talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

20:00-21:30: programma
21.30: borrel, boekverkoop en signeren

Locatie
Club Nine
Sprekers
Dieuwertje Mertens

Dieuwertje Mertens (1983) is journalist, literatuurcriticus en podcastmaker. Ze schrijft onder meer voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Met Chrétien Breukers stelde ze de bloemlezing Dichters uit de bundel (2016) samen. Voor VPRO DOCS maakte ze diverse podcasts, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). Met Erik Jan Harmens maakte ze de poëziepodcast Met open mond (2021). In 2023 verschijnt haar debuutroman Moeders. Heiligen.

Charlotte Remarque

Charlotte Remarque (1998) is recensent, essayist en podcastmaker. Ze vindt literatuurkritiek een interessant en op zichzelf staand genre. Haar werk verscheen onder andere in de Groene Amsterdammer, de Volkskrant, en de Nederlandse Boekengids.

Arnold Heumakers

Arnold Heumakers (1950) is criticus bij NRC Handelsblad en was tot voor kort docent cultuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verschenen onder andere Schoten in de concertzaal (1993), De schaduw van de Vooruitgang (2003), De esthetische revolutieHoe Verlichting en Romantiek de kunst uitvonden (2015) en Langs de afgrond. Het nut van foute denkers (2020).

Lucky Fonz II

Lucky Fonz III is één van Nederlands meest geliefde zangers en live-artiesten, bekend van hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Linde met een E, ‘Ik ben een sukkel’ en ‘Kwantumwetenschapper’.

Literair kwartet met Arnon Grunberg

Een avond over literaire kritiek

Geweest

Een literaire avond ter ere van de verschijning van Arnon Grunbergs nieuwste essaybundel Waarheidsliefde en biefstuk, een thematische bundeling van zijn essays over lezen en schrijven. Zo’n 25 jaar al schrijft Arnon Grunberg over literatuur, over de effecten die het lezen op hem heeft, over de vraag hoe je de tekst moet beoordelen. Deze bundeling is een rijke selectie van die essays.

Tijdens deze avond gaat Arnon in gesprek met diverse sprekers over de ontwikkelingen in de literaire kritiek. Hoe is het gesteld met de serieuze literaire kritiek? Hoe gaan we om met veranderingen in de literaire wereld, en met de rol die literatuur in de samenleving speelt? Grunberg heeft hiervoor de volgende sprekers uitgenodigd: journalist en literatuurcriticus Dieuwertje Mertens, recensent en essayist Charlotte Remarque en criticus bij NRC Handelsblad Arnold Heumakers.

Met muzikale bijdragen van Lucky Fonz II. Lucky Fonz III is één van Nederlands meest geliefde zangers en live-artiesten, bekend van hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Linde met een E, ‘Ik ben een sukkel’ en ‘Kwantumwetenschapper’.

Foto door: Merlijn Doomernik