donderdag 20 mei 2021

Livestream: Syrië, een roep om vrijheid en rechtvaardigheid

Gratis - PAX Power to the people

Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis-en debatprogramma

20:00
aanvang
21:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

donderdag 20 mei 2021

Livestream: Syrië, een roep om vrijheid en rechtvaardigheid

Gratis - PAX Power to the people

Bekijk dit programma gratis via Studio TivoliVredenburg.

Tien jaar geleden hadden Syrische burgers de moed, geïnspireerd door de protesten in omliggende landen, om de straat op te gaan en zich uit te spreken tegen de dictatuur van president Assad. Deze roep om vrijheid, ook wel Arabische Lente genoemd, werd met bruut geweld beantwoord en veranderde in een van de meest gewelddadige conflicten van deze eeuw. Meer dan 500 duizend Syriërs kwamen om het leven en 13 miljoen Syrische burgers hebben hun huis, hun thuis, moeten ontvluchten.

Vandaag de dag is er in de Nederlandse media weinig aandacht voor de  situatie van het land. De revolutie wordt gemakshalve failliet verklaard en volgens sommige politici is het land weer veilig genoeg voor Syrische vluchtelingen om terug te keren.

Tijdens deze caleidoscopische vertelling met muziek, poëzie, theater, interview en performance vertellen (Nederlandse) Syriërs het verhaal van de revolutie en de oorlog die daarop volgde.  Verklaren zij de revolutie ook als verloren? En op wat voor manier zien zij nu nog mogelijkheden om te strijden voor vrijheid en gerechtigheid?

Een programma over revolutie en verzet. Over hoop, vrijheid, en het behouden van je menselijke waardigheid.

Met o.a. dichter Bakr al Jaber, beeldend kunstenaar Omar Imam, activisten Akram Saud en Lubna al- Kanawati. De presentatie is in handen van Sahar Shirzad; de programmamaker is Mirthe Frese.

Over de foto: De foto is gemaakt door Eyad al Jarod. Al Jarod is fotograaf en filmmaker. De foto komt uit zijn film “a lovers notebook”. Met graffiti op de muren geeft de bevolking van het plaatsje Saraqeb in Syrië uiting aan de aanhoudende ellende in het land en de veranderingen sinds de revolutie. De muren vormen de basis van het bestaan; zij beschermen tegen geweld van buiten. Daarnaast zijn ze de dragers van de namen van martelaren, van uitspraken die dagelijks op straat klinken, van de poëzie van dichters, revolutionaire slogans en andere graffiti.

Pax Power to the People is een programma van vredesorganisatie PAX. Wat doe jij in vredesnaam?

PAX Power to the People - Vredesorganisatie PAX

 

Zie ook

ma 10 mei 2021

Livestream: De terugkeer van rechts-extremisme

Gratis – Vat op extreem gedachtegoed #2

ma 17 mei 2021

Livestream: KlimaatHelpdesk Live

Gratis - Klimaatwetenschappers over CO2 en zeespiegelstijging

di 11 mei 2021

Livestream: Klem - woningnood in Utrecht

Gratis - Hoe kun je betaalbaar wonen in de Domstad?