Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Neue Philharmonie Westfalen
Jules van Hessen dirigent & gastheer

Programma

Beethoven Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

Locatie
Grote Zaal

Maestro Jules

Beethoven 6 Uitgelegd

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Juri Hiensch

 
Maestro Jules | woensdag 9 februari 2022 | Grote Zaal


 

Op één avond alles te weten komen over een absoluut meesterwerk? Dat kan tijdens Maestro Jules Onthult. Vóór de pauze ontrafelt Jules als een stand-up conducter analytisch en anekdotisch het werk en speelt het orkest cruciale fragmenten, bijzondere solo’s en spannende overgangen. Na de pauze wordt het werk volledig uitgevoerd door het orkest. Vanavond staat Beethoven op het programma. 

Beethoven de driftkikker? In elk geval niet in zijn Zesde Symfonie, daarin is hij meer een schaapsherder die ons een dagje meeneemt in een lieflijk alpenlandschap. Beethoven riep dat beeld zelf op, want hij schreef op het voorblad: ‘Pastorale symfonie, een herinnering aan het leven op het land.’ Waarop hij toch een kleine disclaimer liet volgen: ‘Meer gevoelsuitdrukking dan schildering.’ Hoe het ook zij, in deze landelijke symfonie roept Beethoven beelden op van ruisende beekjes, fluitende vogels, onweer op een mooie zomerdag en een goede afloop. Het is een idyllische symfonie zonder psychologische conflicten. Zelfs wanneer er onweer dreigt, neemt die niet de vorm aan van een boze god die je met donder en bliksem de stuipen op het lijf jaagt. Nee, een verkwikkend regenbuitje hangt in de lucht. Er wordt wel gezegd dat Beethoven meer van bomen hield dan van mensen. Zo schreef hij in een brief aan zijn vriendin Nannette Streicher: ‘Wanneer u door die stille dennenbossen wandelt, denk er dan aan dat ik daar dikwijls gedicht, of, zoals men zegt, gecomponeerd heb.’

Met de hele familie naar een concert? Een avond Maestro Jules Onthult is ook geschikt voor kinderen (10+). Met de speelse aanpak van maestro Jules van Hessen raak je vertrouwd met klassieke meesterwerken. Maak kennis met de keuken van het symfonieorkest.

over Maestro Jules

Bij Maestro Jules Onthult staat in elk concertprogramma een klassiek topwerk centraal.

Voor de pauze licht dirigent Van Hessen op een toegankelijke wijze het centrale meesterwerk toe door markante delen live met het symfonieorkest te repeteren en u in begrijpelijke taal over het achtergrondverhaal te informeren. Spelenderwijs raakt u vertrouwd met grote monumentale meesterwerken, maakt u kennis met de keuken van het symfonieorkest en komt u door de speelse aanpak van maestro Jules van Hessen heel dicht bij het wonder van de muziek.

Na de pauze wordt het meesterwerk integraal door het symfonieorkest gespeeld en gaat u met de luisterervaring van voor de pauze nog meer genieten.