphonie Fantastique