talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Programma
Oud Zeer

We kennen allemaal in meer of mindere mate oud zeer, meegekregen vanuit opvoeding, godsdienst of geschiedenis. Wat zijn de gevolgen daarvan, in voor- en tegenspoed?

Hadassah de Boer gaat onder andere in gesprek met Els van Steijn. Zij belicht haar baanbrekende boek De Fontein, waarin ze laat zien hoe je die ‘onderstroom’ van oud zeer zichtbaar kan maken. Hedy d’Ancona vertelt hoe ze zich op hoge leeftijd realiseerde dat er rond haar geboorte een ander verhaal speelde dan wat haar altijd was verteld. Wat doe je daar mee?

Verzwegen verleden

Veel mensen worstelen met het verleden van hun (voor)ouders, die oorlog of geweld hebben ervaren. Verdrongen herinneringen, verzwegen verhalen en oude pijn werken generaties lang door. Zwijgen lijkt een oplossing, maar is het meestal niet. Het onderwerp blijft actueel, generatie na generatie.

Hadassah de Boer gaat onder andere in gesprek met Johnny Manuhutu, zanger van Massada, die vertelt hoe het was om als kind van een oud KNIL militair op te groeien in de jaren vijftig, met voortdurend de Molukse kwestie op de achtergrond. Voormalig psychiater Bram Bakker weet zowel persoonlijk als vakmatig alles van oud zeer, dat nog pijn doet. Wat doet het met je en hoe kan je ermee omgaan? In zijn boek Vader laat Ap Dijksterhuis zien hoe een vreselijke gebeurtenis het leven van een gezin voor altijd ontwricht. Wil je alles weten, of is het soms maar beter om dingen niet te weten?

Verhalen delen vraagt moed

Verhalen delen vraagt moed en nieuwsgierigheid.

Anita Witzier gaat in gesprek met Liesbeth Woertmans, die als hoogleraar psychologie alles weet over identiteit en zelfbeeld: “Het unieke van wat en wie je bent te laten zien aan de wereld vermindert je angst en vergroot je moed.” En je levensgeluk!

Geportretteerden uit PR:OUD, het sprankelende eerbetoon aan de mens op leeftijd vertellen wat er krachtig is aan oud(er) zijn. Zoals Glen Hellberg zegt “In die verhalen van de andere generatie schuilt veel rijkdom, en je kunt eruit kiezen wat bij je past. Wordt er niet gepraat, dan is alle ervaring weg als iemand komt te overlijden.”

Schrijvers in gesprek: doe je verhaal voor het te laat is

Journalist en columnist Yasmina Aboutaleb ontmoet de schrijfsters Hassnae Bouaza en Roline Redmond.

Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouaza is een intiem portret van een moeder en dochter, boordevol moederliefde. Hassna vertelt over de kracht van onzichtbare moeders en de blijvende troost van smaken en geuren. Hassnae vertelt: “Als je opgroeit in een wit dorpje, waar je nooit het gevoel hebt gekregen dat je geaccepteerd wordt, dan nestelt zich dat in je DNA. Het gevoel van minachting, van racisme. Mijn moeder was mijn baken in mijn leven, zij zorgde voor troost en geborgenheid en gaf me het gevoel erbij te horen. Bij haar, bij de wereld, al was zij zelf ook een buitenstaander.’ Hoe zit dat precies?

Roline Redmond schreef De Doorsons – een indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Zij won hiermee de Brusseprijs 2022 voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Redmond sprak voor haar boek onder meer met familieleden en reisde daarvoor naar Suriname. “Als ik dat niet deed, zouden ze gewoon sterven,” zei ze hierover. “Dan zou er niemand meer zijn om het verhaal te vertellen over onze familie.” Heel veel verhalen waren er ook niet meer, want mensen keken niet achterom. “De mensen die overgebleven waren, die hielden hun mond dicht. Die moesten door. De pijn was te groot om het verhaal over te vertellen.”

Familieopstelling Els van Steijn

Els van Steijn begeleidt twee keer een familieopstelling tijdens Laatbloeiers.

Een familieopstelling is een hele effectieve manier om inzicht te krijgen in het krachtenveld waarin jij verkeert. Een opstelling geeft een beeld van het patroon en de dynamiek waar je mee te maken hebt in zowel je privé- als professionele leven. Tijdens een opstelling krijg je zicht op het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een (familie)systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst.

Els van Steijn (1969) is coach, familie- en organisatieopsteller en schrijver van de bestsellers ‘De fontein, vind je plek’ en ‘De fontein, maak wijze keuzes’.

Frits Spits

Frits Spits is een van Nederlands dj’s van het eerste uur. We kennen toch alllemaal zijn programma’s De Avondspits en Taalstraat?

Tijdens Laatbloeiers neemt Frits Spits je mee op reis door de geschiedenis van de naoorlogse Nederlandse muziek en zijn weergaloze kennis van muziek. Onderweg komt hij wonderschone liedjes tegen. Een plaatje met een praatje in optima forma!

Massada

Massada zorgde in de jaren 70 voor een geheel nieuw geluid in de Nederlandse popmuziek. Oprichter Johnny Manuhutu en zijn band, die grotendeels uit Molukse muzikanten bestaat, introduceerden als één van de eersten het uitgebreide gebruik van percussie in een band. En hoe!

Nu, 50 jaar later, is de band krachtiger dan ooit en toert door Nederland. Een waardige en swingende afsluiter van Laatbloeiers 2023!

Het eiland van mijn vader

Samen met Thijs Borsten reisde Izaline Calister naar Curaçao, waar haar vader hen rond reed over het eiland. Jij kan vandaag ervaren waar dat alles toe heeft geleid!

In filmpjes en verhalen word je meegenomen naar de mooie plekken, de historie en natuurlijk de muziek op het eiland. Deze rondreis van een vader en een dochter vertelt het universele verhaal van zoveel andere vaders en dochters.

Izaline Calister is zangeres en componis. Ze is onlangs onderscheiden met een Edison en geridderd voor haar verdiensten in de muziek. Ze woont en werkt al jaren in Nederland maar is ook op haar geboorte-eiland Curaçao een bekende en zeer geliefde zangeres.

Thijs Borsten is componist, pianist en theatermaker. Hij ‘verzamelt’ al jaren bijzondere artiesten, die hij verleidt om hun muziek en hun verhaal met hem en het publiek te delen.

Mijn Paradijs

Een theaterleven lang is hij bij het grote publiek bekend als Mini van het legendarische duo Mini & Maxi: Karel de Rooij.

Kleinkunst en varieté zitten hem van kinds af aan in zijn bloed, al op zijn zesde trad hij op als clown. Speciaal voor Laatbloeiers speelt De Rooij nog één keer zijn jubileumvoorstelling Mijn Paradijs, die tot nu toe alleen te zien was in de Haagse Stadsschouwburg.

In de hutkoffer van zijn moeder vond Karel zijn familiegeschiedenis:
‘Je leeft voor de toekomst, maar door terug te kijken begrijp je het pas. Tijdens corona heb ik de hutkoffer van mijn moeder maar eens doorzocht en opgeruimd. Affiches, foto’s, brieven van heel de familie tot overgrootvader toe, allemaal in de muziek en het theater. Het lijkt erop of dat al deze verschillende disciplines terug te zien waren in het werk van Mini & Maxi. Altijd op zoek om grenzen te doorbreken van variété en concertzaal, tussen kleinkunst en grootkunst. Als ze mij vragen: “Ben je geworden wie je bent?,” dan zeg ik: “Ja, maar ik zou dan ook niet weten wat ik anders had moeten doen.”’

Kleinkinderen van De Oost

Op de set van de speelfilm De Oost, die het verhaal vertelt van de Indonesische Onafhankelijksoorlog, raken Daan Citters en Joenoes Polnaya (32) bevriend. Na afloop besluiten zij het spoor van hun opa’s in Indonesië te volgen. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma. Hun dappere en kwetsbare reis confronteert Daan en Joenoes met complexe vragen van goed en kwaad, dader en slachtoffer. En met de manier waarop de daden van hun voorouders ze hebben gemaakt tot wie ze nu zijn. Het resulteerde in de documentaire Kleinkinderen van De Oost.

Tijdens Laatbloeiers gaan Daan en Joenoes – aan de hand van fragmenten uit de documentaire – in gesprek over de blijvende impact van het koloniale verleden op de Nederlandse maatschappij en transgenerationeel trauma.

Vader zat bij de SS

Journalist en historicus Rick Blom schreef dit jaar het boek Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers en maakt dit najaar aan de hand van hetzelfde thema een podcast. In TivoliVredenburg interviewt hij live een paar van deze kinderen. Hoe zag het leven van hun ouders  eruit, wat was hun achtergrond, welke afslagen in het leven namen zij, welke invloed had dat op hun kinderen en hoe kijken zij na al die jaren, op dat alles terug?

PR:OUD

Het koffietafelboek PR:OUD rekent af met de gangbare negatieve stereotypen over oud zijn. Het is een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd. Tijdens Laatbloeiers vertellen de geportretteerden live hun verhaal en laten ze zien dat veroudering geen op te lossen probleem of te genezen ziekte is, maar een natuurlijk, krachtig en levenslang proces dat ons allen verenigt.

Laatbloeiers Festival

Hét festival voor zestigplussers

Geweest

Laatbloeiers | dinsdag 31 oktober 2023 | TivoliVredenburg

Wie de zestig is gepasseerd, realiseert zich meer en meer dat het leven eindig is. Werk wordt minder belangrijk, herinneringen aan je jeugd zijn levendiger dan ooit en prangende vragen dringen zich op. Wie ben ik, op dit moment van mijn leven? Hoe heb ik mijn leven geleefd? Wat staat me nog te doen? Wat laat ik na? De roep om antwoorden en de behoefte om ervaringen te delen groeit: om het delen zelf, om vitaal en betrokken oud te worden, om te vertellen, nu het nog kan.

Tijdens Laatbloeiers vieren we het leven, verbreken we de ban van oud zeer en brengen we vertellers en luisteraars samen. Het culturele programma bevat onder andere talkshows, theater, muziek, workshops en familieopstellingen. De talkshows vinden plaats onder leiding van Hadassah de Boer en Anita Witzier met onder andere Els van SteijnBram Bakker en Hedy d’Ancona. Er zijn optredens van MassadaFrits SpitsIzaline Calister en veel meer!

Deze eerste editie gaat over het thema generaties. Wie je bent, heb je maar voor een deel in de hand. Dat andere deel is de geschiedenis van de generaties vóór jou en jij geeft dat stokje weer door aan de generaties na jou. Laatbloeiers biedt inspiratie en stof tot nadenken. Wat is jouw verhaal in het licht van de generaties voor en na je?

Klik op de afbeelding hieronder om het blokkenschema te bekijken:

Laatbloeiers Festival wordt georganiseerd door UP! en Artifex in samenwerking met TivoliVredenburg.