talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Maarten peilt de stemming

De opkomst van het moderne populisme

Bestel tickets

Het populisme is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse politiek. Van de PVV-verkiezingszege tijdens de Kamerverkiezingen tot de electorale successen van euro-sceptische en radicaal rechtse partijen in heel Europa. De afgelopen twintig jaar won de ene na de andere populistische verlosser tijdelijk de gunsten van de kiezer. Hoe valt deze trend te verklaren? En in hoeverre moeten we ons daar zorgen over maken?

Maarten van Rossem werpt een kritische blik op het huidige politieke landschap en voorziet de opkomst van het moderne populisme van de broodnodige historische duiding. Hij traceert de opmars van populistisch-rechts terug naar het startschot van Fortuyns strijd tegen de ‘islamisering van Nederland’. Zijn migratieparanoia sloeg aan bij de kwetsbare kiezer en maakte de weg vrij voor politici als Wilders en Baudet. Maar ondanks de populariteit van nationalistisch-populistische bewegingen, zowel in Nederland als elders, voeren zij volgens Van Rossem slechts een tragikomisch achterhoedegevecht.

Laat je verrassen door de scherpe analyses, diepgaande inzichten en onmiskenbare humor van Nederlands bekendste historicus en hoor Van Rossem live spreken tijdens het eerste college uit de reeks: Maarten peilt de stemming.

Meet & greet 
Aansluitend aan het college hebben bezoekers de mogelijkheid om Maarten van Rossem te ontmoeten en hem vragen te stellen.

Zie ook

Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow

Wat staat er op het spel voor Europa?

De Amerikaanse Verkiezingsshow

Welke toekomst kiest Amerika?